Girona

El Girona i el VAR

En el club blanc-i-vermell se senten perjudicats per les decisions del videoarbitratge, que contra el Lugo els va negar un penal i un gol que havien estat concedits en primera instància per l’àrbitre de camp

“No estem tenim sort”, diu el tècnic, Míchel Sánchez; “No sabem quin és el criteri per decidir quan les mans són penal o no”, assegura el capità, Cristhian Stuani

“No estem tenim sort amb el VAR.” Míchel Sánchez va mostrar-se resignat diumenge, després d’empatar contra el Lugo (1-1), en un partit en què, una vegada més, el VAR va ser protagonista i va fer sentir perjudicat el Girona. Disconforme i desconcertat amb l’actuació arbitral, el tècnic va posar el focus en dues jugades que, amb el marcador de 0-0, haurien pogut canviar l’esdevenir de l’enfrontament: la primera, un penal favorable per mans, que l’àrbitre va xiular, però el VAR el va fer anar al monitor i, finalment, se’n va desdir quan Samu Saiz ja es disposava a xutar-lo; la segona, un gol de Bueno, celebrat a Montilivi i anul·lat quan el Lugo es disposava a sacar, per un fora de joc mil·limètric, marcat per les controvertides línies del VAR. “Hi ha jugades que no entenc”, va insistir Míchel, que és el primer en el club a aixecar la veu aquest curs per parlar dels arbitratges, una cosa que l’entitat blanc-i-vermella ja ha fet darrerament.

I és que el Girona s’ha sentit perjudicat en els últims temps per algunes decisions arbitrals i, de fet, la temporada passada se’n va queixar públicament. Amb encara a la retina l’expulsió de Cristhian Stuani en la final del play-off d’ascens contra l’Elx l’estiu del 2020, una targeta vermella difícil d’entendre, treta després de revisar l’acció al monitor a càmera lenta, ja que en primera instància l’uruguaià havia vist la groga, i que va condicionar un matx en què hi havia en joc un lloc a primera divisió, el club gironí ha fet el pas diverses vegades. Al novembre d’aquell mateix any, després d’una derrota a casa amb el Mallorca (0-1) que va aixecar polseguera per l’arbitratge, el president, Delfí Geli, va parlar: “És normal que els nostres jugadors se sentin frustrats i perjudicats perquè no s’avaluen totes les jugades de la mateixa manera. Els darrers partits, sentim un greuge comparatiu entre un equip i l’altre en contra del Girona.” “El VAR ha de servir per aclarir i ajudar, però en aquests moments ens està costant força entendre les decisions que s’estan prenent”, va dir el dirigent. Més tard, el març del 2021, la polèmica es va generar contra l’Almeria, també a Montilivi, en què els andalusos van guanyar (0-1) amb un gol d’Umar Sadiq en una posició dubtosa de fora de joc que cap de les imatges que es van mostrar per televisió van poder aclarir. Aleshores, el Girona va demanar al comitè tècnic d’àrbitres que li fes arribar la imatge del VAR que li va servir per validar la diana que va ser definitiva, i el comitè va respondre sense incloure les imatges que sol·licitava el club. El comitè va justificar que la decisió de donar per vàlid el gol la va prendre l’àrbitre, i que el VAR no el va corregir, i també va argumentar que no s’ha de fer cas a les imatges de xarxes socials. L’última reclamació oficial va ser un mes més tard, a l’abril, després de perdre (1-2) al feu del Rayo, en què va haver-hi dues accions de penal favorables al Girona que no es van assenyalar i el club va fer un comunicat: “Davant algunes de les decisions arbitrals que s’han produït en el partit, el Girona vol expressar el seu desconcert i preocupació per la resolució d’algunes accions del joc”, va dir. “El club entén que el VAR és una eina útil, però en el partit d’avui i en altres de recents la interpretació que s’ha fet d’aquestes imatges no segueix els mateixos criteris que en altres casos”, va indicar.

El VAR, denominador comú

El Girona, doncs, sent que històricament el videoarbitratge li dona l’esquena, però aquesta campanya encara no s’ha pronunciat. Són excepcionals les paraules de diumenge de Míchel, que, a la banqueta blanc-i-vermella, ha vist com el VAR li ha negat tres gols que ja havia celebrat per fores de joc mil·limètrics, determinats per unes línies que fan parlar i que tenen marge d’error. Li va passar al feu del Mirandés (1-2) i a casa amb el Leganés (3-0), accions que al final no van tenir transcendència en el resultat, però diumenge contra el Lugo (1-1) sí que en van tenir.

El que més va molestar, però, en el Girona va ser l’acció del penal. “Si l’àrbitre veu mans i assenyala penal, el VAR no hi ha d’entrar. Una altra cosa és que li hagués tocat a l’espatlla, a la cuixa, al pit... però és que li toca a la mà”, va explicar Míchel. “Si no li hagués tocat a la mà, entesos, però sí que li toca. Aleshores, on és l’errada manifesta aquí?”, va expressar l’entrenador. El capità de l’equip, Stuani, que amb covid va ser baixa i no va ser en el partit, va posar-hi igualment cullerada amb un missatge a les xarxes socials. “Encara no sabem quin és el criteri per decidir quan les mans són penal o no”, va dir. “Ho veiem constantment en partits, unes mans les xiulen i les mateixes, en un altre, no. Aclariu-vos pel bé de les competicions”, va expressar l’uruguaià, la veu d’un vestidor que va acabar frustrat.

La queixa de les penyes

La federació de penyes també va dir-hi la seva i en un comunicat va manifestar “la seva preocupació per la manera de gestionar el VAR”: “Era per ajudar els àrbitres en cas d’errades flagrants i no per mesurar mil·limètricament cada acció dubtosa. Ara estem en mans dels reflexos d’una persona a aturar unes imatges i a ser expert en geometria.”

J 11. Mirandés-Girona 1-2
Amb 0-0, el VAR anul·la per un fora de joc mil·limètric un gol de Nahuel Bustos que s’havia donat per bo.
J12. Girona-Saragossa 1-1
Amb 0-0, el VAR intervé per anul·lar un gol a Aleix per un control amb les mans, que tenia enganxades al cos. En primera instància s’havia validat.
J19. Girona-Leganés 3-0
Amb 2-0, el VAR invalida un gol per fora de joc ajustadíssim de Stuani, en una jugada que va acabar marcant Baena i que s’havia celebrat.
1/8 Copa. Girona-Rayo 1-2
Amb 1-2, en el marcador i en l’última jugada del partit, Gabri va assistir a Pablo Moreno que va marcar, però l’assistent va aixecar la bandera per fora de joc de Gabri. El VAR va ratificar la decisió traçant les línies, separades per una distància mil·limètrica.
J24. Girona-Lugo 1-1
Amb 0-0, el VAR no dona validesa a un gol de Bueno que havia rematat de cap una pentinada de Juanpe. La posició avançada de l’uruguaià és gairebé imperceptible però les línies dicten sentència i fan tirar enrere quan el rival ja sacava de centre.

Què diu el reglament sobre les mans?

El reglament, revisat aquesta nova temporada, explica sobre les mans que “no tots els contactes de la pilota amb la mà o el braç constitueixen infracció”. La norma diu que cometrà infracció el jugador que “toqui la pilota de manera voluntària amb la mà o el braç, per exemple, fent un moviment en direcció a la pilota amb aquestes parts del cos”. I també el que “toqui la pilota amb la mà o el braç quan la mà o el braç es posicionin de manera antinatural i aconsegueixin que el cos ocupi més espai. Es considerarà que un jugador ha aconseguit que el seu cos ocupi més espai de manera antinatural quan la posició de la mà o el braç no sigui conseqüència del moviment del seu cos en aquesta acció concreta o no es pugui justificar per aquest moviment. En col·locar la seva mà o braç en aquesta posició, el jugador s’arrisca que la pilota colpegi aquesta part del seu cos i això suposi una infracció.” La interpretació de l’àrbitre, doncs, hi juga un paper clau.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)