Més esport

Escac al règim iranià

Escacs. Algunes de les millors jugadores del món boicotegen el campionat del món femení perquè els haurien obligat a jugar amb hijab

La Federació Internacional d'Escacs (Fide) va escollir la ciutat de Teheran (Iran) com a seu del campionat del món femení d'escacs en no haver-hi cap altra ciutat candidata. La polèmica estava servida principalment per l'estricte codi de vestimenta del país, que ha obligat totes les jugades a posar-se un vel o un mocador al cap per tapar-se mentre estiguin en públic, o sigui durant totes les partides. El campionat va començar dissabte passat però algunes de les millors jugadores del món l'han boicotejat per aquest motiu. No hi és tampoc la millor jugadora del món, la xinesa Hou Yifan, que manté una altra lluita de més llarg recorregut, la de la igualtat d'homes i dones.

La campiona dels Estats Units d'origen rus, Nazi Paikidze, ha estat la més contundent contra el campionat: “Les lleis de l'Iran són una forma d'opressió contra les dones.” L'argentina Carolina Luján, cinc vegades campiona del seu país, ha manifestat la seva voluntat de “no ser còmplice” del règim iranià”: “Per les meves conviccions i valors no estic disposada que m'obliguin a posar-me el mocador”, ha declarat l'argentina a l'agència a través de les xarxes socials.

Sense Hou Yifan, la que hauria de ser gran favorita per al títol, la ucraïnesa Maria Muzitxuk –campiona el 2015 i subcampiona el 2016– tampoc ha viatjat a Teheran. Totes les que renuncien al torneig perden la possibilitat de participar en el repartiment del gairebé mig milió de dòlars que hi ha en premis.

La politització del campionat va més enllà de l'obligació del hijab. La cerimònia d'inauguració es va fer la vigília del 38è aniversari de la revolució iraniana i va incloure la presència del president del país, Hassan Rouhani.

Com a favorites per al títol han quedat la segona millor jugadora de la Xina, Ju Wenjun –campiona del món de partides ràpides–, l'eslovena Anna Muzitxuk i la russa Valentina Gunina, doble campiona europea. El torneig es disputa en un quadre similar al d'un torneig de tennis, amb eliminatòries directes entre 64 jugadores. La final es disputarà a quatre partides.

La revolució xinesa de Yifan

Hou Yifan és amb 22 anys la número 1 del món i la número 9 absoluta –comptant jugadors i jugadores. Des de l'hongaresa Judit Polgár és la primera escaquista que reclama a la federació internacional un tractament igualitari entre homes i dones. És contrària als tornejos només per a dones i en el prestigiós obert de Gibraltar es va deixar guanyar en la ronda final perquè considerava que l'organització li havia assignat massa rivals femenines, tot i que la majoria de participants eren homes. El seu jugador favorit és Bobby Fischer i la seva aspiració és ser alguna dia campiona del món absoluta.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)