Girona

Contra la seva història

El tècnic del Girona, Míchel Sánchez, viurà dissabte, en els vuitens de la copa, un duel molt especial contra el Rayo Vallecano, el club que ha estat casa seva pràcticament tota la vida i on és una llegenda

El Girona viu una setmana diferent i amb menys tensió del que és habitual, i és que la seva remuntada en la lliga queda aturada durant quinze dies per la disputa dels vuitens de final de la copa, un repte il·lusionant per als gironins, que poden gaudir pràcticament sense cap pressió. El rival dels blanc-i-vermells a Montilivi (dissabte, 18.30 h) serà el Rayo Vallecano, i això vol dir reviure la gran garrotada de la final del play-off d’ascens de la temporada passada. Sens dubte això serà un al·licient més per a alguns jugadors i l’afició. Ara bé, si per a algú serà realment especial el partit contra el Rayo Vallecano serà per al tècnic, Míchel Sánchez, i és que el madrileny se les haurà amb el club del seu cor.

La vida de l’entrenador del Girona no es pot explicar sense el Rayo Vallecano. Míchel va néixer a Vallecas i sempre que pot en fa bandera, ja que la seva història futbolística ha estat lligada gairebé sempre al Rayo Vallecano. Format a les categories inferiors del club, va debutar amb el primer equip a primera divisió la temporada 1993/94, quan tenia 18 anys. Formava part del filial i només hi va jugar un partit. De fet, en la primera etapa com a professional al club del seu barri li va costar tenir protagonisme i el 1996 va anar cedit a l’Almeria durant mig any. Quan va tornar va ser quan va començar a erigir-se en un ídol per a l’afició, i és que no hi podia haver cap més jugador que representés millor els valors que sempre ha defensat un club tan diferent de la majoria com l’equip de Vallecas. Hi va viure sis grans temporades, fins que el Rayo va baixar a segona divisió A el 2003. Després va deixar el club durant tres anys i mig i hi va tornar quan més el necessitaven. Era el gener del 2006 i l’equip era a segona divisió B. Amb Míchel de capità l’equip es va tornar a fer un lloc entre els grans i va pujant primer a segona divisió A i després, el curs 2010/11, a primera. Míchel va aguantar un any a l’elit, i amb 36 anys va penjar les botes.

L’ídol de Vallecas

Amb aquesta trajectòria Míchel és considerat una llegenda viva del Rayo Vallecano, i amb raó. De fet, l’afició s’hi refereix com a Míchel I de Vallecas i fins i tot un premi al millor jugador de la temporada porta aquest nom, i és que el madrileny és, segurament, el millor jugador de la història del club.

En total, Míchel va jugar 17 temporades al conjunt madrileny, que el converteixen en el jugador que més cursos ha viscut al club. Tot i això, no és el jugador amb més partits en la història del club, ja que en va sumar 425, que el situen en la tercera posició, darrere de Cota (458) i Uceda (429). El madrileny, això sí, tot i ser migcampista es va convertir en el màxim golejador de la història del club, amb un total de 67 dianes –15 a segona divisió B, 17 a segona divisió A, 21 a primera, vuit en la copa i sis en la UEFA.

A banda de les xifres, Míchel ha viscut molts dels grans èxits de la història del Rayo Vallecano. De fet, dels 425 partits disputats 12 són a la UEFA, que corresponen a tots els que el Rayo ha jugat en competició europea. A més, com a jugador Míchel va celebrar quatre ascensos sobre la gespa. Tres a primera divisió, les temporades 1994/95, 1998/99 i 2010/11, i un a segona divisió A, el curs 2007/08.

L’èxit, també de tècnic

Si Míchel és tota una institució a Vallecas no és només pel que va aconseguir amb el Rayo sobre la gespa, que ja és molt. Des que es va retirar el madrileny sempre ha estat vinculat al club, primer treballant en el futbol de base i després començant-hi la seva carrera com a entrenador. Després d’un any al juvenil, la delicada situació que vivia el primer equip a segona divisió A en el curs 2016/17 va fer que el club apostés per ell a finals de febrer. Els fantasmes d’un possible descens a segona divisió B començaven a ser reals, però amb un bon tram final de temporada Míchel va salvar l’equip sense patir en les darreres jornades de lliga. El curs següent va arribar l’èxit, i és que el Rayo va signar una temporada magnífica i va acabar guanyant la lliga de segona divisió A per primer cop en la seva història i aconseguint l’ascens a primera. Míchel havia tornat l’equip a l’elit una vegada més, aquesta com a entrenador.

A primera divisió els resultats no van acompanyar el tècnic madrileny. Durant tot el curs es va anar especulant amb la seva destitució, fins que al final es va fer efectiva al mes de març, tot i que no va servir per evitar el descens. En aquests mesos difícils a primera l’afició no va deixar de mostrar-li el seu suport incondicional, amb imatges espectaculars després de les derrotes que van fer la volta al país, i fins i tot les penyes van fer un comunicat quan el van destituir. El dia que es va acomiadar del club en una roda de premsa Míchel ho va deixar molt clar: “A l’afició no li puc agrair res. Perden un entrenador però guanyen un aficionat més.”

LES XIFRES DE MÍCHEL SÁNCHEZ AMB EL RAYO VALLECANO

17
temporades.
Míchel hi va debutar i s’hi va retirar com a jugador. Ningú hi ha jugat més cursos que ell.
997
minuts a la UEFA.
És un dels tres jugadors que han jugat els 12 partits del club a Europa de la història.
425
partits.
És el tercer jugador amb més partits de la història del club. El primer, Cota, amb 458.
1
ascens.
La temporada 2017/18 va aconseguir pujar l’equip a primera sent campió de lliga.
67
gols.
Tot i ser migcampista, és el màxim golejador de la història del club de Vallecas.
89
partits.
Com a entrenador hi va estar dos anys i és l’onzè tècnic amb més partits dirigits.
3
comiats.
Com a jugador va deixar el club dues vegades i com a tècnic una, quan el van destituir.
4
ascensos.
Com a jugador va pujar tres cops a primera i un de segona B a segona A vestint la franja.

Dos partits contra el Rayo, dues derrotes

Com a futbolista professional, Míchel no es va arribar a enfrontar mai al Rayo Vallecano. Sempre que va estar fora del club, a l’Almeria, el Màlaga o el Múrcia, el madrileny va competir en diferents categories i no es va haver d’enfrontar al club del seu cor. No ha estat fins que ha arrencat la trajectòria com a entrenador que s’ha enfrontat al Rayo. De fet, la de dissabte serà tot just la tercera vegada que disputarà un partit contra l’equip de Vallecas. Les dues anteriors van ser en la temporada 2019/20, quan el madrileny entrenava l’Osca a segona divisió A, un any després de ser destituït del Rayo. Aquella temporada Míchel va aconseguir guanyar la lliga després d’un tram final de temporada excel·lent i va assolir l’ascens a primera divisió. Tot i això, l’Osca va perdre els dos partits contra el Rayo Vallecano –0-2 a El Alcoraz i 2-0 a Vallecas en la segona volta–, abans d’enfilar una bona ratxa cap a la primera posició i l’ascens a primera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)