Esport i política

S'acorda l'ajornament i neix Tarragona 2018

El Comitè Olímpic Espanyol, com era previsible arran de les declaracions de dijous passat del seu president, Alejandro Blanco, ho duia tot precuinat i els Jocs Mediterranis s'ajornaran un any, tot i que encara no hi ha confirmació oficial

El Comitè Internacional dels Jocs Mediterranis (CIJM) va donar el vistiplau, ahir, en la seva assemblea a ajornar un any la celebració dels Jocs Mediterranis de Tarragona, que s'havien de disputar l'any 2017 i que, si no hi ha res de nou, es faran el 2018 en el millor dels casos. La falta de garanties per part del govern espanyol de lliurar els 12 milions d'euros promesos i l'endarreriment en la construcció d'equipaments bàsics –el centre aquàtic no està ni tan sols licitat–, han estat els detonants de la decisió orquestrada des del Comitè Olímpic Espanyol (COE) per curar-se en salut. El seu president, Alejandro Blanco, va encendre dijous les alarmes quan va afirmar públicament que hi havia la possibilitat que Tarragona hagués de fer un ajornament que ja estava pràcticament dat i beneït.

Hores després, Josep Fèlix Ballesteros, l'alcalde de Tarragona, va reconèixer que no tenien garanties de disposar dels 9 milions destinats al pressupost operatiu. Ballesteros es va reafirmar en la celebració dels Jocs Mediterranis però va obrir la porta al 2018. Ni el COE ni Tarragona, que sembla que lluitarà fins al darrer minut per mantenir viva l'opció del 2017, no en van confirmar ni desmentir l'ajornament i van anunciar que l'alcalde no farà declaracions fins dilluns a la tarda. Al matí, hi haurà reunió amb els representants de les seus i les administracions i els patrocinadors. Fonts municipals asseguren, però, que no “hi ha res tancat.”

Els organitzadors temien unes terceres eleccions estatals pel buit de poder, però tot just el dia que Mariano Rajoy va presentar el seu govern s'han vist obligats a replantejar-s'ho tot, fet que per una banda alleugereix la tensió per acabar els equipaments, però que malmet la imatge de la ciutat i atia la lluita política i social per uns Jocs Mediterranis que no han acabat de calar en la societat tarragonina en el marc de la crisi actual. Ballesteros va afirmar que el seu pacte amb el PP en l'alcaldia de Tarragona seria una assegurança per la celebració dels Jocs i, certament, no ha estat així.

Mario Rigau, exdirector dels Jocs, va fer ahir unes sucoses declaracions a Catalunya Ràdio en què assegura que el finançament no és “la raó profunda” de l'ajornament: “És una excusa. Si la causa fos el finançament, els clubs de Tarragona ja no existirien. El motiu és que Alejandro Blanco aspirarà a la reelecció a la presidència al COE en el primer semestre del 2017 i vol tranquil·litat. L'ajornament és una puntada endavant. No vol que s'encenguin totes les alarmes per uns Jocs que, ara mateix, tenen un alt grau d'immaduresa perquè falten molts aspectes logístics de transports, sanitat, etc... per concretar. Per exemple, encara no s'han posat les entrades a la venda. Tampoc no saben quants esportistes han de venir-hi”. Al fil de les entrades, els organitzadors no tenien tancat cap acord amb cap empresa de venda telemàtica, fet que ara, en un sentit pragmàtic, serà un problema menys. L'exdirigent, que va aclarir que la situació “li dol en l'ànima” i va assegurar que no parla “des del ressentiment”, també va posar el dit a la nafra respecte dels nous problemes que suscita l'ajornament, aspectes que els grups de l'oposició ja van denunciar dijous: “Son 365 dies més de nòmines més i ara ja hi ha problemes. Hi ha contractes de patrocini i amb empreses col·laboradores que estaven tancats fins al 2017. El que han de fer ara és explicar amb detall què pensen fer.”

Es contemplen les noves dates

Els Jocs Mediterranis del 2017 s'haurien d'haver disputat en condicions normals entre del 30 de juny i el 9 de juliol. Les noves dates extraoficials de celebració que es contemplen ara amb el nou escenari és que arrenquin el 22 de juny i s'acabin l'1 de juliol. Pel que fa al nombre de participants, és el comitè olímpic de cada país el que decideix qui participa en la competició. En aquest sentit, tot i haver-hi 26 comitès nacionals apuntats i 33 disciplines esportives, no es pot assegurar quantes federacions esportives assistiran a Tarragona 2018, si més no abans de la primavera de l'any dels Jocs, quan es comencin a gestionar els visats dels atletes que hi prenguin part.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)