Un bateig d’altura

Rodó. Juanpe, que va començar el curs de suplent, l’ha acabat com el futbolista del Girona amb més minuts jugats (3.065) i com el defensa de tota la categoria que més gols ha marcat (5)

Juanpe Ramírez no va jugar ni un minut en l’estrena del Girona a primera divisió contra l’Atlético de Madrid. I després de la tercera jornada, el canari només acumulava 5 minuts de 270 possibles perquè tampoc no va jugar a San Mamés. Pablo Machín va confiar d’entrada en el trio de centrals format per Alcalá, Bernardo i Muniesa, i el dia del bateig de Juanpe en la màxima categoria no va jugar ni tan sols en l’eix defensiu, sinó que ho va fer en el mig del camp. El canari va saltar a la gespa al minut 85 del Girona-Màlaga per escombrar tot el que pogués en el que va ser la primera victòria dels blanc-i-vermells a l’elit (1-0).

Després de tres partits, era inimaginable pronosticar que Juanpe tindria un paper tan cabdal aquest curs. En les últimes 35 jornades, el central ha jugat 34 partits sencers. Només es va perdre el de la Rosaleda, castigat per acumulació d’amonestacions per la groga que va veure al Wanda després d’aguantar vuit partits amenaçat de sanció. Dels sis centrals que ha utilitzat Machín, Juanpe és l’únic que ho ha fet en les tres posicions, tot i que el tècnic l’ha situat majoritàriament a l’esquerra, a cama canviada.

El defensa més golejador

En una classificació que solen liderar jugadors contrastadíssims en les accions d’estratègia com Gerard Piqué o Sergio Ramos (el del Madrid, fins i tot ha llançat penals), Juanpe ha tingut l’honor de ser el defensa més productiu de primera divisió, amb cinc gols. N’hauria pogut fer uns quants més, perquè no només viu de l’alçada (190 centímetres), sinó que també té imant a dins l’àrea. Es complicat trobar un partit en què Juanpe no hagi tingut una ocasió en una acció a pilota parada. A Las Palmas va vorejar el gol en un xut sense angle que es va perdre fora per un pèl. Contra el Betis, n’hi van anul·lar un. El darrer que va fer va ser al Bernabéu i el primer, a Balaídos (el del 3-3 definitiu). “Estic content, sobretot dels gols que serveixen per sumar”, va comentar el canari. No va servir de res el que va tancar el marcador al camp del Madrid (6-3) ni tampoc el 2-0 contra l’Alavés perquè els vitorians van acabar capgirant el resultat (2-3). Els seus gols contra el Deportivo i el Leganés sí que van donar punts en dues victòries per 2-0 i 3-0, respectivament.

Líder en minuts

Juanpe ha acabat el curs com el jugador del Girona amb més minuts jugats. És un dels dos que han superat la barrera dels 3.000 (3.065). L’altre és Portu (3.002). Hi ha pocs jugadors a primera que s’hagin enfilat més enllà, sobretot si no són porters. Ningú s’ha enfilat fins als 3.420 minuts. Gerard Moreno hauria fet el ple si no hagués estat substituït al Wanda al 82’. “Sempre intento treballar al màxim en cada entrenament. És per a això, que ens paguen. Després ja és qüestió del mister que en posi un o un altre, però no hi ha dubte que noto molt, i li ho agraeixo, la confiança que ha dipositat en mi”, diu Juanpe. En la llista de futbolistes amb més minuts, el canari seria el divuitè (el tretzè descomptant els porters). El curs passat també va superar aquesta barrera (3.015 minuts).

El desè lloc final

Juanpe Ramírez va valorar molt el fet que el Girona hagi acabat la lliga entre els deu primers classificats. En l’última jornada corria el risc d’acabar catorzè, però la victòria a Las Palmas va esvair aquesta preocupació. “No ens hauria agradat acabar tan avall després d’un any tan extraordinari. Volíem acabar amb bones sensacions i per això era important aquest darrer partit.”

El triomf a l’estadi Gran Canaria va tallar la mala ratxa del Girona (5 de 27), però va furgar en la ferida dels canaris, que han tancat el curs amb sis derrotes seguides com a locals i setze partits sense guanyar. “Em sap greu, perquè soc d’aquí i en aquest club em vaig formar fins a arribar al primer equip. No m’esperava en absolut que Las Palmas fos un dels tres equips que acabarien baixant, però el futbol té aquestes coses i hem de mirar d’aprendre d’això perquè no ens passin a nosaltres en un futur. Les temporades s’han de preparar molt bé.”

Juanpe va signar fa pocs mesos un nou contracte que el vincularà a Montilivi fins al 2022. És dels que tenen el contracte més llarg juntament amb Portu i Choco Lozano, fitxat en aquest mercat d’hivern. El central té clar que un dels secrets de l’èxit en la segona temporada a primera es que hi ha molta feina feta pel que fa a les renovacions. “El meu desig és que continuï pràcticament tothom. Tenim un grup molt consolidat i l’esquema del mister ben interioritzat.”

CINC GOLS

Ha estat més productiu que especialistes en l’estratègia com Ramos o Piqué
Defenses golejadors
1. Juanpe (Girona) 5 gols 2. Sergio Ramos (R. Madrid) 4 3. Elustondo (R. Sociedad) 3 4. Lenglet (Sevilla) 3 5. Coke (Llevant) 3 6. Feddal (Betis) 3 7. Llorente (R. Sociedad) 3 8. Nacho (R. Madrid) 3 9. Ramis (Eibar) 2 10. Achraf (R. Madrid) 2 11. Aday (Girona) 2 12. Arbilla (Eibar) 2 13. Bustinza (Leganés) 2 14. Schär (Deportivo) 2 15. Jonny (Celta) 2 16. JOrdi Alba (Barça) 2 17. Laguardia (Alavés) 2 18. Marcelo (R. Madrid) 2 19. Mario Gaspar (Vila-real) 2 20. Layún (Sevilla) 2 21. Piqué (Barça) 2 22. Diego Rico (Leganés) 2 23. Durmisi (Betis) 2 24. Kjaer (Sevilla) 2 25. Victor Ruiz (Vila-real) 2
Nota: Hi ha 37 defenses més amb 1 gol.
Amb més minuts
1. Gerard (Espanyol) 3.413 2. Pacheco (Alavés) (*) 3.357 3. David López (Espanyol) 3.330 4. Oblak (At. Madrid) (*) 3.330 5. Ter Stegen (Barça) (*) 3.330 6. Dmitrovic (Eibar) (*) 3.240 7. L. Hernández (Màlaga) 3.240 8. Djené (Getafe) 3.240 9. Rodri (Vila-real) 3.228 10. Jonny (Celta) 3.203 11. Illarra (R. Sociedad) 3.163 12. Saúl (At. Madrid) 3.157 13. Cuéllar (Leganés) (*) 3.150 14. Rosales (Màlaga) 3.125 15. Calleri (Las Palmas) 3.111 16. Maxi Gómez (Celta) 3.077 17. Morales (Llevant) 3.065 18. Juanpe (Girona) 3.065 19. Lobotka (Celta) 3.061 20. Roberto (Màlaga) (*) 3.060 21. Juanfran (Deportivo) 3.058 22. Mandi (Betis) 3.025 23. Parejo (València) 3.005 24. Hugo Mallo (Celta) 3.004 25. Portu (Girona) 3.002
(*) Porters

LLARG TERMINI

Al gener va signar una ampliació de contracte que el vincularà amb el Girona fins al 2022

UN FIX DE MACHÍN

Ha acabat jugant sencers 34 dels 35 últims partits i ha tornat a superar els 3.000 minuts