Girona

Una acció per a la discòrdia

Dubtes. La no intervenció del VAR en la jugada del penal a San Mamés genera controvèrsia al Girona. El fet que en l’acció hi hagi contacte deixa a l’àrbitre principal tota la potestat d’interpretació

L’aparició del VAR, la gran novetat de la campanya actual, no ha fet desaparèixer els errors arbitrals, i això ho va comprovar a la perfecció el Girona en el duel que va disputar dilluns a San Mamés, en què una pena màxima en el minut 91 li va fer perdre el punt que tenia gairebé assegurat gràcies a l’empat a zero amb el qual es va arribar al temps afegit. El navarrès Prieto Iglesias va considerar que el contacte de Muniain amb Ramalho, buscat pel basc, va ser penal a favor de l’Athletic Club, un fet que als ulls del responsable del VAR a Las Rozas, Cordero Vega, va quedar ratificat. L’errada dels dos col·legiats va impedir qualsevol intervenció del videoarbitratge, que en un dels seus principis diu que únicament hi dirà la seva en cas que es produeixi un error clar i manifest, cosa que no va interpretar així.

El fet que la jugada sigui interpretativa, és a dir, que hi hagi contacte i calgui determinar si aquest ha estat suficient o no, o si ha estat forçat per l’atacant o pel defensor, deixa tota la potestat d’interpretació a l’àrbitre principal, que no va dubtar a assenyalar la pena màxima.

Anar o no al monitor

La no intervenció del VAR és el principal motiu de discòrdia que ha generat controvèrsia al Girona i el seu entorn, i és que si bé en el gol de Stuani l’àrbitre va consultar el monitor per anul·lar el gol i rectificar la seva decisió, en el cas del penal no es va ajudar del monitor al camp per confirmar l’acció. En la normativa actual, el VAR només recomana –no obliga– que el col·legiat de camp consulti el monitor en cas que no hagi vist una acció que, per tant, no ha estat jutjada, o en cas que hagi vist alguna cosa diferent de la que la imatge dictamina. Llavors, l’àrbitre comenta el que ha vist i el VAR recomana confirmar l’acció. En el gol anul·lat al Girona, Cordero Vega va instar Prieto Iglesias a assegurar-se si les mans de Stuani eren o no involuntàries i clau per fer gol.

Les queixes d’alguns jugadors del Girona a través de les xarxes socials –en la zona mixta només va sortir a parlar Gorka Iraizoz– van ser evidents. Els més punyents van ser Bernardo, que va utilitzar l’expressió “VARapalo”, o Muniesa, que va manifestar sorpresa amb un “penal?”, acompanyat d’emoticones.

Penal?
Marc Muniesa
Central del girona
Tot i el ‘VARapalo’, continuarem treballant més que mai! Orgullós del meu equip; ho va donar absolutament tot! #fuerzayfe
Bernardo Espinosa
central del girona
Ahir vam viure un partit dur, exigent i polèmic en un dels estadis més especials i amb més soroll
No deixem de competir mai i per això vam estar tan a prop de sumar. Sempre orgullós d’aquest equip
Àlex Granell
migcampista del girona
· El VAR és un àrbitre de la màxima categoria que rastreja el joc amb totes les càmeres de la retransmissió televisiva. · El VAR assisteix l’àrbitre únicament en cas que es produeixi un error clar i manifest. · L’àrbitre principal sempre pren la decisió definitiva, sigui amb la informació del VAR o després de revisar el monitor personalment. · Ningú pot sol·licitar una revisió perquè el VAR rastreja totes les jugades contínuament. · Tot el temps emprat en una revisió s’afegeix en cada temps de prolongació. Supòsits: gol, penal, targeta vermella directa i confusió d’identitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)