Atletisme

L’últim relleu de Bolt

La jornada. El velocista jamaicà intentarà acomiadar-se per la porta gran amb una victòria en els 4x100 m. Els Estats Units serà el màxim rival

Usain Bolt ja s’ha ofert al màxim mandatari de la Federació Internacional d’Atletisme (IAAF), Sebastian Coe, per al que faci falta un cop hagi penjat les sabatilles de claus. Abans, però, la icona de l’última dècada, llegenda viva de l’esport, farà el seu últim servei sobre el tartan en el relleu de 4x100 m. L’ocàs del millor velocista de la història deixa l’especialitat amb moltes incerteses. Els seus successors a Londres no semblen cridats a allargar gaire més la seva hegemonia. El campió de 100 m, Justin Gatlin, perquè ja té 35 anys, i el vencedor del doble hectòmetre, el turc Ramil Guliyev, perquè va aprofitar-se de la davallada física dels dos grans favorits, Wayde Van Niekerk i Isaac Makwala. En tot cas, sigui per les temperatures més aviat fresques, per la ressaca postolímpica o perquè s’han endurit les mesures contra el dopatge –una qüestió que va ofendre el mateix Bolt quan se li va preguntar– la realitat és que les marques del mundial de Londres estan sent més aviat discretes.

El temps dirà quins són els pura sang del futur, però avui toca el relleu de 4x100 m i l’oportunitat de veure en acció per última vegada el llampec de Trelawny. El quartet jamaicà no només ha guanyat les quatre últimes edicions del mundial, a més de les dues cites olímpiques, sinó que ho ha fet amb un marge prou considerable respecte als seus rivals. A Londres, però, la velocitat no ha ballat al ritme del reggae i sembla que els Estats Units, liderada per Justin Gatlin i Christian Coleman, podrien esguerrar el comiat de Bolt, com ja ho van fer en la final de l’hectòmetre. Els relleus, però, no són només la suma de grans velocistes. També hi influeix, i molt, l’habilitat a l’hora de passar el testimoni i els representants de l’equip de les barres i estrelles ja han protagonitzat en el passat disgustos sonats. De fet, no han pujat al podi en les dues últimes grans cites internacionals. En el mundial de Pequín, la Xina i el Canadà van acompanyar el quartet jamaicà, que aspira a la seva cinquena corona, en les places d’honor. En els Jocs de Rio, la medalla de plata va ser per al quartet japonès i la de bronze, altre cop per als canadencs.

Rivalitat femenina

En la velocitat femenina, Jamaica i els Estats Units s’han alternat en els dos últims grans campionats. La caribenya Elaine Thompson va confirmar que en la final de l’hectòmetre, en què no va poder passar del cinquè lloc, va tenir un problema tècnic i no es va ressentir de la lesió al tendó d’Aquil·les. La campiona, la nord-americana Tori Bowie, va renunciar als 200 m encara masegada per la caiguda en l’arribada en els 100. En tot cas, les dues caps de files semblen a punt per protagonitzar un altre duel entre les dues grans potències de la velocitat mundial.

Avui
20.05 h Alçada (F)
21.05 h 100 m tanques (F)
21.15 h Javelina (M)
21.20 h 5.000 m (M)
21.45 h Decatló (1.500 m)
22.30 h 4x100 m (F)
22.50 h 4x100 m (M)

Mo Farah dirà adeu en els 5.000 m

Com fa cinc anys en els Jocs de Londres, en aquell cas va ser en la jornada de cloenda, Usain Bolt i Mo Farah coincidiran a la pista en la seva última gran aparició a l’estadi olímpic. El jamaicà dirà definitivament adeu a la competició en el relleu i el fondista britànic aparcarà les curses de pista per centrar-se en les proves de ruta. El corredor d’origen somali intentarà tancar aquesta etapa amb un enèsim doblet en les proves de fons (5.000 m i 10.000 m). En la sessió inaugural, ja va fer la primera part de la feina després de sobreviure als atacs per totes bandes dels rivals africans. Avui serà el torn dels 5.000 m, en què destaquen els joveníssims representants etíops, amb Kejelcha, Edris i Barega. En el programa de la penúltima jornada també ressalten les finals de javelina, amb els alemanys Vetter i Röhler al capdavant després de la millor qualificació de la història, i de l’alçada femenina amb la russa Maria Lasitskene com a màxima favorita i l’eterna cantàbrica Ruth Beitia com a gran esperança de la delegació espanyola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)