Girona

Un comandant lidera l’amenaça

El principal argument dels granota és José Luis Morales, capità de l’equip i autor d’onze gols en la lliga

“Soc un treballador del futbol i sempre ho seré”, assegura el jugador de 31 anys, que va debutar a l’elit amb 27

La final de diumenge a Montilivi s’acosta. Amb la vida en joc, el Girona i el Llevant es veuran les cares en un partit gairebé fratricida, en què res del passat ja no comptarà i en què només el present, el resultat, el que passi a la gespa, dictarà el camí de tots dos. A l’equip granota, ha estat la irregularitat en la segona volta el que l’ha portat a aquesta situació, a la qual s’enfronta aferrat, sobretot, al seu capità, José Luis Morales (Madrid, 1987). El Comandante, com se’l coneix, és el principal argument dels blaugrana, la principal amenaça per als blanc-i-vermells. Onze dianes acumula el del Llevant, que és el futbolista de l’equip que més minuts ha disputat en la lliga (3.094) i el jugador de camp de tot el campionat que més n’acumula; és el cinquè, només superat per quatre porters. “A tots ens agrada ser valorats, però són coses secundàries en les quals no em fixo. Soc un treballador del futbol i sempre ho seré”, assegura, sempre aliè als elogis, continus darrerament envers la seva figura.

I és que partint des de la banda esquerra o acompanyant el punta, Morales és un dels atacants més diferencials de primera divisió, categoria a la qual va arribar tard, va debutar-hi amb 27 anys. “Tenia les mateixes qualitats que ara: rapidesa, molt bona conducció de pilota i molt de perill a l’espai. Això sí, tenia menys gol”, explica a aquest diari David Barral, davanter que va jugar al Llevant durant dues campanyes i que va coincidir amb ell el curs de la seva estrena a l’elit (2014/15). El trajecte del jugador per arribar va ser complicat; de fet, amb 23 anys jugava a tercera divisió, a les files del Fuenlabrada. Aleshores, Juan Luis Mora, l’exporter, que va jugar a les files de l’Espanyol, el València, l’Oviedo i el mateix Llevant, entre d’altres, observador del club granota en aquell moment, el va descobrir. “Ell va anar a veure un altre jugador, que era més jove, però li va cridar l’atenció. Li va veure unes qualitats importants de velocitat i de desequilibri i va pensar que, a més, amb la seva experiència ens podria anar bé”, recorda a aquest diari José Gómez, l’entrenador del Llevant B les dues campanyes (2011/12 i 2012/13) que Morales va estar al filial blaugrana. “Aviat ens va semblar un jugador diferent, que feia les coses bé i que, a més, desbordava amb facilitat i tenia gol. Va convertir-se en fonamental, va ser sempre titular i jugant els 90 minuts”, explica.

Creixement

La segona B se li va fer petita i el club va decidir cedir-lo a l’Eibar, a segona A, on va completar una magnífica campanya (2013/14), rubricada amb l’ascens. Després, ja va incorporar-se al primer equip del Llevant, i cinc anys més tard s’ha convertit en un referent, protagonista d’una espectacular progressió duta a terme quan era ja un futbolista gran. “Quan va arribar era un jugador més de banda, d’estar més enganxat a la línia, i ara és capaç de ser més perillós per dins, de jugar més a prop del punta, i trencar a l’esquena de la defensa. Amb la porteria de cara pot fer més mal”, assegura Barral. “Ha evolucionat molt. Li faltava regularitat durant els 90 minuts, i en això ha millorat moltíssim”, analitza Gómez. “Abans potser passava massa estona sense participar, tot i que sabies que en un moment determinat era capaç d’escapar-se de quatre o cinc rivals i fer una passada de gol perquè un altre l’empenyés. Si abans feia tres accions desequilibrants, ara en fa moltes més, i en qualsevol moment et pot solucionar un partit”, hi afegeix el tècnic

De fet, una de les principals millores en el futbol de Morales ha estat en la producció de cara a gol; cada temporada n’ha anat marcant més i ja és el màxim golejador històric del Llevant a primera, amb 31 dianes, una fita que va assolir la campanya passada superant precisament David Barral. “Estem veient la seva millor versió. Ja fa anys que és al Llevant, és molt estimat, és pràcticament un jugador de la casa, i em va atrapar. Segur que continuarà fent-ne molts més”, diu el davanter. “Era difícil pensar que pogués aconseguir tot el que està aconseguint i assolir la importància que té al Llevant, on és un verdader líder”, assevera Gómez sobre Morales, a qui també veu corda per estona. “Pel seu físic, prim, ràpid i amb molta resistència, li queden temporades de futbol encara; amb l’experiència que va acumulant, pot repetir les coses que està fent”, diu el preparador.

Mentrestant el Comandante, sobrenom que neix després d’un gol que va celebrar al Ciutat de València fent la salutació militar fa dos anys i mig i que companys, afició i premsa van comprar sense titubejar, no s’atura. Montilivi és la següent prova; el Girona, en alerta.

LES FRASES

Jugava més enganxat a banda i no tenia tant de gol. Estem veient la seva millor versió
David Barral
EXJUGADOR DEL LLEVANT

IMPRESCINDIBLE

Morales és el jugador de camp que més minuts ha disputat en tota la lliga: 3.094
Ha evolucionat molt. Li faltava regularitat i ara pot resoldre un partit en qualsevol moment
José Gómez
EXENTRENADOR DEL LLEVANT B
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)