Stuani vol tres centrals

Als orígens. El discurs del davanter uruguaià l’erigeix com a líder del vestidor i reforça la idea de mantenir l’esquema de joc que Eusebio va rescatar després del descans a Balaídos

En plena caiguda lliure, el Girona busca un punt d’inflexió a què agafar-se. El va trobar després de la derrota contra l’Osca, a partir de què Eusebio Sacristán va arraconar l’esquema de tres centrals i va apostar per un 4-1-4-1. La fórmula s’ha estancat, i és molt probable que, ara que el marge s’ha escurat, l’equip torni als orígens. Els gironins ja van recuperar el dibuix amb què treballava Pablo Machín en la segona part a Balaídos, en què hi va haver una millora respecte a la imatge de la primera part, tot i que insuficient per puntuar. “Em decidiré pel que vegi que als futbolistes els fa sentir més segurs i més forts”, explicava després Eusebio, sobre si el retoc al dibuix tindrà continuïtat. Si l’afirmació deixava algun dubte, Cristhian Stuani es va encarregar de desfer-lo. El màxim golejador del Girona és partidari de jugar-se-la amb l’esquema de tres centrals, amb l’equip més junt i amb dos jugadors al davant.

Amb el braçalet de capità a Balaídos –Àlex Granell va veure tot el partit des de la banqueta–, Stuani es va erigir en el líder del Girona. També després de la cinquena derrota seguida, ja que va ser l’únic futbolista que va atendre els mitjans a la zona mixta i va fer un discurs llarg, clar i nítid. I va apostar pel retorn als orígens. “En la primera part [amb el 4-1-4-1], ens superaven i no intentàvem o trobàvem la manera de fer front a la seva proposta. Ens generaven perill, però en la segona part ho hem corregit: hem sortit amb tres centrals i l’equip ha millorat. Hem aconseguit empatar i per a nosaltres era el millor moment del partit. El 2-1, tot i que venia d’una pèrdua nostra, és un golàs”, explicava el davanter.

Amb el retoc tàctic, Stuani va passar d’estar molt sol al davant –Roberts i Portu, des de les bandes, van tenir un paper gairebé nul– a jugar amb el murcià més a prop. D’una associació entre tots dos –de fet, Stuani va deixar passar la pilota i va habilitar el seu company– va arribar l’1-1. “En cada partit hi ha circumstàncies diferents. En la primera part estava més aïllat però en la segona, més a prop meu, Portu ha trobat els espais i ha pogut fer l’1-1. És important tenir més presència a dalt”, argumentava el màxim golejador del Girona. Entre Stuani (18) i Portu (7), han marcat 25 dels 34 gols del Girona, i deu dels onze últims.

Unió, treball i confiança

Les cinc derrotes seguides en la lliga aboquen el Girona al drama, amb una final dimarts a Zorrilla, ja que el Valladolid marca la zona de descens amb dos punts menys. “Fa un mes, estàvem en una altra situació i no es pensava que arribaríem a aquest punt. Lamentablement, estem en una ratxa molt dolenta i la situació és crítica i a prop del descens. Hem d’estar units, confiar i treballar perquè arribin els resultats”, resumeix Stuani.

(*) Eusebio fa un canvi de guió al descans
(i contra l’Eibar, abans d’acabar la primera part)

Cap al tercer canvi de guió del curs amb el dibuix

Si Eusebio dona continuïtat al plantejament que va fer després del descans a Balaídos, serà el tercer canvi de guió que fa amb l’esquema. El tècnic va començar aplicant un dibuix més propi, amb quatre al darrere, però el va alternar amb l’esquema que heretava de Machín –en la tercera jornada, el va aplicar d’entrada i l’equip va obtenir el primer triomf– durant les primeres jornades. Fins que, després de reconèixer que l’alternança generava dubtes a l’equip, va apostar de manera decidida pel sistema amb tres centrals –a partir del partit a Anoeta– que tan bé coneixien els jugadors. Amb retocs puntuals, l’esquema amb tres centrals i carrilers es va allargar durant 15 jornades, fins a la derrota contra l’Osca a casa. Eusebio va buscar un revulsiu amb el 4-1-4-1, que va tenir una arrencada brillant al Bernabéu (1-2) i va permetre celebrar tres victòries seguides a camp contrari. El partit a Vigo era el desè seguit amb línia de quatre, fins al canvi al descans.

Les vigilàncies dels rivals a Stuani s’intensifiquen

Portu va marcar a Balaídos, després que Stuani deixés passar la pilota, en l’únic xut entre els tres pals que el Girona va fer a Balaídos. En les últimes jornades, a l’equip blanc-i-vermell li ha costat moltíssim rematar a porteria. Amb l’uruguaià com a amenaça capital, els centrals rivals li han extremat les vigilàncies. Contra l’Espanyol, l’equip es va fer un tip de penjar pilotes a l’àrea, però Naldo i Mario Hermoso van estar molt ferms en el joc aeri. En el Girona-Vila-real, Álvaro i Funes Mori també van tenir ben collat el pitxitxi. I a Vigo, Cabral i Araújo també se’n van sortir. “És lògic que cada rival aprofiti les seves virtuts però neutralitzi les del rival. Ho fem també nosaltres, però crec que sí que és veritat que com a referència els rivals ens estudien i em marquen més fort”, reconeixia l’uruguaià. “Hem de veure que si jo arrossego hi ha d’haver algun company que tingui la possibilitat d’arribar i marcar gols. Estem intentant acumular més gent a l’àrea i ho estem treballant”, hi va afegir.