Girona

Lavín es declara culpable i evita el judici pel Racing-Girona

Corrupció esportiva. Amb la conformitat, l’expresident del Racing admet que hi va haver intent de compra, accepta una multa de 2.000 euros i sis mesos de presó i exculpa Pernía i Botas

Ángel Lavín, expresident del Racing, va arribar a un acord amb la fiscalia i va acceptar declarar-se culpable d’haver intentat una maniobra extraesportiva amb l’objectiu que el club cantàbric sumés els tres punts del partit que va perdre contra el Girona (0-1), que haurien evitat el descens de l’equip de Santander, el curs 2012/13. Amb aquesta conformitat, Lavín va evitar que se celebrés el judici –fixat per a ahir a les deu del matí– i, a més, va exculpar els altres dos acusats, Francisco Pernía (aleshores directiu de la Federació Espanyola de Futbol) i Eugenio Botas (representant de futbolistes), que han quedat absolts. Inicialment, la fiscalia demanava un any i mig de presó per als tres denunciats. Amb la conformitat, Lavín va acceptar sis mesos de presó, una multa de 2.000 euros i un any d’inhabilitació per exercir càrrecs esportius. La vista no hauria afectat ni el Racing ni el Girona com a entitats.

La confusió de Lavín

Malgrat que als passadissos ja s’havia arribat a un acord perquè Lavín es declarés culpable, quan el jutge li ho va preguntar, l’expresident del Racing va dir que no es conformava amb la pena anteriorment pactada. La seva defensa va haver de demanar un descans perquè, en el cas que Lavín no hagués rectificat, el judici s’hauria hagut de celebrar.

A banda de Lavín, també van acudir físicament al jutjat penal número 1 de Girona Francisco Pernía i Eugenio Botas. Com a testimonis estaven citats i hi eren presents Joaquim Boadas, Javi Salamero (aleshores director esportiu del club de Montilivi) i Carlos del Campo (secretari general de l’LFP). I estaven preparats per declarar per videoconferència des de Madrid Javier Tebas (president de l’LFP) i Kat Gorska (aleshores directora general del Girona).

Boadas, satisfet

Tot i l’absència final de judici, l’expresident del Girona Joaquim Boadas, que va ser qui va aixecar la llebre amb la denúncia, es va mostrar satisfet pel desenllaç: “S’ha demostrat que el Girona, des del minut 1, no va tenir cap intenció de participar en aquest joc brut i, en canvi, sí que ho va denunciar. Vam entendre que això era un frau cap a l’aficionat i el nostre fair play va estar per damunt de tot.” Boadas també hi va afegir que la sentència contra Lavín, tot i que simbòlica, és un exemple que el Girona va fer bé arribant fins al final: “No hi havia cap precedent de dirigent condemnat per un cas de corrupció. Això vol dir que vam fer bé d’arribar fins on vam arribar.”

Als jutjats encara hi ha algunes denúncies pendents de Boadas. Difícilment prosperarà la del Girona-Xerez –“però per falta de proves, tot i que la resolució del Racing-Girona ja deixa clar que aquell any es va mercadejar amb resultats que van alterar la classificació final”– i estan sobre la taula tres casos més. El Betis-Sporting continua a la fiscalia, mentre que el Girona-Lugo i el Mallorca-Girona segueixen la via administrativa. “No han vist com a tema penal pagar un equip per guanyar”, va dir Boadas, que també ha reclamat a l’LFP el càrrec de president de la comissió anticorrupció que Tebas li va prometre i que no li ha donat perquè tampoc s’ha creat aquesta comissió. “Ho reclamo perquè he demostrat el meu total compromís amb la legalitat i el fair play, ja que a mi no em compra ningú, i he complert fins al final la meva part de la feina que vaig començar amb valentia i atreviment, com el mateix Tebas va reconèixer”.

REACCIONS

Vam denunciar perquè vam entendre que era un frau cap a l’aficionat i vam fer bé d’arribar fins al final, com s’ha demostrat
Aquell any es va mercadejar amb alguns resultats que van alterar la classificació final
Joaquim Boadas
EXPRESIDENT DEL GIRONA
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)