Girona

El joc de les diferències

313 dies després el Girona torna al Bernabéu, en un context molt diferent del d’aleshores

Després de set jornades sense guanyar, la copa representa una vàlvula d’escapament per als blanc-i-vermells; el Madrid, fatal en la lliga, acumula maldecaps: mal joc, poc gol, lesionats i Isco

El Girona torna al Santiago Bernabéu. Dijous el conjunt blanc-i-vermell visitarà per segona vegada en la història el coliseu blanc i ho farà en un context força diferent del que hi havia el curs passat. El futbol va de pressa i en 313 dies, que són els que fa que els gironins van enfrontar-se amb els madrilenys, tot plegat ha canviat força, sobretot a la casa blanca.

El més evident és que d’aquell 6-3 de mitjan març passat, ja no hi ha el qui va ser el millor futbolista del partit, Cristiano Ronaldo. El futbolista portuguès va ser autor de quatre gols, sense els quals el Madrid no hauria pogut guanyar, i, per nits com aquella, s’ha convertit en una figura enyorada per una part important del madridisme. I és que els problemes del conjunt blanc aquesta temporada, en què com la passada està naufragant en la lliga, són per la falta de gol. Cristiano Ronaldo, màxim golejador de la història del club, amb 450 dianes en matxs oficials, era un futbolista capaç de fer decantar partits amb la seva determinació de cara a gol, donar victòries i tapar mancances, i ara, sense aquest factor, l’equip madridista no se n’acaba de sortir.

En aquest sentit, hi ha quatre equips de la lliga que han marcat més gols dels 30 que acumulen els blancs –Barça (56), Llevant (32), Celta (32) i Sevilla (31)–, mentre que el Girona, un conjunt que té gran dependència del seu davanter centre, Stuani, n’ha fet set menys (23). De fet, l’ariet uruguaià seria el pitxitxi del Madrid, ja que els 12 gols que suma en el campionat de la regularitat superen els 7 de Benzema i els 4 de Bale i Sergio Ramos, els màxims artillers dels de Chamartín. Mentrestant, Cristiano, a la Juventus, s’ho mira des de la distància, com a màxim golejador de la Serie A amb 14 dianes.

Un altre canvi substancial que ha experimentat el club blanc és la banqueta. Zinedine Zidane, l’home que va guiar l’equip a guanyar tres Champions League consecutives, va deixar el càrrec a final de curs i va ser rellevat per Julen Lopetegui, que va durar poc, fulminat per Florentino Pérez a finals d’octubre i substituït des d’aleshores per Santiago Solari.

També el Girona ha canviat d’inquilí a la banqueta, amb Eusebio Sacristán a les regnes del conjunt per l’adeu de Pablo Machín. El tècnic de La Seca ha introduït matisos en el model de joc de l’equip, però, eminentment, ha mantingut el bloc de la temporada passada i els homes importants ho continuen sent en aquesta. No succeeix el mateix al Madrid, on amb l’aterratge de Solari hi ha hagut canvi de rols en alguns futbolistes que eren fonamentals.

Isco i Marcelo

És el cas d’Isco, un jugador capital en els darrers temps per a Zidane, que va ser capaç de discutir la BBC i fer asseure Bale, i que ara no compta en absolut per a Solari, que l’ha relegat a un paper secundari. El mateix passa amb Marcelo, que en els últims dos partits no ha disputat ni un sol minut: els ha passat a la banqueta, avançat pel jove Reguilón; encara que sí que és cert que el cas del brasiler és diferent, ja que ell sí que va començar comptant per a Solari. No en canvi Isco, oblidat i que només ha jugat dos partits de titular en els gairebé tres mesos que fa que l’entrenador argentí és al capdavant de l’equip, tots dos absolutament intranscendents: la tornada de vuitens de copa al feu del Leganés després del 3-0 de l’anada i l’últim partit de la fase de grups de la Champions League contra el CSKA de Moscou amb la primera posició ja assegurada.

Més diferències són també les lesions, que afecten ambdós equips. En el partit de lliga de la campanya passada tots dos conjunts tenien les seves plantilles en plenitud; en aquest moment, els gironins, tot i que tenen menys jugadors a la infermeria, continuen sense Mójica, Aday, Planas i Roberts, mentre que per als madrilenys estan de baixa Keylor, Vallejo, Asensio, Bale i Mariano, i acaben de rebre l’alta Kroos i Llorente, que podrien reaparèixer demà.

Dues situacions

El que no ha canviat és la condició del Real Madrid de campió d’Europa i el món, ja que va revalidar sengles títols, i el fet que està repetint una marxa en el campionat de lliga molt irregular. I és que, en general, la temporada del conjunt blanc és dolenta. És viu en totes les competicions, però ni amb Lopetegui ni amb Solari s’ha mostrat com un equip amb identitat, recognoscible, i les actuacions convincents que ha ofert al llarg del curs es poden comptar amb els dits d’una mà. Té problemes de joc col·lectiu i, a més, molts dels seus futbolistes, amb Modric al capdavant, no acaben de trobar el seu millor estat. És cridaner i força explicatiu que l’equip blanc hagi perdut més partits que el Girona aquesta temporada: els blancs sumen deu derrotes en totes les competicions, mentre que els blanc-i-vermells en sumen sis. Sí que és cert que els madridistes han jugat més partits (33) que els gironins (24), però també ho és que en la lliga sumen les mateixes derrotes (6).

En el campionat de la regularitat, els blancs són a 10 punts del lideratge, amb 18 jornades per disputar-se, mentre que el Girona, que quan va visitar el Bernabéu el curs passat lluitava per entrar a Europa, acumula set jornades sense conèixer la victòria i el descens el sotja. Aquesta eliminatòria de copa, doncs, és una vàlvula d’escapament per a l’equip gironí, tot un esdeveniment, una fase a la qual mai havien arribat i que il·lusiona. En canvi, per als madrilenys és la competició menys prioritària; així ho ha demostrat en els darrers anys, en què de les últimes deu edicions ha arribat a tres finals i n’ha guanyat dues.

PROBLEMES

Sense els gols de CR7, les mancances estructurals dels blancs són paleses cada partit

COMPARACIÓ

Aquesta temporada el Madrid ha perdut més partits (10) que el Girona (6)

A LA BANQUETA

Solari ha relegat Isco a un rol secundari i darrerament no ha fet jugar Marcelo

LES DADES

12
gols
suma Stuani en la lliga, més que els dos màxims golejadors del Madrid junts, Benzema i Bale, que n’han fet 7 i 4, respectivament.
3
finals de copa
ha disputat el Madrid en la darrera dècada, i n’ha guanyat dues. No ha prioritzat en excés la competició.
9
partits
més que el Girona (24) acumula el Madrid (33): 1 de supercopa d’Europa, 20 de lliga, 4 de copa, 6 de Champions i 2 del mundial.
6
derrotes
ha encaixat el Girona en la lliga, exactament les mateixes que el Madrid, que l’avantatja, això sí, de 12 punts.

Els joves guanyen protagonisme

Tant el Girona com el Madrid han introduït joves futbolistes. En els gironins destaca Pedro Porro i la irrupció en els darrers partits de Valery, mentre que en els madrilenys Solari ha donat l’alternativa a homes com Reguilón, Fede Valverde, Llorente, Vinícius i Cristo González, tots ells inèdits.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)