Ciclisme

Ciclisme

El futbolista que va decidir pedalar

El belga Van Avermaet encapçala el rànquing mundial i és un dels favorits en el Tour de Flandes de diumenge, avalat per les exhibicions en la Gent-Wevelgem i l'Harelbeke

Els dos últims anys s'ha consolidat amb l'or en els Jocs de Rio, una etapa i el lideratge en el Tour i altres triomfs

Ocupa el primer lloc del rànquing mundial i confia a mantenir l'estat de gràcia unes setmanes més per incloure el nom al palmarès d'algun dels monuments ciclistes, com per exemple el Tour de Flandes (2 d'abril) i el de la París-Roubaix (9 d'abril), on ha pujat al podi, però encara mai al graó més alt. El triomf suposaria un nou impuls a la carrera del belga Greg van Avermaet (31 anys), porter de futbol fins que als 19 anys va penjar els guants després d'haver estat suplent del Beveren en la primera divisió i va seguir els passos del pare i l'avi, i que en els últims temps ha travessat la línia divisòria que separa un personatge secundari de l'actor principal. Haver irromput tard en el món ciclista no ha estat un escull per aquest esportista nat i amb una bona planta.

El corredor del BMC està de moda després de protagonitzar una setmana per emmarcar. Diumenge va conquerir la Gent-Wevelgem i divendres s'havia adjudicat l'E3 Harelbeke i fa un mes va ser el més ràpid a l'Omloop Het Nieuwsblad, una trio de victòries que tan sols un corredor, el neerlandès Jan Raas havia guanyat en una mateixa temporada (1981). Van Avermaet es converteix en el segon a fer-ho i el primer belga. Destil·la potència i valentia suficient per destrossar pilots amb atacs llunyans com va demostrar a la Gent-Wevelgem i rematar la feina a l'arribada. Té qualitats per buscar la victòria en qualsevol tipus de clàssica: de les llambordes a les cotes valones.

El desembre passat va ser reconegut millor esportista belga del 2016, una distinció valuosíssima en un país on la religió és un quadre amb dues rodes. Van Avermaet havia fet mèrits suficients per rebre el guardó i accedir al quadre d'honor al costat de noms il·lustres com Boonen, Gilbert, Maertens, Merckx... Es va penjar l'or olímpic a Rio en batre el danès Jakob Fuglsang a l'arribada, en una cursa que va ser un calc d'una clàssica i que va estar condicionada per la caiguda de Nibali i Henao, quan lideraven la prova. El belga, forjat en mil i una clàssiques, va saber obrar a la perfecció per convertir-se en el primer campió olímpic belga des d'Andre Novelle, el 1952. L'èxit va estar precedit per la victòria en la cinquena etapa del Tour de França que li va permetre posar-se el mallot de líder durant dues jornades; el triomf en la Tirrena-Adriàtica, la seva primera general en una prova per etapes del circuit mundial; i la victòria a l'Omloop Het Nieuwsblad, la cursa que inaugura el calendari de clàssiques belgues a finals de febrer, en batre l'eslovac Peter Sagan a l'esprint. D'aquesta manera, el belga mantenia les sensacions del 2015 i millorava els resultats (una etapa del Tour i general de la Volta a Bèlgica). Però sobretot estripava definitivament l'etiqueta de senyor gairebé que se li havia penjat a causa d'haver-se quedat a les portes de la victòria unes quantes vegades: tercera en la Gent-Wevelgem, quart en la París-Roubaix, setè en el Tour de Flandes, sisè en l'Strade Bianche i en la Brabantse Pijl...

Treballa dur en silenci i deixa que el soroll el facin els èxits. Amb aquesta divisa que exhibeix en el perfil de Twitter es plantarà diumenge a Antwerpen com un dels favorits en el Tour de Flandes, esperant fer un terrabastall eixordador i que es reflecteixi en el seu palmarès en forma de monument.

1
Or a Rio.
Va ser campió olímpic en els últims Jocs i completa el palmarès amb dues etapes del Tour de França, on s'ha vestit de groc, una de la Vuelta, la Tirrena-Adriàtica i el Tour de Valònia a més de clàssiques com la Gent-Wevelgem, l'Harelbeke i el Grand Prix de Mont-real.
2017
Pletòric.
És el primer belga i el segon ciclista de la història que ha encadenat triomfs a la Gent-Wevelgem, l'E3 Harelbeke i l'Omloop Het Nieuwsblad en una mateix temporada.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)