Girona

SANTI CARRASCO

EXPORTER I EXENTRENADOR DEL GIRONA

“Haver estat porter no et fa ser un entrenador diferent”

“L’experiència em va servir per aconsellar els meus porters, però ara els equips tècnics ja tenen especialistes per a tot”

“La primera divisió va ser un regal inesperat que hem d’intentar tornar a assaborir”

Per trobar un entrenador del Girona que en la seva etapa de jugador va ser porter s’ha de mirar més de trenta anys enrere. Va ser la campanya 1986/87, amb l’equip de Montilivi a tercera divisió, quan Santi Carrasco (Cartagena, 29-3-1946) va ser màxim responsable d’una plantilla que va acabar setena, però que va pujar a segona divisió B ja que una reestructuració va premiar els vuit primers. Santi Carrasco va jugar de porter a l’Oriola, el Cartagena, l’Alcoià, el Girona, el Figueres i el Banyoles. A les banquetes, a banda de la del Girona (la del primer equip i abans la del juvenil) va estar a les del Blanes, el Guíxols, el Palafrugell, el Malgrat i el Torroella.

Què pot aportar de diferent un entrenador que ha estat porter quan agafa un equip?
Penso que haver estat porter no et fa ser un entrenador diferent de la resta. Cada tècnic té la seva manera de fer i de jugar, però també depèn molt dels futbolistes que té per aplicar un sistema o un altre. Segurament, l’experiència d’haver estat porter em va permetre aconsellar millor els porters als quals entrenava.
Tot i que ara ja hi ha també al cos tècnic la figura de l’entrenador de porters.
És que tot és molt diferent de fa 30 o 40 anys. Ara, cada entrenador té sis o set ajudants que col·laboren amb ell i estan especialitzats en alguna branca, ja sigui els porters, l’estratègia, el joc ofensiu, els conceptes defensius, l’anàlisi de rivals, l’alimentació... Abans, l’entrenador tenia al seu costat un massatgista i, com a molt, un preparador físic. Ens ho fèiem tot pràcticament sols.
A l’LFP només hi ha de moment Lopetegui a primera divisió i Unzué a segona.
També es lògic que siguem pocs, per una simple qüestió de percentatge. Dels onze jugadors, només un és porter. I d’una plantilla de vint-i-cinc, n’hi ha dos o com a màxim, tres. Hi ha bons entrenadors que han estat porters, i penso que Juan Carlos Unzué n’és un. Ho va demostrar fa dues temporades amb el Celta.
El curs que va entrenar el Girona van acabar pujant. Per què no va continuar?
Teníem un bon equip. Una barreja de joventut i experiència. Futbolistes que pujaven fort com Montes, Carretero, Sagué, Juli Sunyer, el mateix Delfí Geli... i d’altres més consagrats com Martín Abad, Rebollo... Vam pujar gràcies a una reestructuració, però no vaig continuar perquè no podia compaginar les hores de dedicació d’una categoria no professional com la segona B amb la meva feina. Et passaves els caps de setmana que jugaves a fora a la carretera, dins d’un autocar.
Quin porter tenia i quin sistema jugava?
Cendoya, un molt bon porter. I el dibuix era el típic 4-4-2, el que feien pràcticament tots els equips.
Dels porters que ha tingut el Girona a la Lliga de Futbol Professional, amb quin es queda?
Yassine Bounou.
Vostè és abonat del Girona. Des de quan?
Ara ho soc des de segona A, des del curs de l’ascens. Tinc el seient a la zona coberta de preferent. Abans, però, també havia estat molts anys soci.
Ja ha gaudit de dos cursos a primera. És dels que el descens l’ha desanimat?
Els dos anys a primera divisió han estat un regal absolutament inesperat. Mai pensava que el Girona assoliria aquesta categoria. Però quan l’has tastat, hi has competit de meravella, t’hi has acostumat i al final la perds, això fa mal. De tota manera, ara és moment de no desanimar-se, d’estar junts i d’intentar tornar a pujar per tornar-la a assaborir.
Encara està vinculat al Girona?
Sí. Col·laboro amb els veterans. Geni Bou és l’entrenador oficial, però jo els dono un cop de mà en el que calgui. Fem un bon grup.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)