Atletisme

Qui juga amb foc...

Atletisme. Els tres atletes gironins més destacats del segle, esquitxats per afers relacionats amb el dopatge

Els tres atletes gironins més destacats d'aquest segle han acabat sancionats per casos relacionats amb la lluita contra el dopatge. L'últim d'ells és Adel Mechaal, a qui diumenge se li va desestimar un recurs en contra d'una sanció fins al desembre del 2017 per no haver estat localitzable tres vegades consecutives en un control antidopatge, però anteriorment ja havien acabat sancionats Josep Lluís Blanco i Àngel Mullera. Dels tres atletes, tots olímpics, només Blanco va donar positiu en un control antidopatge, mentre que els altres dos van ser sancionats per no haver passat els controls per als quals se'ls havia requerit.

Josep Lluís Blanco, el més veterà dels tres atletes, va ser el primer que va tenir problemes a causa del dopatge. El lloretenc va donar positiu per EPO en un control el 18 de juliol del 2010, el dia que va guanyar la prova de 3.000 m obstacles del campionat d'Espanya. El comitè de disciplina de la federació espanyola el va sancionar per dos anys i li va retirar els títols i medalles aconseguits des del dia en què va donar positiu, inclosos el títol del campionat d'Espanya i el bronze del campionat d'Europa de Barcelona, que va tenir lloc unes setmanes després.

Blanco va remoure cel i terra i no va estalviar en despeses d'advocats per intentar demostrar que la recollida de mostres del seu control antidopatge estava plena d'irregularitats. A final del 2011 el comitè de disciplina esportiva li va aixecar la sanció de manera cautelar. Blanco va dir que això demostrava la seva innocència. Amb tot, segons va publicar el diari El País, l'atleta lloretenc hauria col·laborat amb la Guàrdia Civil en la investigació d'una operació contra el dopatge, motiu pel qual se li hauria aixecat la sanció.

Mullera, un altre especialista en obstacles, també de Lloret de Mar, va rebre una sanció per dos anys el desembre del 2015 per haver-se negat a passar un control antidopatge. Segons ell, els agents encarregats de recollir les mostres es van presentar de males maneres a casa seva després d'haver estat tot el dia a les pistes d'atletisme, motiu pel qual els va fer fora. El març del 2016 la sanció va ser ratificada pel Tribunal Administratiu de l'Esport (TAD).

Mullera ja havia protagonitzat anteriorment dues polèmiques sonades, totes dues avançades pel diari As. En la primera, poc abans dels Jocs de Londres, per als quals s'havia classificat, un suposat metge anònim li hauria ofert un pla de dopatge en una sèrie de correus electrònics filtrats a la federació espanyola. Mullera va ser apartat cautelarment de l'equip olímpic, però va recórrer al Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), que li va donar la raó –ell va negar sempre haver seguit el pla que li oferien– i li va permetre viatjar a Londres.

Només un any després, el lloretenc tornava a ser el centre d'atenció a causa de les acusacions del diari As, segons les quals hauria donat positiu per ús de corticoides en l'anterior campionat d'Espanya. La federació espanyola li va obrir un expedient sancionador, però poques setmanes després el va arxivar, perquè Mullera va demostrar que la substància que va fer que donés positiu era un medicament que prenia, amb autorització, des de feia 12 anys.

Per acabar, Adel Mechaal també va estar a punt de quedar-se sense Jocs l'estiu passat després de fer-se públic que no se l'havia localitzat per passar tres controls antidopatge –els atletes han d'estar localitzables–, cosa que li podia suposar una sanció equivalent a la de donar positiu. El palamosí va ser suspès cautelarment, però finalment va poder entrar en la llista de seleccionats i participar en els Jocs.

La ratificació de la sanció del cap de setmana passat, però, aboca Mechaal a quinze mesos de sanció amb efecte retroactiu. Un dels resultats que se li anul·laran serà el de l'europeu de cros, sense el qual l'equip espanyol perdrà la medalla de bronze per equips. Mechaal defensa que pot justificar dues de les tres absències en els controls –la sanció és a partir de tres– i encara pot recórrer al TAS per evitar la sanció.

LA DADA

Dels tres atletes, només Blanco ha donat positiu en un control antidopatge
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)