Girona

JORDI BONET

VICEPRESIDENT I DELEGAT GIRONÍ DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE FUTBOL

“S’ha d’anar jugant en dates FIFA”

“Els federats ho tenen de franc, però m’ha sorprès com funciona també la venda d’entrades. Creiem que omplirem Montilivi”

“Entenc els clubs, que no tenen una situació esportiva ideal, però potser no tant les formes d’alguns”

La predisposició del Girona ha estat absoluta; han estat tot facilitats. I els jugadors estan encantats. Des del primer dia, han mostrat interès
Que hi hagi Piqué ha generat un efecte positiu, de més ressò i demanda. Xavi mereix un reconeixement del públic, pot ser un dels seus últims partits
Per a nosaltres, és el partit més important de la federació. La reivindicació més enllà de la gespa, si és una festa lluïda i agradable, la respectem

A Jordi Bonet (Arbúcies, 19/6/1971), com a vicepresident de la federació catalana i delegat gironí, la feina se li multiplica abans d’una cita com el Catalunya-Veneçuela de dilluns a Montilivi.

La negativa de clubs com el Valladolid, l’Osca i el Rayo ha marcat la llista. Els entén?
Jo ho entenc perfectament. La situació esportiva d’aquests clubs no és la ideal, i entenem i respectem les decisions. Potser no tant les formes d’alguns, que haurien d’haver estat unes altres. I no de tots. El Valladolid primer va informar que tenia dos jugadors convocats i que era un orgull, i després va fer una altra piulada dient que no. Això potser és el que ens ha tocat més.
La marxa enrere del Valladolid va provocar un efecte dominó?
Segur. És ben clar que és un efecte dominó. L’Osca, però, va fer-ho bé en el sentit que ens va comunicar a la federació que agraïa la convocatòria però que per temes esportius no els deixaven venir. I al Rayo, canvien d’entrenador, que vol tenir els jugadors allà. Ho puc entendre perfectament. Tots sabem que la selecció no és oficial, i a partir d’aquí, poc a dir-hi.
Hi veu raons que superen les estrictament esportives?
Jo, sincerament, no les hi veig. Crec que és esportiu. I si el seu cos tècnic o la seva directiva ho expliquen als jugadors, crec que ho entenen. Fins i tot comprenc l’absència d’en Sergio, perquè si els jugadors no hi van... Imagina’t que com a entrenador exposo un jugador de l’Osca, que pot lesionar-se i tenir algun problema.
Hi ha altres clubs que ja van deixar clar abans que no deixarien venir jugadors?
Sí. Un efecte clar és el de Deulofeu. El seu club li va dir que si era a temps de ser a l’entrenament, no hi hauria cap problema. En principi tenia combinació, però devien canviar l’entrenament i no va donar temps. S’entén. No sé si hi ha més casos. Sé que en Gerard ha parlat personalment amb molts jugadors. La llista és molt llarga, de 40 o 50 jugadors. El primer pas era d’en Gerard, que contactava amb els jugadors, i després ells parlaven amb el club.
Sergio hauria de renunciar a ser seleccionador?
Ja va explicar en Gerard que la situació actual no és la mateixa que quan van començar. Si ha de renunciar? Jo crec que si s’ho poden combinar com han fet fins ara, no. Pots renunciar ara i d’aquí a quinze dies quedar sense feina. Hi ha hagut èpoques que ha estat a l’inrevés. I jo estic convençut que, si el Valladolid hagués estat tranquil a mitja taula, hauria pogut venir sense cap problema.
Que Piqué, que ja no competeix amb la selecció espanyola, vulgui venir, és engrescador?
Molt. Hem de ser realistes. En aquesta llista tots són molt importants, però que hi hagi Piqué ha generat un efecte dominó positiu. Més ressò, més demanda d’entrades. I a nosaltres ens enorgulleix que un jugador com Piqué hi sigui. Ja no perquè no sigui amb l’espanyola, sinó pel fet que és un noi que sempre ha defensat les raons del catalanisme i les raons esportives, separant-les. I l’honora molt que vingui, perquè crec que arriba el mateix dilluns per poder jugar.
És possible que la presència de Piqué generi més ressò del que ja té el partit...
Per descomptat. Se’n parlarà molt més a tot arreu. Si recorden aquest partit en altres llocs, també és perquè hi ha tot aquest moviment. I no pas per polititzar-ho. És un tema esportiu i una qüestió de respecte.
L’altre gran reclam és Xavi.
A Xavi se li ha de fer un reconeixement ja no només federatiu sinó de l’afició. Crec que serà el seu últim partit amb la selecció i possiblement dels seus últims com a professional en el futbol. Ja no és qüestió de donar-li una placa, sinó que les 14.000 persones que vinguin a l’estadi puguin reconèixer qui ha estat, per a mi, el millor jugador català de la història.
A la llista hi ha quatre amfitrions del Girona. Devien ser els primers interessats a ser-hi...
Amb l’Àlex Granell tenim bona relació i tant ell com en Marc Muniesa el primer que van fer, quan es començava a parlar de la possibilitat de fer el partit, va ser mostrar l’interès a jugar-hi. N’hem estat parlant i estan encantats de venir. Tots quatre estan molt contents. En Pere Pons i en Muniesa ja havien vingut, i l’Aleix és més jove. Per l’Àlex, no dic que sigui l’última oportunitat, però segurament no en tindrà gaires més, i poder-ho fer envoltat de jugadors com Piqué i Xavi ha de ser un orgull.
Amb el futbol de segona B [s’hi va afegir a última hora Riqui Puig] i tercera, s’hi hauria de comptar més?
Antigament ja havia estat representat. En aquesta hi ha dos jugadors de segona divisió A. I tampoc hem d’oblidar que hi ha exemples, com el mateix Enric Gallego, que volia venir i fa un any i mig era a segona B. Granell i Gallego van quedar campions fa sis anys de la copa Regions UEFA, de jugadors no professionals. És un mirall per a tots aquests jugadors de segona B i tercera, que hi poden arribar.
El partit és en data FIFA. Haurà estat una bona iniciativa, jugar en períodes d’aquests? Per repetir-ho?
Estic convençut que si s’ha de fer un altre partit ha de ser en aquestes condicions, en data FIFA. Una altra cosa és si s’ha de fer abans de començar, a mitja temporada o ara. Si s’hagués fet al desembre com fa anys, ens haurien criticat perquè els jugadors estan de vacances. Si s’hagués fet al principi de temporada, ens haurien criticat perquè potser no estaven amb prou forma. I ara, perquè en falten. La federació espanyola ens diu una data i l’agafem. Si hi ha jugadors que no poden venir, sap greu. Però crec que hem de continuar repetint la fórmula de jugar en dates FIFA. Sempre que no hi hagi oficialitat, és clar.
Els partits de la selecció sempre tenen un to reivindicatiu. Amb la situació política actual, Montilivi pot bullir…
És un partit que, sent realistes, motiva molts seguidors del futbol però també altres que, sense ser tan aficionats al futbol, vindran amb esperit reivindicatiu. Nosaltres ho respectem, és clar. Però ho veiem com el partit més important de la federació catalana. A partir d’aquí, el que passi més enllà de la gespa, si és una festa lluïda i agradable, endavant.
Preveu algun gest reivindicatiu de la federació? Alguna pancarta, un lema o alguna idea dilluns a l’estadi?
De reivindicatiu no hi ha res. Hi haurà detalls festius previs, Els segadors, presència de polítics, etcètera. Però res més enllà d’això.
Dues cites seguides a Montilivi. El Camp Nou i l’estadi olímpic Lluís Companys ja són massa grans?
Hem de ser realistes. Duent una selecció que tampoc és top, és difícil omplir estadis tan grans. Amb l’Argentina, segurament jugaríem al Camp Nou o a Cornellà-el Prat. Però per dur l’Argentina necessites molts diners, que no tenim. I també hem de tenir clar que no és fàcil omplir un estadi de 14.000 seients un dilluns a les 9 del vespre.
Les entrades, molt econòmiques o regalades. És l’única manera d’assegurar el ple?
També he de dir que ens ha sorprès la venda d’entrades. Vam fer una campanya de federats, que ho tenien de franc. En tenim molts, a Girona, i va haver-hi una demanda atractiva. Però també vam posar 3.500 entrades a la venda, i vam veure que anava creixent. S’han anat venent. I per als federats, si en tingués més, les col·locaria. Tot i que això té el risc que no s’acabi d’omplir, com ens va passar l’última vegada. Hem revisat una mica l’estratègia i creiem que omplirem Montilivi.
Quina és la predisposició del Girona, més enllà dels seleccionats?
Absoluta. Des del primer dia que vam parlar tant amb en Delfí Geli com amb l’Ignasi Mas-Bagà, la predisposició ha estat ferma. Tot facilitats. I els ho agraïm.
La llotja queda petita?
Queda petita, sí. Però com a tot arreu. Perquè a més del tema esportiu, hi ha el polític. I els patrocinadors, és clar. Fins i tot hi ha dirigents que han de ser a tribuna.
I a les llotges VIP?
La zona VIP de gol serà ocupada per presidents de clubs. Més de 220 presidents de clubs catalans.
El dispositiu de seguretat és comparable al d’un partit de primera del Girona?
És superior. Per dues raons. Primer, per la qüestió política. I segon, per un petit problema que vam tenir en la supercopa, que hi va haver invasió de camp al final del partit. Demano sobretot que la gent no hi torni. Els controls i les restriccions d’accés seran els mateixos que en un partit del Girona, però s’hi anirà abans i tot. Per això demanem que la gent vagi aviat a l’estadi.
La situació de Veneçuela condiciona el dispositiu?
No. La seva selecció està instal·lada en un hotel i no ens han demanat res especial. Tot normal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)