mundial

Tràmit per la via ràpida

Handbol. Espanya sentencia Angola a la primera part i s'assegura l'accés als vuitens de final del mundial. Ribera va donar minuts als jugadors menys carregats

Espanya 42 angola 22

ESPANYA:Gonzalo; Balaguer (6), Gurbindo, Guardiola (2), Viran, Costoya (4), Fernández (9, 1 p.)–set inicial–; Corrales (p.s.), Rivera (6, 2 p.), Tomàs (3), Duixebàev (4), Sarmiento (1), Aginagalde, Cañellas (1), Goñi (2) i Figueras (4).ANGOLA:Muachissengue; Mulenessa (1), Lopes (7, 2 p.), Nascimento, Ferreira (5), Antionio (3), Teca (2) –set inicial–; Figueira (p.s.), Aguiar, Hebo (2), Maneco, Quinanga (2) i Pestana.PARCIALS:5-2, 10-2, 13-5, 15-7, 18-9, 21-10; 24-13, 27-14, 32-19, 36-20,39-21 i 42-22.ÀRBITRES:Grillo i Lenci. Targeta vermella a Figueira (12'), d'Angola. Exclusions: Costoya (22'), per part d'Espanya; i Ferreira (24'), per part d'Angola.PÚBLIC:Uns 2.000 espectadors.

La selecció espanyola va complir el tràmit contra Angola, la ventafocs del grup, es va assegurar la classificació per als vuitens de final i Jordi Ribera va poder gestionar els minuts dels jugadors tal com tenia estipulat. El guió previst abans d'afrontar partits molt més complicats contra Macedònia (demà) i, sobretot, Eslovènia (dijous), que decidirà la primera posició de grup. L'equip estatal es va prendre el compromís amb tota la seriositat del món, tot i que el rival no li va exigir excessivament ni en defensa ni en atac, i va poder aplicar la seva tàctica preferida amb ràpids contraatacs que van permetre el lluïment dels extrems i van deixar el duel sentenciat a la mitja part, amb un parcial de 21-10.

L'equip de Ribera va arrencar a tota velocitat. La solidesa defensiva va provocar moltes pèrdues de pilota del rival, que va quedar desarmat per les ràpides transicions espanyoles. Angola, molt poderós físicament però amb poc rigor tàctic, va quedar bloquejada en atac –va estar més de sis minuts sense anotar– i el conjunt estatal ho va aprofitar per escapar-se amb un parcial inicial d'11-2. Antionio, amb una canonada, va trencar la sequera angolesa i el partit es va convertir en un intercanvi de cops. L'entrada de Valero Rivera, amb cinc gols gairebé consecutius, va tornar a donar un nou impuls al conjunt espanyol, que va arribar a la mitja part amb la feina feta (21-10).

Desgràcia a la porteria

Amb la victòria assegurada, Ribera va donar descans a alguns jugadors cridats a ser determinants en aquest mundial, com ara Viran, Sarmiento, Cañellas i Aginagalde, que no va jugar ni un minut. Pel bàndol angolès, la desgràcia es va acarnissar sobre la seva porteria. En la primera meitat Figueira va ser expulsat amb vermella directa per un xoc amb Fernández fora de l'àrea mentre intentava aturar un contraatac. I en el segon temps, Muachissengue va haver d'abandonar durant uns minuts la pista per una lesió al genoll dret, la qual cosa va provocar que hagués de cobrir la porteria un jugador de camp, concretament Nascimento. Al cap d'uns minuts va tornar al parquet, però no va poder evitar la contundent golejada d'Espanya, en la qual va destacar l'extrem cantàbric Ángel Fernández, que va anotar nou gols i va ser escollit el jugador més valuós del partit.

Eslovènia supera Macedònia

Eslovènia va superar Macedònia (29-22) i es va confirmar com la màxima rival d'Espanya pel lideratge del grup B. L'equip macedoni, que va insistir amb atacs amb set jugadors, no es va poder sobreposar al discret paper del lateral blaugrana Kiril Lazarov, que tot i els nous gols només va tenir el 50 % d'efectivitat. Bona part de la culpa d'aquest discret percentatge va ser del porter eslovè Matevz Skok, amb 14 aturades i 45% d'encert.