3a divisió FEF

Com més serem, més riurem

La tercera divisió dels 21 equips arrenca aquest cap de setmana amb uns quants candidats a pujar

Els conjunts que ja ho van intentar la temporada passada, com ara el Sant Andreu, l’Hospitalet, el Terrassa i el Prat, i el descendit Llagostera, a més dels filials, entre els favorits

No serà una lliga com les altres. L’admissió, el desembre passat, del Sants –el Tribunal Català de l’Esports li va donar la raó en la impugnació del partit contra l’Horta del curs anterior– fa que el grup català de tercera divisió tingui 21 equips, de manera que la competició comença ja aquest cap de setmana. Aquesta circumstància també comportarà que un equip descansi cada jornada i que al final de la campanya siguin quatre els equips que baixin a primera catalana –per tal que la temporada vinent n’hi torni a haver vint– en comptes dels tres habituals. Sempre cal tenir en compte, a més, els descensos de compensació.

Hi haurà més equips del que és habitual, i uns quants candidats a pujar. D’entrada, l’únic club que prové de segona B, el Llagostera, té l’objectiu de tornar a la categoria de bronze per mantenir viva la flama d’una ambició que es va apagar una mica després de les dues temporades seguides a la Lliga de Futbol Professional. A més de l’equip d’Oriol Alzina, que ha fitxat jugadors bregats en la categoria com ara Sascha Andreu, Maik Molist i Gil Muntadas, cal tenir en compte els equips que la temporada passada ja van lluitar per l’ascens i que no van tenir l’èxit de l’Espanyol B, l’únic que va pujar de categoria. El Sant Andreu i l’Hospitalet, que es van classificar amb solvència per a la fase d’ascens però que no van estar encertats en les eliminatòries, lluitaran, de ben segur, a la zona alta. Tant l’un com l’altre mantenen l’entrenador –Mikel Azparren a la banqueta dels quadribarrats i Xavi Molist en la dels de la franja vermella–, però el Sant Andreu ha donat molta continuïtat a la plantilla i l’Hospi ha optat per fer més canvis. A l’altre equip que la campanya passada va disputar la fase d’ascens, el Terrassa, se l’haurà de tornar a tenir en compte, igual que el Prat, rival dels vallesans fins a l’última jornada per la quarta posició.

Joventut i qualitat

Dos equips que presentaran batalla són els filials, la Pobla de Mafumet i el Reus B. Les direccions esportives del Nàstic i el Reus busquen sobretot futbolistes joves que a curt o mitjà termini siguin útils per als primers equips, de manera que acaben bastint per al filial plantilles de qualitat. De fet, els futbolistes de la Pobla i el Reus B que aquest estiu han participat en els partits del primer equip han mostrat un bon nivell. Tots dos ja van protagonitzar el curs passat una bona campanya, els grana quedant-se a prop de jugar la fase d’ascens i els roig-i-negres sense patiments per mantenir-se en la temporada del debut a la categoria.

L’Ascó, sempre ambiciós però que haurà de sobreposar-se a la marxa del tècnic Santi Castillejo al filial de l’Osasuna –ho intentarà amb Leo López i una plantilla amb pocs canvis–, el sempre exigit Europa, el Vilafranca i el Figueres són alguns dels equips que buscaran un salt de nivell respecte al curs passat, que van acabar en terra de ningú. Per a equips com ara l’Horta, el Cerdanyola, el Santboià, el Santfeliuenc, el Castelldefels i el Granollers, la permanència és el primer horitzó a assolir –i més amb l’amenaça dels quatre descensos–, però cap d’ells no renunciarà a cotes més elevades si el vent els va a favor.

Nouvinguts ambiciosos

Els quatre equips provinents de primera catalana, el Sant Cristòfor, la Fundació Grama, el Martinenc i el Sants, no accepten el rol de comparses. A Santa Coloma de Gramenet, per exemple, no amaguen que l’objectiu és que la ciutat torni a viure futbol de segona B després de la caiguda de la UDA Gramenet, l’esperit de la qual intenta reencarnar el nou club, sorgit de la impossibilitat de salvar la vella Grama. El tècnic Toni Díaz té el repte de dirigir una plantilla que ha augmentat de nivell amb el canvi de categoria i que es posa molta pressió d’entrada. Rubén Canelada, Édgar Tejada, Cazorla, Joel Marín i Javi Chica són algunes de les contrastades cares noves del projecte colomenc.

El Martinenc busca consolidar-se a tercera divisió, mentre que el Sants i el Sant Cristòfor volen aprofitar l’oportunitat que els brinda el retorn a una categoria que els barcelonins no trepitjaven des de fa dues dècades i els terrassencs, des de mitjans dels vuitanta. Precisament, el derbi egarenc entre el Terrassa i el Sant Cristòfor serà un dels punts d’interès de la nova temporada.

CONTINUÏTAT

L’Hospi i el Sant Andreu mantenen els tècnics per tornar a jugar la fase d’ascens

COTES ELEVADES

La Fundació Grama, tot i que acaba de pujar, té la segona B com a gran objectiu

Cinc equips de la ciutat de Barcelona

En una lliga amb una àmplia majoria d’equips de l’àrea metropolitana de Barcelona –només n’hi ha dos de gironins, tres de la demarcació de Tarragona i cap de les comarques de Lleida–, es viurà una petita competició a part amb els cinc equips de la capital del país, cinc històrics que oferiran duels atractius. A més del Sant Andreu, l’Europa i l’Horta, que la temporada passada ja es van veure les cares a la categoria, aquesta nova temporada han aconseguit l’ascens el Martinenc i, gràcies a la resolució favorable del Tribunal Català de l’Esports, el Sants. L’equip del Guinardó ha recuperat la categoria dos anys després de la isolada campanya 2014/15, en què va jugar a tercera divisió dues dècades després de l’anterior vegada. El Sants, un habitual de tercera divisió als anys cinquanta i seixanta, no militava a tercera des de la campanya 1996/97. Des de llavors ha estat a primera catalana i a la desapareguda regional preferent.

Encara s’hi troben a faltar dos equips més de la ciutat de Barcelona amb passat recent a la categoria. L’històric Júpiter, que ha estat tres temporades a tercera en l’última dècada, i la Muntanyesa, que es va estrenar a la categoria el 2010 i que hi va estar set cursos consecutius. Tant els de la Verneda com els de Nou Barris tenen el retorn a tercera com a fita.

Els quatre primers partits, avui

La primera jornada de lliga es divideix entre els quatre partits d’avui i els sis de demà. Obrirà la jornada, i la lliga, el partit entre el Vilafranca i el Santboià d’aquesta tarda a la capital de l’Alt Penedès (19.00 h). Després, el camp de l’Energia tornarà a veure futbol de tercera divisió dues dècades després amb el partit del Sants contra el Terrassa (19.30 h). A la mateixa hora, l’Ascó rebrà la visita del Granollers (19.30 h) i tancarà els quatre enfrontaments del dia el partit entre l’Horta i el Figueres (20.00 h). Tots els equips buscaran encetar la temporada amb els tres primers punts, que els comencin a carregar el dipòsit de la confiança en una temporada que serà més llarga del que és habitual.

Per demà quedaran el Cerdanyola-Sant Cristòfor, el Santfeliuenc-Reus B, el Pobla de Mafumet-Llagostera i el Castelldefels-Gramenet, que començaran a les 7 de la tarda; el derbi barceloní entre l’Europa i el Martinenc (19.30 h) i el Sant Andreu-Prat, un dels partits més atractius de la jornada (20.00 h). L’Hospitalet és el primer equip que descansa, de manera que començarà la temporada una setmana més tard que els seus competidors.

De moment, la federació ha marcat les 7 de la tarda com l’horari oficial, però una vegada s’acabi la calor, les 12 del migdia tornarà a ser l’hora amb més partits, com és habitual en el grup català de tercera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)