Reus

Una expulsió sense precedents

El jutge de la Lliga resol l’expedient al Reus pels impagaments amb l’exclusió des d’ara i durant tres anys, la primera a mitja competició des de la creació de la LFP

De res no ha servit l’arribada dels nous propietaris, que recorreran contra una sentència “injusta”

El Reus ha acabat pagant cara la mala gestió econòmica de Joan Oliver. El jutge de disciplina social de la Lliga va resoldre ahir l’expedient obert al club roig-i-negre pels impagaments i els retards amb l’expulsió de les competicions professionals des d’ara durant tres anys, a més d’una multa de 250.000 euros. La venda del club feta per Oliver als nord-americans Clifton Onolfo i Russell Platt no ha servit per evitar el drama.

És una sanció sense precedents des de la creació de la Lliga de Futbol Professional, ja que és la primera a mitja temporada, però no pas inesperada en un club en què els problemes s’han anat amuntegant. Amb el pròleg dels primers endarreriments en les nòmines de la temporada passada, tot va començar amb la superació del límit salarial a l’estiu i la no inscripció de diversos jugadors, va continuar amb l’anunci d’un deute de 5 milions d’euros –i l’entrada de la SAE en preconcurs de creditors– i es va agreujar amb l’acumulació d’impagaments a jugadors, tècnics i treballadors. Amb els jugadors denunciant el club, i Oliver buscant urgentment inversors que cobrissin els deutes i l’ampliació de capital i posant pedaços per trampejar la situació, la mala maror al club va anar en augment, amb sis rescissions de contracte que Oliver no va poder evitar. Tot plegat –els impagaments, els endarreriments, les sortides de jugadors...– és el que ha tingut en compte el jutge de la Lliga, que parla de “reincidència”, que considera les faltes “molt greus” i que recorda que la venda que finalment va poder tancar Oliver a Onolfo i Platt no és cap atenuant per a la sanció, ja que es va produir una vegada ja comeses les irregularitats. “Queda acreditat l’incompliment dels deures adquirits amb els jugadors, amb la conseqüència gravíssima que sis han hagut de marxar. L’especial gravetat dels fets, per l’efecte sobre els jugadors i la imatge de la competició, i la reincidència són circumstàncies essencials”, afirma el jutge.

Segons la sentència, el Reus té ara quinze dies per presentar recursos al Tribunal Administratiu de l’Esport, al qual acudirà el club roig-i-negre per intentar suspendre cautelarment la sanció i, si els recursos prosperessin, modificar-la. De totes maneres, la sanció imposada pel jutge de la Lliga no ha estat la més severa que podia rebre el club roig-i-negre, que s’exposava a cinc anys sense jugar en les categories professionals. El més probable és que el Reus recorri a totes les instàncies possibles. Tot i que és un projecte a llarg termini i amb més interessos que els merament esportius –parlen d’un centre comercial, un hotel...–, el descens és un obstacle seriós per als nous inversors.

En qualsevol cas, el Consell Superior d’Esports ja ha rebut tota la documentació per validar la compra. Quan es faci efectiva, ja es podrà procedir a pagar els endarreriments a jugadors, tècnics i treballadors, a més d’eixugar el deute de l’etapa anterior, que segons els nous propietaris és superior al que va dir Oliver. De fet, els últims dies, Onolfo i Platt l’han acusat de “sabotatge” pel document que permet als jugadors rescindir el contracte en no haver-se fet efectiva la venda abans de dimecres passat, al qual s’han acollit els futbolistes que han deixat el club els últims dies i que la RFEF ha de validar. La nova direcció tenia aparaulats catorze reforços per completar l’equip, que havia quedat reduït a cinc jugadors, si podia continuar competint. Finalment, però, no caldrà ampliar la plantilla i els jugadors que resten també marxaran. De fet, Olmo ja va acomiadar-se ahir. Alguns jugadors, com ara Edgar Badia i el mateix Olmo, ja han lamentat la sanció i n’han culpat Oliver, i l’afició es va manifestar al centre de Reus per protestar contra la sentència, Javier Tebas i Oliver.

MANIFESTACIÓ

La indignació de l’afició contra Oliver i la sanció es va deixar sentir ahir a Reus

NO ÉS ATENUANT

Segons el jutge, la venda no té efecte, ja que les faltes comeses són anteriors i greus

LES REACCIONS

Tant com ens ha costat arribar al futbol professional, és una pena que per la mala gestió es perdi una gran oportunitat
Edgar Badia
exjugador del reus
Malgrat el treball dels nous propietaris, ha pesat més la destrucció que ha deixat el senyor Oliver. No ho mereix ningú
Jesús Olmo
cAPITÀ DEL REUS

La cronologia de la crisi del Reus

31/08/18

El Reus sobrepassa el límit salarial i no pot inscriure tots els futbolistes. Es queda amb setze en plantilla.

30/10/18

Oliver admet un deute de 5 milions d’euros i els primers endarreriments en el pagament de les nòmines.

28/11/18

Oliver promet solucions a un equip que ja nota en la lliga (1 punt de 15) la crisi i els tres mesos sense cobrar.

12/12/18

Dotze jugadors denuncien per impagaments el club, que disposa de cinc dies per evitar que marxin.

15/12/18

El Reus troba els diners per pagar onze dels denunciants –excepte Tito– mentre hi ha rumors d’una possible venda.

20/12/18

Cinc futbolistes més denuncien el club, que torna a trobar-se contra les cordes i sense cap acord de venda a prop.

21/12/18

La crisi es cobra la figura del president, Xavier Llastarri, que dimiteix del càrrec “pels insults i les acusacions”.

28/12/18

Els cinc denunciants, amb Badia, Carbia i Vítor, no cobren i rescindeixen el contracte. Olmo i Querol també denuncien.

06/01/19

Bartolo acusa l’AFE de pressionar els jugadors el dia de la sorprenent victòria a Màlaga d’un equip sota mínims.

07/01/19

Querol i Olmo cobren a temps, però la possibilitat que l’expedient es resolgui amb l’expulsió de la competició pren cos.

18/01/19

La Lliga i la RFEF suspenen els partits del Reus de la segona volta fins que l’expedient disciplinari no es resolgui.

21/01/19

Oliver tanca un acord de venda amb els inversors nord-americans Clifton Onolfo i Russell Platt.

24/01/19

Diversos jugadors marxen gràcies a un document signat per Oliver que els dona la carta de llibertat.

28/01/19

Malgrat la venda del club, el jutge de disciplina social de la Lliga condemna l’equip a l’expulsió durant tres anys.

Només hi haurà tres descensos

El fet que el Reus no hagi disputat cap partit de la segona volta –els dos que havia de jugar van ser ajornats en espera de la resolució de l’expedient– simplifica l’afectació de la seva expulsió sobre la competició. La lliga continuarà amb 21 equips –cada jornada descansarà el que havia de jugar contra el Reus–, es mantenen els resultats de l’equip de Xavi Bartolo en la primera volta, tots els equips restants sumen els tres punts dels partits no jugats contra el Reus i, a final de temporada, només hi haurà tres descensos.

El club buscarà la cautelar

El Reus va emetre ahir a la tarda un comunicat en què explica que durant el dia van mantenir reunions amb el seu bufet d’advocats, amb la Federació Espanyola de Futbol i amb les autoritats de la ciutat de Reus per preparar els recursos contra la sentència, amb l’objectiu d’aconseguir la suspensió cautelar de la sanció davant del Tribunal Administratiu de l’Esport. Els nous propietaris consideren “injusta” la sanció i asseguren que “perjudica jugadors, aficionats, club i nous propietaris”. “Fins ara cap equip ha tingut una sanció tan extrema, quedant-se sense jugadors i sent expulsat de la competició a mitja temporada”, indiquen des del club, que avui té previst prendre una decisió sobre el camí a seguir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)