Natació

Natació

Vides encreuades

La badalonina es va prendre un respir després dels Jocs i afronta el mundial de piscina curta com a preparació de la cita estiuenca a Budapest

L'hongaresa no ha deixat de competir i aspira a superar les vuit medalles de Doha

Mireia Belmonte, amb quatre medalles d'or (200 m papallona, 400 m estils, 400 i 800 m lliure) i dues plusmarques (200 m papallona i 400 m estils) va deixar empremta en l'última edició del mundial en piscina curta, disputat el 2014 a Doha. Va ser el colofó d'una intensa preparació específica, fins i tot després de l'europeu de Berlín, que es va gestar amb una trentena de medalles en el seu periple pel circuit de la copa del món. La badalonina, en canvi, competeix a partir d'avui i fins diumenge en el mundial de Windsor (Canadà) després d'un període de descompressió olímpica en què ha aprofitat per fer alguns exàmens –estudia publicitat i relacions públiques a la UCAM– i s'ha deixat veure en altres modalitats esportives com ara el triatló (Sevilla i Barcelona) i la Cursa de Bombers, de la mateixa capital catalana.

Abans de l'estrena a Windsor, Belmonte va fer una estada d'altura a Font-Romeu i va competir en les dues primeres cites del Circuit Català de Trofeus de Natació. La badalonina va obtenir tres victòries en el Trofeu Alejandro López del CN Sant Andreu(19 de novembre), en els 1.500 m (16:01.72), els 400 m lliure (4:08.22) i els 400 m estils (4:41.72), i una en els 800 m (8:20.10) del Trofeu Fèlix Serra Santamans (27 de novembre) del CN Minorisa de Manresa. Realment el bagatge és escàs, però quan Belmonte salta a la piscina treu tota la capacitat competitiva que porta a dins i qualsevol resultat és possible. També ho veu així el tècnic català José Antonio del Castillo, director d'alt rendiment de la federació espanyola: “Evidentment, arriba en forma, tot i que a diferència d'altres anys no ha competit tant pensant a arribar en el punt àlgid al desembre, però Mireia és molt competitiva en piscina curta i estic segur que cada vegada que nedi en una final ho farà per estar lluitant per les medalles.”

Amb tot, Del Castillo marca diferències respecte al mundial que va disputar ara fa dos anys a Doha: “No ens plantegem aquest mundial amb un punt vermell dins la preparació; és simplement un pas més, una competició per ajudar a estar millor més endavant, perquè la Mireia té l'ambició de guanyar una medalla d'or a l'estiu –el mundial de Budapest– i afronta aquest campionat com un pas més de cara a aquest objectiu.”

El programa de Belmonte a Windsor el constitueixen cinc proves: els 400 i els 800 m lliure, els 200 i els 400 m estils, i els 200 m papallona, la prova en què es va coronar com a campiona olímpica.

A diferència de Belmonte, la seva gran rival, l'hongaresa Katinka Hosszu, no va saciar la seva capacitat competitiva després dels Jocs de Rio i va continuar amb un exigent programa en les nou etapes de la copa del món de piscina curta. El recorregut de la dama de ferro s'ha tancat amb un balanç de 105 medalles, 73 d'or. Amb aquesta targeta de presentació, Hosszú arriba a la ciutat canadenca disposada a superar el botí de vuit medalles –quatre d'or– que va aconseguir en el mundial de Doha. Amb aquest propòsit, la nedadora magiar s'ha inscrit en una inacabable llista de dotze proves (100, 200 i 400 m estils; 50, 100 i 200 m esquena; 200, 400 i 800 m lliure; 100 i 200 m papallona, i la principal novetat, els 200 m braça). En la categoria masculina, destaca la participació del sud-africà Chad Le Clos i el rus Vladímir Morozov, encara sota l'estigma del dopatge al seu país, els grans dominadors de l'última copa del món.

MIREIA BELMONTE

Figura inscrita en cinc proves: 400 i 800 m lliure, 200 i 400 m estils, i 200 m papallona

KATINKA HOSSZÚ

El seu programa abasta dotze proves, amb la novetat dels 200 m braça

ESTRELLES

Le Clos i Morozov han estat els més destacats en les proves prèvies de la copa del món

Jessica Vall lluitarà per accedir a les finals de braça

L'altra gran dama de la natació catalana, Jessica Vall (CN Sant Andreu), també ha viatjat a Windsor, on afrontarà el seu programa habitual de braça (50, 100 i 200 m), tot i que també figura inscrita en els 100 m estils. Sobre les possibilitats de Vall, José Antonio del Castillo comenta: “Ha de nedar molt bé en les eliminatòries per aconseguir una plaça en la final, perquè després les finals poden ser molt obertes. No sabem el nivell que ens trobarem, així que el primer objectiu és intentar accedir a la final i després lluitar per estar com més amunt millor.” L'expedició estatal per al mundial de piscina curta es completa amb el mallorquí Joan Lluís Pons (CN Palma), finalista en els 400 m estils en els Jocs de Rio, i Miguel Ortíz-Cañavate (Real Canoe), l'únic que ha disputat la copa del món i que té moltes possibilitats de lluitar per les places d'honor en els 50 m esquena. Després del mundial, tant Belmonte com Vall i Pons figuren inscrits en el campionat d'Espanya en piscina de 25 metres, que es disputarà a Sabadell entre el 16 i el 18 de desembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)