Girona

De la municipalització a la concessió a llarg termini

Cicles. L’Ajuntament va assumir la propietat de l’estadi el 1984, 14 anys després de la construcció, i obre una altra etapa en un context ben diferent

Amb l’aprovació de la concessió al Girona pels pròxims 50 anys, Montilivi enceta un altre cicle. L’estadi va ser inaugurat el 1970 i va significar l’abandonament de Vista Alegre, la casa del Girona des de la seva fundació, el 1930. Els directius Narcís Codina, Quim Ribas, Jaume Grabuleda, Josep Garrido, Benjamí Colomer, Joan Vidal i Josep Ribera, coneguts com Els Set Magnífics, van ser els promotors de la construcció de l’estadi.

Montilivi, que va viure una estrena lluïda contra el Barça –el primer acte de tres dies intensos, ja que després es va disputar la primera edició del trofeu Costa Brava–, tenia una capacitat per a uns 20.000 espectadors, cosa que reflectia l’ambició del club però que es va acabar convertint en un problema, perquè amb l’equip a tercera i a segona B les graderies solien quedar gairebé desertes. Els problemes econòmics constants de l’entitat van complicar l’escenari. I en plena crisi esportiva –l’equip havia arribat al pou de la preferent el 1982– i econòmica, i amb deutes amb els promotors, es va començar a estudiar la municipalització de l’estadi com a via de solució. L’Ajuntament, amb Joaquim Nadal d’alcalde, va fer els tràmits el 1984 i va aconseguir una subvenció de 40 milions de pessetes del Consell Superior d’Esports per a l’adquisició de les instal·lacions. El 15 de juny del 1984, els socis del Girona van aprovar la municipalització.

Tot i que la compra per part de l’Ajuntament havia de solucionar els problemes econòmics del club, que quedava net de deutes, la realitat va ser ben diferent i l’estabilitat va durar ben poc. El Girona va viure anys molt durs i va tornar a caure molt avall (a primera catalana). Res a veure amb el context actual, amb l’equip a primera divisió i amb el club ple d’expectatives a tots els nivells.

El ple aprova la concessió i Delgado fa marxa enrere

El ple municipal de Girona ja va aprovar el 2012 la concessió de l’estadi de Montilivi. Josep Delgado va assumir el control del club el 2010 amb moltes expectatives, i una de les prioritats era assegurar-se un nou marc de relacions a l’estadi amb la idea de fer-hi inversions. Les negociacions van tirar endavant, fins al punt que el 12 de març del 2012 el ple va aprovar la concessió de l’estadi per 30 anys fixos –més 20 de prorrogables fins a arribar a un màxim de 50 anys– al Girona, que passaria a gestionar i explotar les instal·lacions. A canvi, el club es comprometia a fer una inversió mínima anual de 60.490 euros a l’estadi (una tercera part del cànon que s’ha establert en la concessió que es va aprovar ahir). En aquell ple del 2012, la concessió va rebre els vots a favor dels grups municipals de CiU –Carles Puigdemont era l’alcalde–, el PSC, el PP i ICV, mentre que la CUP es va abstenir. Un cop aprovat, però, va ser el Girona qui es va fer enrere. Al cap de tres mesos, Josep Delgado va descartar assumir l’explotació directa.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)