Més esport

Carlsen, en els ‘penals'

El jugador noruec reté el títol mundial el dia del seu 26è aniversari imposant-se en les quatre partides ràpides de desempat per 3-1

És el seu tercer títol (2013, 2014 i 2016), gràcies al qual ingressarà 600.000 euros

Magnus Carlsen va revalidar el títol mundial d'escacs en vèncer Serguei Kariakin en les partides ràpides de la jornada de desempat (3-1). El noruec, entumit i sense l'agressivitat que el caracteritza, no havia pogut tombar el seu rival rus en les dotze partides de ritme clàssic, que van acabar amb empat a 6 i en les quals va haver de remuntar un resultat en contra (4,5 a 3,5) en perdre la vuitena partida. Però dimecres, just el dia que celebrava el seu 26è aniversari, Carlsen va passar a l'atac en les quatre partides ràpides de desempat, disputades a 25 minuts més 10 segons addicionals per moviment.

La primera partida va acabar en taules en 37 moviments. En la segona, Carlsen, amb blanques, va aprofitar un moviment imprecís en la 23a jugada per prendre avantatge, però va desaprofitar l'oportunitat de guanyar la partida, que, de nou, va acabar en taules. En la tercera, però, Kariakin va cometre un error en el primer minut de joc. El mur defensiu plantat al llarg de tot el mundial es va esfondrar i Carlsen va assolir el primer avantatge. En l'última partida, el noruec en feia prou acabant en taules per assegurar-se el títol. Kariakin es va llançar a la deseperada. Carlsen va agafar avantatge de seguida. Ni el rus va demanar taules ni el noruec les va concedir, de manera que la victòria es decantava del costat de Carlsen.

Amb aquest tercer títol mundial, Carlsen, gràcies al qual ingressarà 600.000 euros (Kariakin en guanya 400.000), es confirma com la gran figura actual dels escacs i un dels millors jugadors de la història. El 22 de novembre del 2013, amb només 22 anys, va derrotar el campió mundial vigent, l'indi Viswanathan Anand. El noruec va revalidar el títol el 2014 una altra vegada contra Anand. Des del 2010, el campió domina el rànquing mundial. Va ser entrenat per Garri Kaspàrov, que el considera una combinació de Kàrpov i Fischer i que es va mostrar molt crític amb Kariakin per les seves bones relacions amb Putin. En un esport d'americanes i corbates, la seva revolució, més que de joc, ha estat estètica. Ningú estava acostumat a veure un noi jove occidental amb una imatge moderna i amant del rock sotmetre grans mestres com els encarnats per Anand, Kramnik i Topalov, grans dinosaures del joc.

Els analistes consideren que la batalla entre Carlsen i Serguei Kariakin pel domini dels escacs en l'actual etapa històrica tot just ha començat. Per l'edat dels dos jugadors, es podria repetir la rivalitat absoluta que van mantenir Kaspàrov i Kàrpov durant 20 anys (1978-1998). Van guanyar sis títols cadascun, però durant tretze anys (1993-2006) hi va haver dos mundials, el de la federació internacional i el de l'associació de jugadors professionals. Kàrpov es va mantenir sempre fidel a la FIDE i Kaspàrov en va guanyar quatre d'oficials i dos d'independents.

Tres mundials decidits en els desempats

La d'ahir va ser la tercera vegada que el campionat del món es decidia en un desempat. El primer va tenir lloc el 2006, quan el rus Vladimir Kramnik el va necessitar per batre el búlgar Veselin Topalov. El segon desempat va tenir lloc el 2012 a Moscou quan l'indi Viswanathan Anand va poder retenir el títol mundial contra l'israelià Boris Gelfand. Històricament, el títol s'havia decidit per dos sistemes tradicionals. El millor de 24 partides –en cas d'empat el campió retenia el títol– s'emportava la corona cap a casa. Així va guanyar, per exemple, Bobby Fischer a Borís Spasski el 1972, i amb aquest mateix sistema de joc Garri Kaspàrov va aconseguir tombar el totpoderós Anatoli Kàrpov en l'històric campionat del més del 1985 a Moscou.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)