La llosa d’anar a remolc

El Girona no ha exhibit capacitat de reacció en cap dels cinc últims partits en què el rival s’ha avançat en el marcador i no ha pogut esgarrapar ni un trist empat

Dels catorze partits de lliga en què els de Machín han començat perdent només se n’ha remuntat un, el de la gesta a Montilivi contra el Real Madrid (2-1)

En catorze dels 34 partits de lliga, el Girona ha encaixat el primer gol. Set vegades ha estat a Montilivi i set més a camp contrari. I els de Machín només han completat una remuntada, la qual cosa és indicativa de la importància de marcar primer o de no rebre el primer gol. Aquesta única excepció, això sí, va ser una campanada sonada, perquè ningú no creia que el Girona aixecaria aquell 0-1 al Real Madrid després del gol d’Isco. El balanç dels tretze partits restants en què els gironins han hagut de remar en contra del resultat és molt deficient: deu derrotes i tres empats.

Els cinc últims partits que el Girona ha començat perdent els ha acabat perdent. Només hi va haver una reacció clara contra el Betis, només escapçada per la bandera de l’assistent, que va invalidar, un rere l’altre, tres gols: un de Juanpe i dos de Stuani. En aquest partit, els blanc-i-vermells van posar tota la carn a la graella i les revolucions al límit per evitar una derrota que va significar oblidar-se dels andalusos, que guanyant a Montilivi es van escapar de vuit punts (nou amb el goal-average).

Sense reacció

En els quatre darrers partits en què el Girona va encaixar l’1-0 o el 0-1, la revifalla ha estat nul·la. Es van assemblar molt el Sevilla-Girona i el Girona-Espanyol. En tots dos casos, els de Machín van realitzar una primera part vorejant l’excel·lent, però van perdonar de manera reiterada i van rebre cops letals abans del descans i en els primers minuts de la represa. Contra l’Espanyol, després de perdonar l’1-0, el 2-0 i el 3-0, els blanc-i-vermells van rebre el 0-1 en la primera ocasió que l’Espanyol va trepitjar l’àrea i el 0-2 en la segona. Al Sánchez Pizjuán, l’adversitat va ser un penal fallat per Aday a cinc minuts del descans i l’1-0 de Sarabia en el primer minut de la segona meitat.

A Anoeta i el Bernabéu, en canvi, les possibilitats de puntuar es van veure relativament llunyanes. Especialment al camp de la Real Sociedad, en una tarda molt espessa dels de Machín, en què el 2-0 a la mitja part es va fer una muntanya i en la segona part l’equip va desaparèixer del mapa (5-0). Al Santiago Bernabéu, l’equip va resistir de meravella fins al descans, però tres gols en el primer quart d’hora de la segona meitat van situar un 4-1 impossible per als gironins, que, a diferència d’Anoeta, no es van rendir i van arribar a situar-se amb un 5-3.

La gesta, al Wanda

L’última vegada que el Girona va replicar un resultat advers i no va perdre el partit va ser ja fa més de tres mesos. Al Wanda, i contra l’equip que millor gestiona els 1-0 i els 0-1, el Girona el va sorprendre amb un gol de Portu que va deixar en evidència l’excés de confiança de Simeone, que pocs minuts abans havia rellevat Griezmann i Diego Costa.

El Girona també va treure en la primera volta suc de dos partits que se li van tòrcer. Al setembre va reaccionar per partida doble a Balaídos (va capgirar primer un 0-1 i va neutralitzar al final un 3-2) i al novembre va replicar el 0-1 de Willian José contra la Real Sociedad dues jornades després d’haver protagonitzat la gesta de la remuntada a Montilivi contra el Real Madrid.

71% DE DERROTES

Deu de les divuit vegades que han rebut el 0-1 o l’1-0, els gironins han perdut

SORPRESA AL WANDA

Una de les poques reaccions va ser contra el rival que millor especula amb els seus gols

REACCIÓ ESCAPÇADA

Contra el Betis, la revifalla gironina va quedar tallada amb tres gols anul·lats

QUI MARCA PRIMER?

El Girona s’ha avançat en divuit partits i ha encaixat el primer gol en catorze

Dotze triomfs en els divuit partits que el Girona ha marcat primer

Si encaixar el primer gol equival estadísticament a perdre un 71% dels partits, marcar primer també significa un elevat percentatge d’acabar guanyant. Concretament, el 66,6%. El Girona s’ha avançat en el marcador en divuit partits i ha acabat sumant els tres punts en dotze d’aquests. Només en sis ocasions, els de Machín s’han vist neutralitzats o remuntats. Hi ha tres equips que li han capgirat totalment el marcador: l’Alavés –foto–, que va passar de perdre 2-0 a guanyar 2-3 (hat-trick d’Ibai Gómez en els últims minuts del partit a Montilivi); el València, que va aixecar el gol de Portu a Mestalla (va acabar guanyant 2-1) i el Barça, que va convertir en anècdota el 0-1, també de Portu, al Camp Nou (els blaugrana es van acabar imposant amb contundència, 6-1). El Girona també ha acabat empatant tres partits que guanyava: el del debut contra l’Atlético de Madrid (del 2-0 al 2-2, malgrat la inferioritat numèrica dels visitants per l’expulsió de Griezmann); al camp del Betis (va fer el 0-1 i també l’1-2 en el 94, però encara no en va fer prou) i a Montilivi contra el Llevant (l’1-0 de Granell en el minut 54 va ser contrarestat per una diana de Morales en el 68’).