Girona

Quique Cárcel

Director esportiu del Girona FC

“Dominar el factor mental serà clau”

“Tots comencem de zero. Hem de creure en nosaltres i intentar assolir l’objectiu que volem”, explica el director esportiu del Girona

“Serà una sensació molt estranya, però estem vivint una situació excepcional i ens hi hem d’adaptar”

Hem de ser realistes, hi ha dos equips amb avantatge. Però han passat moltes coses i veurem com està tothom per competir
Hi ha jugadors que poden fer un pas endavant. Estic convençut que algun ens pot sorprendre amb un final molt bo
Confio que assolirem l’objectiu. Però si no, es buscaran les fórmules per un bon futur. És un projecte a mitjà o llarg termini
Ara és complicat prendre decisions de futur. Primer hem de clarificar on serem i amb quins pressupostos

Acostumat a ser cada dia a La Vinya, estar en contacte permanent amb la plantilla i el cos tècnic i viure des de la seva perspectiva el ritme competitiu incessant, Quique Cárcel ha aprofitat l’aturada forçada per centrar-se en altres matèries, des de casa. Se li ha acabat fent llarg: “Hi ha moltes ganes de tornar a la normalitat”, reconeix el director esportiu del Girona, que encara es mira la represa amb un punt d’incertesa però espera que la competició es pugui acabar.

Torna a anar a La Vinya?
Hi vaig anar la setmana passada a fer-me el test, però LaLiga vol que ara hi hagi la gent més imprescindible per als entrenaments. Fins que no comencin els entrenaments de grups, no hi anirem.
Si a Girona s’entra en la fase 1, ja podran fer entrenaments de grups, o manarà LaLiga?
Crec que és una de les claus, que hi hagi fase 1. Però també entenc que des de LaLiga procuraran que no hi hagi grans diferències entre clubs. Entenc que ho faran de manera més global. No ho puc assegurar; n’estem a l’expectativa.
Ara que han tornat els entrenaments, està convençut que la competició es podrà acabar?
Jo crec que estem en un moment encara d’incertesa. Hi ha una gran predisposició per part de tothom a competir, tothom sap com és d’important acabar la temporada, però hi ha uns protocols severs perquè el més important és la salut. Si tot va com fins ara, jo crec que es competirà.
Tebas ha parlat del 12 de juny. Massa aviat?
És la data que té al cap, però dependrà del que vagi passant. Hem de ser prudents.
Ho ha arribat a veure negre?
Hem passat un moment molt excepcional. El que estem vivint no es podia preveure, i en un context així és complicat de prendre decisions. Genera preocupació per molts factors. L’econòmic, és clar, i la salut encara més. Esperem que ara que comencem a veure la llum no tinguem cap problema.
El ‘play-off’ sempre ha estat duríssim. A l’agost, i després d’una recta final de lliga tan densa, pot ser encara més dramàtic?
És que vivim una cosa que no hauríem pogut preveure i ens hi hem d’adaptar. Sabem que comprimir el que queda de competició en poc temps serà dur, però s’ha d’assumir i conviure-hi. Hem de saber-hi competir. Jo vull ser optimista. No és el que tots voldríem, perquè tots triaríem una situació normal, una temporada regular i partits amb públic al camp, però és el que hi ha.
Té la sensació que arrenca una altra cosa? Una lliga que no té res a veure amb el que s’ha jugat?
El que estem vivint és molt diferent del que hem viscut sempre, però tampoc hem d’obviar que ja s’han jugat tres quartes parts de la temporada i hi ha uns punts acumulats. Són onze partits que has d’afrontar ben preparat, sobretot mentalment. Hi ha un factor mental que s’haurà de dominar. Això serà clau. I s’haurà de saber competir de la millor manera possible, per assolir cadascú els seus objectius.
Potser és el plantejament que ha de fer el Girona? Que comença una lliga nova molt intensa?
Hem tingut un any complicat, en què sabíem després del traumàtic descens que les exigències serien altes i la pressió, forta. Tot això ho hem viscut fins ara. Però també estem vius per assolir els objectius. Ara començarà una altra etapa i cadascú se la pot prendre amb el grau d’optimisme que vulgui. Queden onze partits, que són molt importants, i hi ha jugadors que poden fer un pas endavant. Jo confio que l’equip competirà de la millor manera possible. Haurem d’anar partit a partit i intentar estar a prop dels objectius de màxims que tots volem.
Amb el Saragossa a vuit punts de distància i el Cadis a nou, es veuen amb cor d’atrapar els dos primers llocs?
Hem de ser realistes. Hi ha dos equips amb un avantatge important, amb vuit i nou punts més, i és obvi que serà difícil. Però s’han vist coses molt diferents. Hem de veure com cada equip afronta aquests partits, com pesa a cadascú la responsabilitat. Això ja hauria passat si la lliga hagués estat normal, però ara tots comencem una mica de zero en el rendiment. No crec que els equips arrenquin amb les sensacions de l’últim partit jugat. Han passat moltes coses, ha passat temps, i veurem com està cadascú a l’hora de competir.
Hi ha hagut alguna reticència a la plantilla?
Tots volem la màxima seguretat possible. Sabem el moment que estem vivint, però també creiem que com més aviat hi hagi futbol, com altres sectors també s’estan reactivant, millor anirà. Que de mica en mica es vagin posant les coses a lloc. Seria un bon senyal contra la pandèmia.
El problema potser serà més a l’hora de concentrar-se, si és que ho han de fer?
Crec que LaLiga ho està fent força bé. Hi ha un planning del que volen fer en cada fase, però alhora treballem amb cautela, de mica en mica. No hem arribat encara a la fase prèvia de competició, que és quan entrarien les concentracions; ja ho anirem veient.
Cinc canvis i 23 convocats. Això hauria d’afavorir plantilles llargues.
Sincerament, crec que tenim una plantilla llarga, amb dos jugadors per posició. Això fa que puguem ser optimistes, però tot ho marca el rendiment. És important tenir molta plantilla per si hi ha lesions o problemes i perquè el mister pugui escollir, però hem d’estar preparats sobretot a nivell mental perquè tots els jugadors puguin ser protagonistes a l’hora de lluitar pels objectius que busquem.
Intueix al terreny de joc algun efecte de por, de respecte, d’evitar contactes?
Crec que serà més normal del que puguem arribar a imaginar. Ara bé, al fet que no hi hagi públic, tothom s’hi haurà d’adaptar, i són situacions que poden condicionar el rendiment.
Que hi hagi menys pressió pot ser bo per a algun jugador que ha rendit per sota del que s’esperava? N’hi ha més d’un.
Hi ha molts jugadors que potser saben que no han tingut una temporada com els hauria agradat i que ara comencen una nova lliga, curta, segur que amb moltes ganes i il·lusió. Estic convençut que algun jugador ens pot sorprendre tenint un final de temporada molt bo. Però és clar, això pot passar a cada equip.
Reben els tres primers en els tres últims partits. Però sense l’empenta de Montilivi, és clar.
Que vinguessin els tres de dalt a casa ens agradava, perquè amb la nostra afició tot és més fàcil i segur que ens hauria ajudat. Però ens hem d’adaptar al nou moment, haurem de saber competir en aquests partits d’una manera molt agressiva, creure en nosaltres i intentar assolir l’objectiu que volem.
Tenen molts jugadors cedits fins al 30 de juny. Ha hagut de parlar cas per cas, o ja queden coberts fins al final de la competició?
Crec que això pertany a una normativa global. Tenim molts jugadors lligats, però també cedits amb opcions de compra. Entenc que els contractes fins al 30 de juny s’allargaran fins a l’últim partit; és el que té més sentit comú.
El Girona ha fet una inversió forta per pujar. No fer-ho posaria en perill el projecte?
Nosaltres hem apostat per tornar a primera, sabent que és complicat. Però hi ha un projecte que és a mitjà o llarg termini. Jo, sincerament, confio que assolirem l’objectiu. Però si no s’aconsegueix, estic convençut que s’intentarà continuar treballant i buscant les millors fórmules per a un bon futur. Estic segur que es faran les millors coses possibles perquè hi hagi un projecte de nivell.
Jaume Roures pronosticava que tot l’ordre econòmic del futbol canviarà. Treballen amb alguna previsió?
Cada any és complicat, perquè sempre hi ha incertesa, però aquest any és brutal. Encara està tot per decidir. L’any passat, ja sabíem malauradament que baixaríem. Ara és complicat prendre decisions, sense tenir clars els pressupostos de l’any que ve. No és fàcil, però ens hem d’adaptar al moment en què estem. Tot s’anirà clarificant. I esperem que sigui amb l’objectiu assolit.
Tenir tants jugadors lligats per al futur és teòricament un alleujament, però pot ser que hagin de renegociar contractes?
Primer hem de clarificar on serem i amb quins pressupostos. Ara mateix no es pot preveure què pot passar.
I el mercat, com se l’imagina?
Hem tingut xerrades amb altres directors esportius, i tot està molt obert. Encara no tenim les dates clares. Quan quedi tot clar, millor per poder treballar. Tenim idees del que volem i del que pot passar, però falta concreció.
Parlant d’imaginar, costa pensar a jugar-se un ascens a porta tancada.
És una sensació molt estranya jugar qualsevol partit a porta tancada. Es nota la falta de caliu, la passió. Però és que és una situació excepcional a tots els nivells, i el futbol no n’és cap excepció. Ens hem de saber adaptar al context.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)