Atletisme

Canales farà el mundial juvenil amb Hondures

Atletisme. Correrà els 800 m, prova en què acaba de ser campió espanyol, i viatjarà amb el seu entrenador del GEiEG, que serà el seleccionador hondureny

L’espectacular progressió de Josué Canales li ha permès assegurar-se una plaça per al mundial d’atletisme juvenil de Nairobi. L’atleta del GEiEG va afegir el cap de setmana passat l’últim èxit en el seu palmarès amb el títol del campionat d’Espanya juvenil de 800 m, que suma als títols de 400 i 800 m que a principi d’aquest mes va aconseguir en el campionat de Catalunya. Canales es va imposar a Gijón amb una superioritat manifesta. Malgrat que va disputar la semifinal lenta (1:56.47), l’atleta gironí d’origen hondureny va arrasar en la final amb un temps d’1:52.88, gairebé dos segons menys que l’1:54.54 que Samuel Febles (Clator Orotava) va aconseguir com a segon classificat. El podi el va completar Tomàs Revilla (CE Universitari) amb una marca d’1:54.95.

Amb aquest temps, Canales va batre per tercera vegada aquesta temporada la mínima per accedir al mundial de Nairobi (1:54.25), que va rebaixar per primer cop en el Control d’Hivern de Palafrugell amb un temps d’1:52.41 que encara és la segona millor marca espanyola de l’any. També va superar la mínima fa quinzes dies en el Criterium Josep Campmany (1:52.71).

Al mundial, acompanyat

El mundial juvenil es disputarà entre el 12 i el 16 de juliol, però Josué Canales no hi anirà en representació de la federació espanyola perquè encara no té la nacionalitat. El grupista representarà Hondures, el seu país d’origen, en una selecció en què hi haurà dos atletes més –un de 100 m i un de llargada– i en què no serà l’únic gironí. I és que el seu entrenador en el GEiEG, Josep Maria Badosa, assumirà la tasca de seleccionador hondureny per petició expressa de la federació d’Hondures. “M’ho van demanar perquè els va agradar la feina que havíem fet aquí [Canales té els rècords absoluts d’Hondures de 400 i 800 m], però inicialment vaig dir que no, perquè la prioritat era aconseguir la nacionalització de Josué per poder competir amb la selecció espanyola.” Badosa va demanar la intercessió de la federació espanyola, però no hi va haver prou marge de temps per dur a terme la nacionalització, motiu pel qual l’atleta del GEiEG finalment competirà per Hondures.

La federació espanyola va desaconsellar a Canales que competís per Hondures, perquè això li podria comportar problemes per a la seva nacionalització, però en tractar-se encara d’una categoria de promoció els obstacles que Canales pugui tenir no seran, ni de bon tros, insalvables.

L’atleta grupista estava inscrit en les seves dues especialitats, però finalment només competirà en els 800 m: “Les dues proves estaven massa juntes i suposava massa càrrega en pocs dies”, explica Badosa. “Té millor temps en 400 m, però està més endavant en el rànquing en els 800 m, i per això hem triar aquesta prova”, assegura. Badosa confia que el seu potencial en els 400 m el pugui ajudar en els últims 200 m de la prova i creu que podrà fer un bon resultat malgrat que encara està lluny de les millors marques de l’any (1:49): “Les últimes proves les ha corregut sol, i això li ha restat competitivitat. Amb rivals de més nivell pot rebaixar el temps. Podem estar a la final”, assegura Badosa convençut.

Canales i ell marxaran el proper 8 de juliol cap a Kenya. L’atleta del GEiEG disputarà la primera eliminatòria el dia 12. El seu entrenador confia que haurà tingut prou temps d’aclimatar-se a l’altitud de Nairobi (1.600 m), un dels factors que més el preocupa, juntament amb la dieta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)