3a divisió FEF

3a divisió

El repte és a casa

Toni Díaz, darrer tècnic de l’UDA Gramenet a tercera, té ara la fita de fer pujar la FE Grama a segona B

Torna després de dirigir una escola de futbol a la Xina: “Hi tenia una vida còmoda, però de vegades t’has d’arriscar”

“Si acceptes estar a la Grama, has d’acceptar que Antonio Morales et posi pressió; és normal”, afirma

“Jo no vull poetes, jo vull pencaires.” Qui ho diu és el president i ideòleg de la Fundació Esportiva Grama, Antonio Morales, una d’aquelles figures ja institucionalitzades en el futbol català, que coneix el negoci més que ningú i no s’hi ha pas posat per escoltar música. Ell vol resultats. És per aquesta raó que, quan va presentar l’entrenador que dirigirà el seu projecte la pròxima temporada a tercera divisió, va aparcar la prudència i va parlar clar: “Tot el que no sigui pujar a segona B serà un fracàs.” Són paraules grandiloqüents, però que encaixen en una rutina marcada pels ascensos: des que va fundar el club, cada temporada s’ha fet un salt. De quarta catalana a tercera divisió en cosa de quatre anys.

L’encarregat de timonejar el projecte des de la banqueta és el jove tècnic Toni Díaz, que va ser el darrer entrenador d’una UDA Gramenet a la deriva a tercera divisió i que ha tornat a casa després de tres anys llargs a la Xina, on dirigia una escola de futbol. A ell, el repte no l’espanta. De fet, dirigir la nova Grama ha suposat un trasbals en la seva vida. “Jo comptava viure un estiu diferent d’aquest, però de vegades t’has d’arriscar”, explica Díaz, que hi afegeix: “La decisió de tornar de la Xina va ser molt complicada, perquè allà hi tenia una vida molt còmoda des del punt de vista laboral i personal.” Amb tot, l’entrenador, de 34 anys, haurà de conviure amb la pressió imposada des del mateix club, un fet que assumeix amb molta naturalitat: “Si acceptes estar a la Grama a tercera divisió, has d’acceptar que Antonio Morales et posi pressió. És normal.” Ara bé, el colomenc també té clar que caldrà temps, ja que per fer un projecte potent en la categoria haurà de refer molt el bloc, i els futbolistes nous s’hauran d’aclimatar: “Tots els jugadors que estem fitxant tenen moltes ganes de fer play-off , però tot i aquesta ambició, hem de tenir molt present que la paciència serà clau els pròxims mesos.”

Fórmula compartida

Toni Díaz tornarà a entrenar en la quarta categoria del futbol estatal quatre anys després. L’estada a la Xina, encara que fos per dirigir una escola de futbol, li ha permès créixer com a tècnic, i les referències que fa a aquesta etapa són recurrents. La gestió de grups, explica, és clau. “La idea és crear un bon clima, que els jugadors tinguin afinitat i estiguin compromesos”, diu l’entrenador de la Grama, que, com Morales, té clar que suar la cansalada és bàsic: “El treball és la part innegociable, cada dia s’ha de treballar.” Tot i això, Toni Díaz sap que perquè les coses rutllin i hi hagi un bon clima, s’ha de crear un ecosistema en què el futbolista se senti a gust. “No volem que el jugador vingui, sinó que tingui ganes de fer-ho, que hi hagi un compromís”, detalla el tècnic colomenc, que hi afegeix: “Aquest compromís només s’aconsegueix quan un jugador hi creu i s’implica en el projecte, i això passa quan es diverteix. Divertir-se és molt important.” Més enllà de tot això, a la Xina Toni Díaz va tornar a jugar a futbol i, encara que fos a un nivell no competitiu, l’experiència l’ha enriquit, ja que ell és el perfil de tècnic sense passat com a futbolista: “Aquesta darrera experiència m’ha anat bé per entendre què és el que espera el jugador de l’entrenador en cada moment, ja que al camp és difícil decidir. Cal oferir un missatge coherent.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)