1a femenina

La protagonista

Valentina Berr

La valentia de fer el pas

Valentina Berr s’ha convertit en la primera futbolista transsexual catalana federada que juga un partit

La jugadora del Terrassa B, que va deixar el futbol sent un noi el 2008, espera trobar “tolerància amb la diversitat” als camps

“Tinc unes companyes que em protegeixen i un club que està fent tot el possible perquè pugui jugar”, diu

Fa quinze dies, els seguidors de la Pirinaica van quedar perplexos per la presència d’un càmera de televisió i de quatre fotògrafs, una atenció mediàtica del tot inusual per a un camp de sorra, el Mion Puigberenguer de Manresa, on s’estava a punt de disputar un partit de la segona catalana femenina. A l’equip visitant, el filial del Terrassa, hi va formar com a titular Valentina Berr, que es va convertir en la primera futbolista transsexual catalana federada a jugar un partit. Tot i intentar evitar les càmeres, la seva estrena va ser immillorable i va marcar un gol de penal en el triomf del seu equip (1-9).

El seu camí fins a arribar a aquest partit no ha estat gens senzill. Feia mesos que s’entrenava amb el Terrassa, però no ha estat fins ara, quan ha completat els requisits exigits per la llei d’identitat de gènere del 2007, que ha obtingut el DNI i el vistiplau de la Federació Catalana de Futbol (FCF). Fa uns dies va completar el procés de dos anys d’hormonació exigits per la llei, i un cop provat psicològicament el trastorn d’identitat de gènere, la burocràcia va deixar de ser un problema. “Ser dona trans encara vol dir començar el dia sense tenir idea de moltes de les violències que t’arribaràs a trobar, facis el que facis. Imagina’t al món del futbol femení, on encara hem de sortir amb pancartes per demanar respecte i agrair el suport. No és fàcil per a mi arriscar la meva salut mental i física en aquest escenari”, va explicar Valentina Berr als mitjans del club, al qual va animar a fer pública la seva incorporació. Llicenciada en comunicació, sabia la valentia que implicava aquest gest en el món del futbol.

Rere les passes d’Alba Palacios

Aquest estiu, a Madrid, Las Rozas va anunciar la incorporació d’Alba Palacios, una noia de 33 anys que havia nascut com a Álvaro. Superada la trentena, Palacios va iniciar el procés d’hormonació, i al cap d’un any i mig va obtenir un permís especial de la Federació de Futbol de Madrid, que la va deixar competir amb aquest equip femení de forma provisional mentre es completava el canvi de DNI. “La gent em diu que el que estic fent és molt important, però no soc conscient de la importància que té el meu cas”, va exposar llavors Palacios. El seu exemple, precisament, va inspirar la Valentina, que uns dies després de llegir la seva història va posar-se en contacte amb el Terrassa.

“Quan em va arribar el seu cas, havia de decidir si agafar-la era un problema. Vaig parlar amb una psicòloga i vaig tirar endavant: no agafar-la era una discriminació, i fent-ho l’ajudava. Vaig trucar-li, ens vam veure i li vaig dir que s’entrenés”, relata Ezequiel Segura, coordinador dels equips femenins del Terrassa, que hi afegeix: “Tenia molts dubtes de com seria la reacció de les companyes, era una situació difícil d’entendre i potser hi havia refús, en ser un cas atípic, però va ser tot el contrari.” Valentina, de fet, està encantada amb com l’han acollit. “Tinc unes companyes que em cuiden i em protegeixen des del primer minut, i un club que està fent tot el possible perquè jo pugui concentrar-me a jugar, que és el que he vingut a fer”, va explicar Berr, que espera trobar “tolerància amb la diversitat” als camps que trepitgi en el seu retorn al futbol, un esport que va deixar ara fa deu anys, el 2008, sent un noi.

Des del punt de vista futbolístic, d’altra banda, ni Segura ni els tècnics van veure cap problema per fitxar-la. Ans al contrari. “Ens hem de fixar en la part esportiva. Al futbol femení hi falten esquerranes, i ella ho és. Té qualitats per jugar, està ben coordinada i xuta fort”, assenyala el coordinador del club vallesà, preocupat pel fet que algun comentari del públic pugui tenir repercussió en el rendiment de Berr: “Si no l’afecta, segur que arribarà al primer equip.” De moment, des del seu debut, ha anotat tres dianes en els dos partits que ha disputat.

La xifra
3
gols
en dos partits ha marcat Valentina Berr des del seu debut amb el Terrassa B. Un contra la Pirinaica (1-9) i dos en el triomf de les vallesanes contra el Sant Quirze (2-1).
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)