Girona

QUIQUE CÁRCEL

DIRECTOR ESPORTIU DEL GIRONA

“La idea és intentar millorar l’equip”

“El projecte està molt identificat amb Míchel, un valor afegit molt important”

“Si volem lluitar per tot, s’ha de tenir tot el que es pugui i més. Però hi ha una realitat, un pressupost”

Vaig proposar la renovació del tècnic després de perdre contra l’Osca. Mereixia que el club estigués al seu costat
Estem en un negoci de compra i venda i, si volem tenir equips competitius, també hem de saber vendre. Però anant pas a pas

El bon fer de Míchel Sánchez ha revitalitzat el Girona i també el seu director esportiu. Quique Cárcel (13/6/1974) acaba el contracte al juny i admet que tot el que transmet el tècnic l’ha ajudat a veure’s més a prop d’allargar el cicle a Montilivi. Amb l’equip en zona de play-off, té ara la responsabilitat de reforçar la plantilla en el mercat d’hivern.

Míchel ha donat un altre aire?
Estic content perquè creia que Míchel era una persona idònia per dur a terme els objectius del club, i estan passant moltes coses de les que volíem. Míchel està sent clau en l’evolució que està tenint l’equip. Amb els joves, amb el futbol que s’està veient i ara amb bons resultats. Sí que crec que Míchel està sent un valor afegit molt important.
Què li valora especialment?
Tinc una sintonia molt bona amb ell. Parlem molt el mateix idioma, i totes les idees que se li van dir a principi de temporada les està duent a terme d’una manera molt natural. Està molt content, demostra cada dia amb les seves paraules que se sent molt identificat amb el projecte, i crec que el projecte està molt identificat amb ell. Tot el que volem, ho està fent. Està traient gent jove, com ell sap fer, i l’equip està fent un bon futbol. El vam fitxar perquè fes tot això que està fent.
Com van entomar les sis derrotes en deu partits? Van arribar a valorar fer alguna cosa?
Després de la derrota contra l’Osca, fent un molt bon partit, jo vaig parlar amb la propietat i amb el seu representant i els vaig dir que m’agradaria que continuessin, perquè creia que el que estava fent tenia molt de valor i estava convençut que els resultats es girarien. Això és futbol i pot tornar a canviar, però veig el treball, el dia a dia, i estic molt content, perquè està responent a les expectatives.
Diu que va parlar amb la propietat. La va frenar?
No, no. Proposava la renovació de Míchel. Si tenim una idea, amb uns objectius de futur, i en els mals moments demostrem que mantenim la mateixa filosofia, en joc, aposta pels joves i manera de treballar, s’ha de saber cuidar. Mereixia que el club estigués al seu costat i crec que va sentir aquest suport.
N’han parlat, de renovar-lo?
Ara ens hem de centrar en el mercat d’hivern, però sí que crec que tant ell com nosaltres sabem que hi ha una confiança mútua, de projecte, del que s’està fent, i crec que hem de ser optimistes.
Ell aspira a tot. Ho comparteix?
Fa vuit anys que soc aquí i el meu discurs és sempre força semblant. La segona A és complicada i mai s’ha de perdre el nord. S’han de fer 50 punts i després aspirar a més. Hem disputat molts play-off i és clar que tothom ens veu com un equip amb possibilitats, amb bons jugadors i un entrenador que ja ho ha demostrat en altres equips. Tots tenim ambicions, però hem d’anar pas a pas. Avui ho veiem més bonic que fa deu jornades.
Míchel vol un lateral dret, un mig i un davanter en el mercat d’hivern. És massa?
Si volem tenir una plantilla per lluitar per tot, s’ha de tenir tot el que es pugui i més. Ell, com a entrenador, ho està demanant. A mi, com a director esportiu, m’agradaria portar gent per tenir un equip com més competitiu millor. Però després hi ha una realitat, que és el budget [pressupost]. El que no faré és fitxar per fitxar. Si trobem jugadors que ens puguin donar un plus, si la propietat pot o sobretot el límit salarial ens ho permet, intentarem fer-ho.
Tenen marge per fitxar?
Tenim marge en el límit salarial, però limitat. No podrem fitxar un jugador molt important, lògicament. És un mercat difícil, amb jugadors que no estan jugant, i s’ha de saber controlar. Però la idea és intentar millorar l’equip, sí.
Preveu sortides?
N’hi pot haver alguna. Potser hi ha algun jugador que a l’estiu ja vam demanar i no va sortir. Potser passarà alguna cosa, però estem contents amb la plantilla.
Arnau està lligat?
Esperem que tot arribi a bon port. És un jugador que està demostrant rendiment, i esperem que sigui imminent, sí.
La projecció que segueix és de volar més amunt?
Penso que no sabem quin és el seu màxim. Ja l’any passat va demostrar una maduresa impròpia de la seva edat. Canviant de posició, és capaç d’adaptar el seu futbol amb intel·ligència. És bo que segueixi creixent. Nosaltres l’intentarem ajudar en tot, perquè encara ha de millorar coses. Si ho fa, tindrà moltes possibilitats de créixer.
Solien premiar el rendiment dels joves que apareixien al primer equip. Ara hi ha cua?
Hi ha molts jugadors que estan trucant a la porta del primer equip i oferint bona nota. Això demostra la feina feta pel club des de fa molts anys. Avui traiem el premi a la inversió que el club ha fet fa anys. Quan vaig arribar, vaig dir que somiava en un club ple de gent jove que sortís de la base. En aquell moment era impossible, però el creixement del club ho ha fet possible. I el més important, que arriben preparats. S’ha de posar èmfasi en la bona feina de baix.
És el que genera més orgull, veure gent del planter a dalt?
La gent vol plantilles llargues i noms, però no es poden treure noms de baix si a dalt n’hi ha tants. S’hi ha de creure. El club fa molts anys que treballa d’aquesta manera. Amb una aposta econòmica forta. I s’ha de donar aire. No tot són jugadors professionals, sinó també nois que estan per créixer. Fan el que estan fent els Arnau, Terrats, Ibra, Ureña. O Bueno. Si tens plantilles com les que vam tenir el primer any després de baixar, no tenen aire. En canvi, ara hi ha una barreja de jugadors compromesos de fa anys que senten seu el projecte i de joves.
Això vol dir que no repetiria el que va fer l’any del descens?
Cada any hi ha una situació. Si el pressupost baixa, has de vigilar molt més el tipus de fitxatges que fas i creus més en gent jove. Però això no ve dels fitxatges de l’any passat d’aquests joves, sinó de fa cinc anys. Es va crear una residència i es va fer una aposta forta pel planter. I avui, la salut de l’acadèmia és bona i hi ha moltes coses per arribar. Anem pel bon camí.
Ara al planter també hi ha hagut retallada. Potser es pagarà més endavant?
Lògicament, el pressupost ha baixat, i això ho notarem. La idea és continuar-hi apostant, perquè és una de les potes en què creu la propietat. Tenim bona salut en aquest nivell.
El Girona vol ser un club venedor?
Haurà de ser un club venedor. Estem en un negoci de compra i venda i, si volem tenir equips competitius, també hem de saber vendre. Però crec que això és pas a pas. S’ha de donar; no hem de pensar que hem de vendre jugadors, sinó que el mercat ens ho digui.
Els problemes de límit salarial només s’acaben pujant?
El club genera el que genera. A segona, costa molt més generar ingressos, i la propietat ha fet grans esforços. Estem en un moment en què la salut econòmica no és la millor, i hem de treballar per millorar-la. Pujar seria clau, en aquest sentit. I aquesta gent jove fa que puguis pensar en un futur més obert.
L’acord amb CVC els dona aire de manera immediata?
Aquest projecte va més encaminat a les infraestructures, a créixer des del punt de vista intern. És una cadena que pot ajudar en el futur, tot i que sí que alguna cosa pots invertir ara.
La ciutat esportiva ja no té excusa.
Espero que sigui pròxima, perquè si volem fer una idea, una bona ciutat esportiva és fonamental. No és tan fàcil, perquè depèn de moltes coses i de trobar el lloc idoni, però crec que la idea és tirar-la endavant.
Hem vist sovint jugadors amb segones parts aquí. Per què?
Primer, els jugadors volen tornar. Han estat bé, s’han sentit identificats amb el club. I jo els conec i sé el que em poden aportar. Si no, no vindrien.
En podem veure més aviat?
No ho sé. Si apareix, en parlarem.
Vostè acaba el contracte al juny. N’han parlat?
Ara em centro en el mercat, que hem d’estar bé. Del meu contracte, ja en parlarem després.
Insisteix que han d’estar bé en el mercat. Vol dir que hi haurà diversos moviments?
Potser no entrarà ningú. Hem de veure com està el mercat i si hi ha una opció que ens pugui millorar l’equip i entra en els paràmetres. Ha de ser possible.
Dèiem que Míchel havia donat un altre aire al club. A vostè també l’ha ajudat?
Sí. És un moment per a mi molt bo, en el sentit que em sento molt identificat amb l’entrenador que tenim, amb la idea que té, amb el que el projecte vol i ell creu. Hi tinc molt bona relació en el dia a dia, tot molt fàcil i natural. M’està ajudant perquè són vuit anys, hi ha desgast, hi ha molts moments difícils, amb garrotades fortes. I gent com el mister ajuda a agafar forces.
Pel que diu vostè i pel que diu sempre Míchel, el camí normal seria que renovessin tots dos?
Sí, la veritat és que sempre he dit que estic molt identificat amb aquest projecte, el que m’ha permès fer créixer la meva trajectòria. Al club tinc molta gent que em fa sentir molt bé. I molt respectat per la propietat. Això fa que, si arriba el moment i es pren la decisió que he de continuar, ho valorarem.
Diu que internament se sent molt valorat. Externament, no?
Suposo que parla de l’entorn, de les xarxes... Recordo la meva primera roda de premsa. Hem tocat el cel, hem arribat a un cim molt i molt alt, i tot el que puja ha de baixar. S’ha guanyat el Madrid, s’ha empatat al Camp Nou. La gent ha sentit coses que no s’esperaven. I després han vingut moments durs i difícils, en què tot el que podia passar a favor no ha passat. I la crítica existeix sempre i s’ha de respectar. Has d’intentar millorar i no fallar als teus valors.
Què demana al 2022?
Salut. I que esportivament seguim lluitant en totes aquestes experiències tan maques, perquè algun dia se’n parlarà.
Ja tocaria un desenllaç diferent del dels últims tres.
Seria bo. Seria bo per a la salut de tots, perquè realment crec que ho mereixem. Al club hi ha molta gent treballant, que dona molt valor, però si no hi ha un resultat final bo, aquell valor no surt. Mereixem aquest premi.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)