Girona

La primera ajuda

Per suavitzar-ho. El Girona, que paeix el primer descens des que es va instal·lar a la LFP, rebrà una xifra encara per concretar però d’almenys 10 milions d’euros del fons de compensació

“Som a segona A, una categoria molt difícil. I per molt que tinguem millor pressupost, s’ha de viure aquest procés amb humilitat, sacrifici i treball. Ho hem de fer tots. Hem tocat la primera però som de segona.” La reflexió és de Quique Cárcel, durant l’hora llarga que va atendre els mitjans dijous al migdia a Montilivi. El Girona està paint el primer des que va aterrar a la Lliga de Futbol Professional. Una caiguda traumàtica, ja no només pel cop emocional que frena l’alegria i la il·lusió que s’havia instal·lat a Montilivi els últims anys, sinó per l’impacte econòmic que haurà de suportar el projecte.

Precisament com a mesura per atenuar els efectes del descens, la LFP destina un fons de compensació als equips que han perdut la categoria, tant de primera a segona A –es reparteixen un 90% de la quantitat– com de segona A a segona B. El fons surt de tots els clubs de la Lliga, que han de destinar un 3,5% dels ingressos que perceben per la comercialització dels drets audiovisuals a aquesta bossa. Serà la primera ajuda d’aquest tipus que rebrà el Girona, benvinguda per amortir el cop del descens. Si bé és cert que hi ha contractes de futbolistes que ja preveien una rebaixa significativa del sou en cas de descens –“cada contracte és un món”, deia Cárcel–, el nivell de baixada no té res a veure amb la que es trobarà el club en les partides d’ingressos. Només pels drets audiovisuals, en la segona temporada a l’elit preveia rebre 42 milions d’euros, una xifra que es pot dividir per cinc o sis, pel cap baix.

La compensació pel descens ha d’ajudar sobretot a resoldre situacions contractuals delicades. A Montilivi, n’és un bon exemple Seydou Doumbia, que va arribar l’estiu passat amb un contracte per a tres temporades –i amb un dels sous més alts de la plantilla– i que ha ofert un rendiment molt decebedor com a blanc-i-vermell. El club s’haurà d’entendre amb el futbolista per plantejar-li la rescissió del contracte, que suposarà una despesa forta però que difícilment trobarà un escenari millor.

Per definir, però primer

La quantitat concreta que percebrà el Girona com a ajuda pel descens encara no està del tot definida, però la previsió és que sigui com a mínim de 10 milions. El que és segur és que rebrà més diners que els altres dos equips que han baixat, l’Osca i el Rayo, perquè tant els aragonesos com els madrilenys acabaven de pujar a primera. Amb un any més d’experiència en la màxima categoria, el Girona també ha acumulat més ingressos, cosa que es té en compte com a paràmetre. Hi ha quantitats fixes a repartir entre els tres clubs i altres de variables segons els ingressos.

Tot i que despeses com la massa salarial li hauran pujat respecte a l’anterior etapa a segona A, el Girona s’hi presentarà amb un dels pressupostos més alts de la categoria. Sobretot si confirma diversos traspassos de jugadors que tenen contracte i ofertes per marxar. Un dels que fa tot l’efecte que deixarà una bona quantitat de diners a la caixa és Portu, que interessa a equips com el Celta i la Real Sociedad. El murcià té una clàusula de rescissió de 10 milions d’euros –era del doble si l’equip no hagués baixat– i el traspàs s’hi podria acostar o, fins i tot, arribar-hi.

Un any i prou

La compensació pel descens que té formulada la LFP està pensada només per a la primera temporada –s’entrega a terminis entre l’octubre i el gener– posterior a la caiguda. Una altra cosa és com la vulgui administrar el club, si reservant-se part dels ingressos per a un segon intent o destinant-ho tot a intentar recuperar de seguida la categoria perduda. Aquesta temporada, Las Palmas ha fet un esforç econòmic que no li ha servit, perquè haurà de continuar competint a segona A. Dels tres equips que van baixar, només el Màlaga ocupa zona de fase d’ascens a primera, tot i que el Deportivo encara hi aspira.

ELS CÀLCULS
Els clubs que han baixat a segona A tenen dret a una compensació segons els següents paràmetres:
1. UN 0,35% DELS IMPORTS AUDIOVISUALS NETS
de tota la primera divisió (quantitat fixa).
2. UN 20% DE LA MITJANA DELS INGRESSOS AUDIOVISUALS NETS
de les cinc últims temporades, independentment de si estaven a primera, a segona A o a segona B (quantitat variable).
3. UN 5% DE LA MITJANA D’INGRESSOS
totals i reals (inclosos els derivats dels drets audiovisuals) de cada club, prenent les cinc últimes temporades.
4. UN 0,035% DELS IMPORTS AUDIOVISUALS NETS PER CADA ANY A PRIMERA
que hagi acumulat l’equip de manera consecutiva, des del seu ascens, amb un màxim de 25 temporades. En aquest concepte,
el Girona té avantatge respecte a l’Osca i el Rayo
, que acabaven de pujar.
5. LA SUMA, ALMENYS UN 0,75% DELS IMPORTS AUDIOVISUALS.
Entre el fix i el variable, la compensació que rebrà un club que ha baixat a segona A no pot ser mai inferior a un 0,75% dels imports audiovisuals totals nets de primera divisió.
L’ORIGEN DEL FONS
UN 3,5% DELS INGRESSOS.
Cada club afiliat a la LFP ha de destinar un 3,5% dels ingressos que percep per la comercialització conjunta dels drets audiovisuals a finançar el fons de compensació per als clubs que baixin de categoria.
UN 90%, PER ALS DE PRIMERA.
De la quantitat del fons, un 90% es destina als equips que han baixat de primera i un 10%, als que han descendit de segona A. L’òrgan de control dels drets audiovisuals té en compte els anys seguits que l’equip ha estat a primera, els pressupostos de les últimes temporades i les quantitats rebudes pels drets audiovisuals de les últimes temporades.
LA SOL·LICITUD
REQUISITS.
El descens no ha de ser a causa de l’incompliment de les condicions econòmiques, socials, de deutes a jugadors i de normativa que exigeix la Lliga. Tampoc rebran la compensació els clubs que hagin demanat o es trobin en concurs de creditors.
LA PRESENTACIÓ.
El club pot sol·licitar la compensació l’endemà de l’última jornada i mai més tard dels
20 dies hàbils
següents a la data del descens.
LA CONFIRMACIÓ.
La comissió delegada té un termini màxim de
30 dies
(des que acaba el termini de presentació de sol·licituds) per confirmar si aprova la compensació i, si és el cas, indicar-ne l’import. Si està al corrent de pagament de les seves obligacions, el club pot demanar una bestreta.
EL PAGAMENT.
Els clubs rebran la compensació repartida en quatre terminis: 30 d’octubre; 30 de novembre; 30 de desembre; 30 de gener.
(Font: reglament general de la LFP)

FARÀ FALTA

La compensació ha de permetre assumir rescissions tan necessàries com la de Doumbia

A SEGONA A

Els contractes preveuen rebaixes de sou, però no del nivell de la baixada dels ingressos
Amb un any més d’experiència a primera, rebrà més ajuda que el Rayo i l’Osca

XIFRA MÉS ALTA

Si confirma alguns traspassos, el Girona tindrà un dels límits salarials més alts
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)