Natació

Natació

Salts

L'impuls necessari

La construcció de la piscina coberta de salts al CAR el 2011 i l'aposta de la FCN han reviscolat un esport que ha sobreviscut a un període sense instal·lacions

El debut mundialista de Gilabert genera l'esperança d'un olímpic aviat

Paula Gilabert es va convertir fa pocs dies en la primera mundialista catalana de la història d'una disciplina minoritària al país però amb practicants des que Bernat Picornell la va introduir a Catalunya a l'inici del segle XX, i que ara reviscola després d'alguns anys complicats i de resistència gràcies a militants tossuts que han mantingut la flama malgrat entrebancs considerables, com la falta d'equipaments. El 2011, la inauguració de la piscina de salts interior en el nou mòdul del CAR, ara un referent continental, servia per oblidar una etapa de supervivència i n'obria una d'esperançadora. Ara l'objectiu és tan clar com ambiciós: veure un olímpic català a Tòquio 2020.

El tancament de la piscina de salts coberta del CN Barcelona el 2005, tres anys després que s'haguessin clausurat les piscines de Folch i Torres del barri barceloní del Raval, va deixar la capital catalana i el país orfes d'equipaments interiors. L'única alternativa era la piscina municipal de Montjuïc, només en funcionament durant l'estiu. La família dels salts no es va rendir i va continuar practicant l'esport en unes condicions precàries: s'entrenaven en sec i una setmana abans de les competicions es concentraven en centres amb instal·lacions adequades i transferien els exercicis a l'aigua. Malgrat les deficiències, se'n van sortir prou bé embutxacant-se títols i tutejant federacions potents com ara la canària i la madrilenya, que a partir de la dècada dels seixanta i setanta havien començat a discutir l'hegemonia catalana, impulsora i clara dominadora des dels inicis.

Susana Closa, presidenta del comitè de salts de la federació catalana i saltadora del CN Barcelona durant els anys vuitanta, reconeix que s'ha superat “un moment de sequera”, qualifica l'actual de “bo” i està convençuda que participacions en competicions internacionals de referència com la de Gilabert en el mundial júnior “són un bon estímul” i permeten “començar a recollir els fruits de la bona feina dels últims temps”.

L'impuls dels salts no es limita al nou espai del CAR de Sant Cugat, sinó que ha anat acompanyat d'un projecte de promoció estratègica des de la FCN encaminat a augmentar el nombre de practicants, –actualment hi ha uns noranta federats, quan fa uns anys amb prou feines s'arribava a la trentena. S'ha ampliat la feina de base més enllà del CN Barcelona i ara també s'ofereix a l'escola Joan Pelegrí d'Hostafrancs i a la piscina Sant Jordi. La saltadora catalana més veterana actualment, Anna Prat (1993), que va haver de marxar a la Blume de Madrid tres anys durant el període de falta de piscines, s'entrena i entrena el planter. “Estem en una època de transició, s'ha estat molt de temps sense piscina, i això ha afectat la base, hi ha unes edats en què no hi ha saltadors”, explica la quatre cops campiona d'Espanya de palanca i que ara treballa per obtenir els punts necessaris per participar en competicions internacionals.

L'aposta de la FCN s'ha completat amb la contractació el 2013 de l'entrenador madrileny Agustín Sánchez, deu vegades campió d'Espanya i internacional amb la selecció espanyola absoluta, perquè posi el coneixement i experiència al servei de l'elit i del planter.

LES FRASES

S'ha superat la sequera i el present és bo. L'objectiu és tenir un saltador olímpic a Tòquio
Susana Closa
presidenta comitè de salts FCN
Estem en una transició, s'ha estat molt de temps sense piscina, i això ha afectat la base
Anna Prat
saltadora del cn barcelona
Participar en uns Jocs és un somni i és complicat en un esport individual i tan dur com aquest
Paula Gilabert
saltadora del cn barcelona

Les germanes Gilabert, campiones malgrat els entrebancs

La història de les germanes Gilabert il·lustra a la perfecció el sotrac que es va viure en els salts a Catalunya per la desaparició de les piscines cobertes i l'actual recuperació. La Paula (1998); la seva germana bessona, Júlia, i la gran, Clàudia (1995), van abandonar els salts que havien practicat entre els quatre i els set anys al CN Barcelona, “perquè no podíem entrenar-se a l'aigua, només la part acrobàtica” i van decidir provar amb la natació sincronitzada al Kallípolis, la Clàudia també es va atrevir amb el waterpolo un any. L'aventura en la sincronitzada va durar set anys, en els quals van ser proclamades campiones d'Espanya i de Catalunya en diverses ocasions, fins que la construcció de la piscina coberta del CAR els va obrir la porta dels salts un altre cop i totes tres han aconseguit campionats d'Espanya.

La Paula ha fet un pas més endavant participant en el mundial júnior de salts de trampolí a Kazan en les proves d'1 i 3 metres. “Tan sols el fet d'anar-hi ja va ser increïble, va ser un regal després d'haver participat en l'europeu”, admet. En la cita continental a Rijeka va acabar tercera en els preliminars i al final va ser desena. A Kazan va acabar desena després de les cinc primeres tandes, però en les últimes es va encallar amb els salts més complicats i va perdre pistonada. Però en fa una valoració positiva: “És una experiència i un aprenentatge competir al costat dels millors del món.” A l'horitzó, un somni: “Participar en uns Jocs, però és complicat en un esport individual i tan dur.”

Tres olímpics molt llunyans

Igual que el waterpolo i la natació, els salts van aparèixer en l'escena esportiva estatal i catalana a través del CN Barcelona i apadrinats per Bernat Picornell durant la primera dècada del segle passat. El club cenebista i la federació catalana van organitzar els primers campionats d'Espanya, dominats pels saltadors catalans. Aquesta empenta es va veure reflectida amb la presència d'atletes del país en els Jocs. El debutant va ser Antoni Vila-Coro, nascut a Madrid però establert a Barcelona, i que va compaginar els salts amb el waterpolo i va competir a Anvers (1920). Antoni Tort i Santiago Ulió, campions d'Espanya de trampolí, ho van fer a París (1924).

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)