Una parella possible

Samu Saiz i Borja García, dos dels futbolistes més talentosos del Girona, amb prou feines havien coincidit a la gespa abans de l’aturada i ara, després de la represa, s’han convertit en capitals per a Pep Lluís Martí

Samu Saiz i Borja García estaven cridats a ser dos dels futbolistes més desequilibrants del Girona a principi de temporada. Els dos madrilenys comparteixen virtuts; talentosos, de ràpida arrencada i molt bon peu, són uns d’aquells jugadors als quals el cap els va més ràpid que a la resta, dels que ho veuen tot abans i que són capaços de marcar diferències a tres quarts de camp, just abans d’on es decideix el futbol. Malgrat tot, però, el conjunt blanc-i-vermell no ha tret profit al llarg del curs del potencial dels dos jugadors, ja que rarament han coincidit a la gespa. De fet, dimecres a Montilivi contra el Numància (2-0) va ser la primera vegada que, amb un gol Samu i una assistència de Borja, van ser determinants per a l’equip jugant tots dos junts.

I és que, fins abans de l’aturada, els dos mitjapuntes no havien tingut pràcticament oportunitat per mesclar. Ha estat després de la represa de la competició, que Pep Lluís Martí s’ha animat a encabir-los a l’onze i donar-los protagonisme a la vegada. Les xifres canten: en 31 jornades, abans del confinament, tots dos junts només havien jugat en 13 enfrontaments; 477 minuts, dels 2.790 totals que s’havien disputat o, el que és el mateix, el Girona només havia jugat un 17% dels minuts amb Samu i Borja al camp. Ara, però, Martí s’ha decantat per un duo inèdit; en els últims tres partits –en el primer després de la represa Samu estava sancionat– han estat titulars i han acumulat 224 minuts plegats. “En aquest moment són dos jugadors que ens donen una oportunitat important per generar més futbol d’atac i, en aquest sentit, tenir més alliberat Stuani”, va indicar Martí. “Tenen personalitat, són capaços d’associar-se, de tenir la pilota, de buscar la porteria contrària i, sobretot, de conduir, dividir i atraure contraris per deixar companys sols”, va explicar l’entrenador.

Ni Unzué primer, ni Martí després els havien acabat de posar plegats, i va ser Samu el damnificat i relegat a un paper més secundari i de revulsiu. “Òbviament, m’agrada participar d’inici i que les coses surtin bé des del començament. El revulsiu és una mica l’apagafocs”, va assegurar Samu en una entrevista a aquest diari. “Qui mana és l’entrenador i la prioritat és el bé de l’equip. Jo em veig compatible no només amb Borja, sinó amb tots els companys”, va expressar el 14 blanc-i-vermell. “Al final és el mister qui haurà de trobar les solucions. Si cada jugador dona el 100%, el problema serà de l’entrenador a l’hora de fer la tria”, va dir Borja també a aquest rotatiu al respecte de la idoneïtat d’estar dos a l’onze. I el mister, doncs, sembla que ha decidit i ha tornat al que, segons va explicar, era la seva idea original, que els dos mitjapuntes estiguessin al camp sempre: “Quan vam arribar, la nostra primera opció era que juguessin junts, però després va arribar la lesió de Samu i vam haver de canviar i vam reordenar l’equip d’una altra manera.”

L’encaix defensiu

Les característiques de tots dos, similars en atac i també en defensa, una faceta en què els costa un pèl més, en dificultava l’encaix en el 4-2-3-1 plantejat per Martí, en què el retorn dels jugadors de banda és fonamental. El tècnic, però, ha trobat la solució per aconseguir l’equilibri. “Defensivament sí que, tant Granell com Rivera, o qui jugui al mig del camp, han de fer una compensació, però ho tenim treballat. Sabem que ens poden fer mal pel costat on hi ha un d’ells dos perquè a vegades els costa tornar, però no tenim por en aquest aspecte perquè ja ho hem retocat, ho hem treballat i sabem com hem de defensar aquestes situacions”, va asseverar.

D’aquesta manera, doncs, sembla que el que podia ser una parella impossible ha deixat de ser-ho; Samu, des de l’esquerra, i Borja, pel centre, tots dos instal·lats a tres quarts de camp, són el principal argument al qual s’aferra el Girona a la recerca de l’objectiu.

En aquest moment són dos jugadors que ens donen una oportunitat important per generar més futbol d’atac
Defensivament hem de fer compensacions, però ho tenim treballat, Sabem com hem de defensar aquestes situacions
Quan vam arribar, la nostra primera opció era que juguessin junts, però després va arribar la lesió de Samu i vam haver de canviar
Tenen personalitat, són capaços de tenir la pilota, de buscar la porteria contrària i, sobretot, de conduir, dividir i atraure contraris
477
minuts,
dels 2.790 que s’havien disputat abans de l’aturada, havien jugat Borja i Samu plegats.
224
minuts
en quatre jornades, i en la 32 Samu estava sancionat, han jugat Borja i Samu plegats.

DE LA J.1 A LA J.31

Jornada Samu Saiz Borja García Junts
1- GIR- SPO (1-1) 25 minuts 90 minuts 25 minuts 2- ALB- GIR (1-0) 15 minuts 90 minuts 15 minuts 5- CAD- GIR (2-0) 90 minuts 90 minuts 90 minuts 6- ALM- GIR (3-1) 12 minuts 26 minuts 12 minuts 9- GIR- DEP (3-1) 10 minuts 80 minuts 0 minuts 11- GIR- ELX (0-2) 31 minuts 90 minuts 31 minuts 13- GIR- ALC (0-0) 75 minuts 90 minuts 75 minuts 15- GIR- TEN (1-0) 44 minuts 74 minuts 30 minuts 16- PON- GIR (1-1) 66 minuts 23 minuts 0 minuts 17- GIR- FUE (2-0) 55 minuts 35 minuts 0 minuts 18- SAR- GIR (3-3) 18 minuts 90 minuts 18 minuts 20- NUM- GIR (2-0) 90 minuts 90 minuts 90 minuts 21- GIR- MIR (0-3) 28 minuts 90 minuts 28 minuts 27- GIR- OSC (1-0) 24 minuts 66 minuts 0 minuts 28- DEP- GIR (2-2) 34 minuts 90 minuts 34 minuts 29- GIR- PON (2-0) 12 minuts 78 minuts 0 minuts 30- MIR- GIR (1-1) 89 minuts 17 minuts 16 minuts 31- GIR- ALB (1-1) 28 minuts 75 minuts 13 minuts 33- GIR- RAC (0-0) 70 minuts 84 minuts 70 minuts 34- ELX- GIR (1-0) 90 minuts 90 minuts 90 minuts 35- GIR- NUM (2-0) 76 minuts 64 minuts 64 minuts