Girona

Permanència incompleta

Els 34 punts que suma ara el Girona no són garantia, tenint en compte alguns dels precedents des que la lliga és de 3 punts i té 20 equips

S’ha donat en quatre ocasions que un conjunt que sumava la mateixa quantitat de punts, a falta de deu jornades, ha acabat descendint

Després de veure’s amb l’aigua al coll, el Girona respira ara. El conjunt orientat per Eusebio Sacristán es mira ara amb relativa tranquil·litat la lluita per un descens que ara té a nou punts, però que no fa tant tenia a només un. La ratxa de deu jornades sense guanyar va fer complicar la permanència, que ara, amb 34 punts assolits, es veu més a prop. "Queda molt de camí encara per arribar a l’objectiu. I hem de continuar treballant en la línia d’humilitat i perseverança que estem fent fins que arribem a la meta", explicava però en aquest sentit, Eusebio, en una entrevista a aquest diari durant l’aturada de seleccions. “El que vull és arribar a l’objectiu principal. Quan hàgim arribat a la permanència matemàtica, satisfets, i a partir d’aquell moment fer el màxim nombre de punts”, hi afegia l’entrenador, aparcant la confiança i mantenint la tensió per a les deu jornades que resten per a l’acabament del campionat.

I és que els 34 punts no són cap garantia. Si bé és cert que en les dues anteriors temporades haurien estat suficients per salvar-se, també ho és que equips que tenien aquesta quantitat de punts en aquests moments de la lliga, en la jornada 28, van acabar descendint; exactament quatre casos hi ha, des que la lliga és de 3 punts per victòria i la disputen 20 equips. Va passar-li al Llevant (2004/05), al Valladolid (2003/04), al Betis (1999/00) i a l’Oviedo (1997/98), tots quatre conjunts tenien, o superaven, els 34 punts que té ara el Girona, a falta de deu partits, i van baixar. El Llevant, que amb 34 punts estava a deu del descens a falta de deu jornades, es va desplomar en un tram final infame en què només va sumar tres empats. El Valladolid en tenia 35, estava a 8 de la zona calenta, però va acabar caient al pou, tot i sumar al final 42 punts, superant els 40 de referència amb els quals s’acostuma a marcar la salvació. Al Betis va passar-li una cosa similar, ja que també va finalitzar el campionat amb 42 punts, però va descendir. En la jornada 28, els verd-i-blancs tenien 34 punts, això sí, tenien el descens a només tres punts. L’Oviedo, per la seva part, també sumava 34 punts, estava a 6 de l’antepenúltim, i va acabar perdent la categoria amb 40.

Els 40 punts

No són Valladolid (2003/04), Betis (1999/00) i Oviedo (1997/98) els únics equips que van descendir tot i arribar a la mítica barrera dels 40 punts. El mateix els va passar al Vila-real (2011/12), amb 41; al Deportivo de la Corunya (2010/11), amb 43; al Betis (2008/09), amb 42; al Saragossa (2007/08), amb 42; al Las Palmas (2001/02), i a l’Oviedo (2000/01). Queda clar que arribar als 40, tot i que habitualment és el que es marquen els equips a principi de temporada, no és sinònim de permanència.

El moment

Pel que fa al campionat d’aquest curs, la salvació no s’entreveu gens barata, encara que tampoc una de les més cares. A hores d’ara, i sempre amb la lliga de 3 punts i 20 equips que fa 22 temporades que es porta a terme, com a referència, en quinze ocasions, l’antepenúltim, l’equip que marca el descens, sumava més punts que el d’ara, que en té 25.

Dues vegades, en aquest moment de competició, el primer conjunt que marcava la zona calenta tenia els mateixos punts que ara, i aquests precedents sí són per a l’optimisme i la calma blanc-i-vermella. En un d’aquests campionats (2014/15), la permanència es va segellar amb 35 punts; en l’altre (1998/99), amb 39.

46 punts de projecció

Com mostra la història, res és matemàtic i la teoria dels 40 punts clavats ha estat fulminada més d’un cop, nou exactament. Tot i això, sí que sembla, però, que aquesta campanya, superant-los s’assoliria la permanència i el Girona està en el camí. La projecció que té és de 46 punts, que ben segur serien suficients per aconseguir l’objectiu. Per fer-ho, haurà de sumar davant dels pròxims deu contrincants amb els quals es veurà les cares. L’Athletic, l’Espanyol, el Vila-real, el Sevilla i el Llevant, menys els andalusos, tots rivals directes, visitaran pròximament Montilivi. A fora, li queda visitar l’Atlético, el Celta, el Valladolid, el Getafe i el Deportivo Alavés.

TENSIÓ NECESSÀRIA

“Queda molt de camí encara per arribar a l’objectiu”, va afirmar Eusebio

DOS ÚLTIMS CURSOS

Amb els 34 punts actuals n’hi hauria hagut de sobres per segellar la permanència

2004/05

El Llevant tenia 34 punts, estava a deu del descens i va acabar perdent la categoria

LA MÍTICA XIFRA

Arribar als 40 punts no és sinònim de salvar-se. Nou equips en donen fe

DOS EXEMPLES

Quan el 18è ha sumat 25 punts a hores d’ara, la permanència ha estat en 35 i 39
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)