Girona

El protagonista

Portu

Enlairament reivindicatiu

Era la imatge de la desesperació en la derrota contra el cuer. Vuit dies més tard, gairebé se li trencava la veu en valorar una victòria tan necessària com històrica. Portu, l’autor del 2-1 que va dur l’èxtasi a Montilivi per Sant Narcís del 2017, va reproduir el guió. El murcià va coronar el cim del Bernabéu amb un cop de cap de fe, d’amor propi, de cor. Un gol per deixar amb un pam de nas el Madrid, per enlairar el Girona i per fer sortir l’orgull del vestidor. “Com més pals rebem, més garra traiem”, deia Portu, que va voler retreure les crítiques rebudes per una encallada que feia por i que va quedar estripada de la millor manera possible.

Portu va ser un dels protagonistes principals del gir que va proposar Eusebio. En un 4-1-4-1, el murcià s’escorava a l’esquerra, més lluny de Stuani. Però com més espai al davant, més feia lluir l’arrencada, un dels seus punts forts. En una primera part en què el Girona va patir el domini del Madrid, Portu es va mostrar molt més còmode en el nou rol que Pedro Porro a l’altre costat. La profunditat que oferia el murcià per l’esquerra no tenia res a veure amb la de l’extremeny, ahir apagat i substituït al descans. Portu va arribar a la línia de fons i va buscar Stuani (7’) i, habilitat per Douglas, va tornar a connectar amb l’uruguaià, que va fer un xut creuat refusat per Courtois (19’). Els mateixos protagonistes van viure una acció similar, però amb fora de joc del pitxitxi (41’). Sense pilota, tocava ajuntar-se i ajudar els laterals. Com a exemple, en una pèrdua arriscada de Raúl García molt amunt, va córrer de seguida a cobrir-li el lloc al lateral.

En la segona part, Eusebio va fer entrar Choco Lozano, actiu i eficient, i va situar Portu al costat dret, el seu natural. Va ser un corcó. El pas endavant dels blanc-i-vermells, valents i atrevits, va tenir en l’exjugador de l’Albacete un dels seus puntals. Va ser l’autor de la centrada rematada per Choco que, després del refús de Courtois, va deixar sol Aleix Garcia, que va fallar un gol cantat (58’). Cinc minuts més tard, Portu va participar en l’acció que va acabar amb el penal de l’1-1, en centrar la pilota que Stuani va rematar al pal (63’). El gol va envalentir encara més el Girona, que no en va tenir prou amb l’empat. I Portu, després d’una molt bona paret amb Aleix, va etzibar un xut molt potent que va fer tremolar la part alta del pal esquerre de Courtois (70’). Encara no ho havia dit tot. Ni de bon tros. El Girona va fer emmudir el Bernabéu amb l’1-2, que va tenir com a protagonistes tres dels jugadors més destacats de l’equip ahir. Douglas Luiz hi va posar la recuperació i la progressió i va trobar la profunditat de Choco Lozano, que es va aturar i va buscar la rosca cap al pal llarg. Courtois es va estirar per escopir-la. I Portu, atent com ningú, la va anar a caçar i va marcar amb el cap. El murcià, amb el gest habitual dibuixant un cor amb les mans, se’n va anar cap al córner on l’equip ja havia celebrat l’1-1 i es va fondre en una pinya amb els companys. La remuntada s’ho valia. Ja en la recta final, Eusebio va decidir oxigenar la banda esquerra, va situar Choco a la dreta i va substituir Portu, un dels herois del Bernabéu. Després de cinc jornades sense veure porteria, el jugador format al València tornava a ser determinant, amb el seu quart gol en la lliga. Va ser l’aliat ideal de Cristhian Stuani, que va fer la seva tretzena diana. Dels 25 gols del Girona en la lliga, 17 són del duet. Dels 75 de la història blanc-i-vermella a primera, 49 (un 65%) els han marcat l’uruguaià (34) i el murcià (15).