El somni europeu, esfumat

El Girona, a remolc de l’Eibar des del minut 1 i del marcador des del minut 8, ofereix una imatge molt pobra que culmina amb la tercera derrota seguida a Montilivi i l’adeu a les esperances de jugar l’Europa League

Els de Machín van fer moltes concessions en la primera part (0-2) i es van acabar desfent del tot en els deu últims minuts

GIRONA 1 EIBAR 4

EIBAR:Riesgo; Rubén Peña, Paulo, David Lombán, Cote; Diop, Dani García; Pedro León (Iván Alejo, 30’) (Joan Jordán, 68’), Orellana (Escalante, 86’), Inui; i Kike García. GIRONA:Bounou; Alcalá, Juanpe, Muniesa (Choco Lozano, 79’); Aday, Granell, Timor (Aleix Garcia, 66’), Mojica; Portu, Borja García; i Stuani. GOLS:0-1 (8’) Kike García. 0-2 (37’) Kike García. 1-2 (54’) Aday. 1-3 (80’) Joan Jordán. 1-4 (88’) Inui.ÀRBITRE:Trujillo Suárez, del col·legi canari.T.G.: als locals Timor (42’), Portu (81’), i als visitants Dani García (57’), Diop (61’), Ivan Alejo (65’), Kike García (69’), Orellana (74’).T.V.: cap.PÚBLIC:9.234 espectadors a Montilivi.

Les matemàtiques diuen que encara és possible, però el somni europeu del Girona s’ha de donar definitivament per esfumat després de la desfeta contra l’Eibar. Acostumat a jugar lligues de 42 jornades a divisió de plata i a acabar-les prou bé, a l’equip blanc-i-vermell se li està fent inacabable l’esprint final de primera divisió, una cursa més curta però molt més exigent. Els de Pablo Machín han arribat a la primavera amb més cansament que idees i més bloqueig que no pas frescor. I quan les errades penalitzen i els encerts escassegen, un partit amb les ocasions repartides com el d’ahir pot acabar perfectament amb un 1-4. Amb poques forces i energia, el més normal és que un balanç com el que té a sobre el Girona (5 punts dels últims 24) l’acabés portant a la tomba. Per sort, la feina està feta des de fa setmanes i l’únic que impedirà aquesta frenada en sec és que el curs d’excel·lent es rubriqui amb una matrícula d’honor.

Amb el peu esquerre

Hi ha partits que fan mala pinta d’entrada i el d’ahir en va ser un. El Girona no va sortir amb la tensió adequada i quan va aixecar el cap per veure que passava, el marcador de Montilivi ja reflectia un 0-1. El gol va néixer d’una falta a favor que va enxampar tots els defenses del Girona dins l’àrea rival, Mojica despistat i Borja poc contundent. L’Eibar va muntar un contraatac letal i Kike García va posar fi a nou jornades de sequera.

El 0-1 va anar prou bé per despertar el Girona. Quan els locals van posar carbó a la caldera, de seguida van generar arribades. Stuani, Alcalá i sobretot Granell haurien pogut fer l’1-1 en cinc minuts d’aquells on Montilivi bull i el rival no sap d’on li baixen. Mig grogui i a prop de treure la bandera blanca, l’Eibar va acabar agraint el desencert local. I poc després va aprofitar que el Girona es va prendre un respir per liquidar-lo en un córner en què la falta de concentració defensiva –Kike García va rematar ben sol– va ser flagrant.

A mig camí

Si el Girona volia salvar els mobles, el 0-2 implicava una reacció immediata després del descans. Necessitava tres gols, perquè ni l’empat servia. L’estratègia va donar fruits i Aday va situar l’1-2 amb més de mitja hora per endavant. Altre cop el Girona va agafar aire i altre cop es va hiperventilar. Com havia passat amb el 0-1, el Girona hauria pogut fer també el 2-2 en ocasions d’Aday, Borja i Stuani. Machín va trigar més d’una hora a fer el primer canvi (Aleix Garcia) i si es descuida gairebé s’oblida de fer el segon –Choco Lozano no va sortir fins al minut 79–. Amb Douglas Luiz i Olunga descartats i quatre jugadors de tall defensiu a la banqueta (Bernardo, Ramalho, Pere Pons i Planas), no tenia cap sentit gastar el tercer.

Els locals van acabar amb quatre al darrere i molta gent al davant. Però qui va pescar entre el desgavell local va ser l’Eibar, que mai va perdre l’ordre. En l’1-3, Alcalá va abandonar la seva posició per fer una falta i no la va recuperar a temps d’evitar que Joan Jordán posés fi a les esperances locals de salvar un punt, que igualment hauria estat insuficient. El Girona es va acabar de diluir del tot i l’Eibar encara va fer més sagnant la ferida amb un quart gol que va situar el mateix resultat que l’últim partit del 2017 a Ipurua. Dels 41 gols que han marcat els de Mendilibar, vuit han estat contra el Girona, que té dos partits per endavant contra dos rivals que no s’hi juguen res (València i Las Palmas) per tallar una sèrie d’un triomf en nou jornades, però el fet és que també té el dipòsit de benzina ben escurat.

MOLTES FACILITATS

El 0-1 va néixer en una falta a favor dels locals i el 0-2 va ser un córner mal defensat

EL BOTXÍ

Kike García, que feia nou partits que no veia porteria, va fer un doblet (8’ i 37’)

EL GIRONA

No va fer mal en atac estàtic i va inquietar només quan va apujar la intensitat

A MIG CAMÍ

L’1-2 d’Aday (54’) va reactivar l’equip i la grada, però la reacció va ser incompleta

PENALITZATS

Els locals van tornar a accelerar i quan semblaven a prop del 2-2, l’1-3 es va matar

ENCALLATS

Malgrat acabar amb Aleix, Borja i Granell, l’equip no va generar i va encaixar l’1-4

LA BÈSTIA NEGRA

Dels 41 gols que ha marcat l’Eibar, vuit han estat contra el Girona (4-1 a Ipurua)