Lliga Europea

NIL ROCA

JUGADOR DEL BARÇA LASSA

“Intentarem guanyar per dedicar el triomf a Panadero”

El polièdric defensa d’Arenys de Munt s’ha guanyat el lloc en el Barça i aspira a vèncer per primer cop en la final a quatre

“Som quatre equips grandiosos, potser els quatre millors. En una fase així no hi ha favorits”

El Porto és un equip molt ordenat i que té els 10 o 15 primers minuts de cada part molt bons. Els has d’aguantar

Recuperador de boles incansable no exempt de tècnica, requisit indispensable per jugar en el Barça Lassa, Nil Roca (Arenys de Munt, 1997) afronta amb il·lusió –demà contra el Porto (13 h/E3)– la seva segona final a quatre de la lliga europea a la recerca del seu primer títol. És l’únic jugador de la plantilla que encara no l’ha guanyada.

Va debutar en una final a quatre a Lisboa el 2016, en què el Barça va perdre la semifinal contra el Benfica. Estava en el primer equip provisionalment per la lesió d’Edu Lamas. Quin record en té?
Recordo que hi vaig anar molt il·lusionat però que no m’esperava jugar. Quan vaig veure el Guali a terra i que no podia continuar i que el llavors tècnic, Ricard Muñoz, em cridava, no m’ho podia creure. Primer estava nerviós, però a la pista vaig tocar la bola i em vaig centrar. Gràcies a Déu em va sortir un partit molt correcte.
Què va representar en la seva carrera aquella bona actuació, aquella reivindicació en un escenari de gran exigència?
La gent no em coneixia, però tot el món de l’hoquei està pendent d’una final a quatre, i potser sí que va ser una bona ocasió per donar-me a conèixer. A partir de llavors he seguit treballant per arribar al primer equip del Barça. Hi ha moltes coses que van marcant el teu futur, i un dels pilars importants van ser aquells minuts. Però la veritat és que si Edu Lamas no s’hagués lesionat, que em va saber greu, jo no hauria pogut jugar. Arribar depèn de molts factors.
Què li va suposar la cessió per dos anys (2016/2018) al Noia?
A Sant Sadurní hi vaig estar com a casa i els entrenadors em van donar molta confiança des del minut 1. Vaig aprendre molt i vaig gaudir molt d’un poble molt maco en què es viu molt l’hoquei. La cessió també ha estat clau per poder arribar al primer equip del Barça.
Es nota la diferència de pressió o de responsabilitat entre ser un jove que ha pujat esporàdicament al primer equip a ser-ne un membre de ple dret?
Abans anava als partits pensant a veure si podia jugar algun minut i ara cada partit el vius intensament. Jo potser sortia més nerviós quan era jove, perquè ara em sento més integrat i tot és més fàcil.
És el tipus de jugador que tots els entrenadors volen...
Soc més defensiu però com que també tinc patí i soc ràpid, també puc afrontar l’un contra un. L’Alejandro Domínguez en la selecció espanyola em diu fontanero perquè diu que vaig arreglant els errors. Jo el que faig és treballar per l’equip i ajudar-lo.
S’ha sabut adaptar sempre als rols exigits.
Quan jugo miro què necessita l’equip en aquell moment, i ho intento fer, tot i que de vegades no pugui. Som un equip en què els vuit jugadors de pista se te’n van de qualsevol en l’un contra un i hi ha molta tècnica. De vegades fem gols sense ni muntar una jugada. Però perquè això surti cal solidesa i que l’equip estigui amb confiança perquè no sigui un amunt i avall.
Com afectarà la baixa per lesió de Panadero?
És un referent per a nosaltres i ens afecta negativament. Això és clar. Amb ell seria menys complicat, però l’equip s’ha d’adaptar. L’any passat vam tenir la mala sort de l’absència de Gual i ens en vam sortir. Ens hi hem d’adaptar i mirar de guanyar per dedicar el triomf a Panadero, que sabem que li encantaria jugar i se’n morirà de ganes a la graderia.
Una altra vegada el Porto de rival després d’haver-hi jugat la final de la lliga europea, la continental i la intercontinental, amb 3/3 per al Barça.
Vol dir que són dos equips que fan les coses bé i que per això arriben a les finals o les semifinals en aquest cas. Tots dos equips estan empatats en competitivitat i en ganes de vèncer. Els resultats depenen de petits detalls o de la bola aturada, molt important avui dia en l’hoquei. O de petites decisions en què et puguis equivocar i que això et costi encaixar un gol o rebre una targeta.
Digui’m una característica de cada un dels equips rivals de la final a quatre.
L’Sporting es tanca molt bé i surt molt bé al contraatac. El Porto és un equip molt ordenat i que té els 10 o 15 primers minuts de cada part molt bons. Els has d’aguantar, perquè se’t pot escapar el partit, i el Benfica, que ara té Alejandro Domínguez de tècnic, juga molt més en equip que abans.
El Barça és el favorit?
En una final a quatre no hi ha favorits, perquè depèn d’un partit i pot passar qualsevol cosa. Nosaltres som els vigents campions, l’Sporting juga a la seva pista... Són quatre equips grandiosos, potser els quatre millors que hi podien arribar, junt amb l’Oliveirense o el Liceo. Serà de molt de nivell i espero que sigui atractiva per al públic.
Amb João Rodrigues són els nous d’enguany. El va fer patir una mica el portuguès al principi, quan va notar molt el canvi i li va costar adaptar-se?
Sabíem que venia d’un equip amb un estil totalment diferent del nostre i teníem clar que a qualsevol jugador li hauria costat agafar el nostre estil. Ell és molt llest i s’hi va adaptar molt bé, amb molta rapidesa. No hi patíem, estàvem convençuts de la seva integració.
Ja són campions de l’OK Lliga, i ara queda el repte d’acabar el campionat invictes.
No pensem en res d’això, pensem exclusivament en Lisboa, però signaria perdre els partits que falten de l’OK Lliga i guanyar la lliga europea. És clar, però, que anirem a guanyar els partits. És un repte més dels que tenim.
Va poder dormir després del partit de Liverpool?
Vaig dormir més aviat poc. Va ser molt trist. Són coses que poden passar. No hem de buscar culpables i hem de seguir endavant. Encara podem guanyar la copa. Hem de donar molts ànims als jugadors de futbol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)