Ciclisme

Froome, convertit en líder de porcellana

El britànic va defensar el mallot groc amb dificultat

El neerlandès Mollema va obtenir la primera etapa a França en culminar un atac final a 27 km de la meta

Avui, el Tour gaudirà de la segona jornada de descans en una situació insòlita els últims anys: 29 segons separen el primer i el quart, és a dir, el britànic Chris Froome (Sky) del colombià Rigoberto Uran (Cannondale). Entremig, el sard Fabio Aru (Astana), a divuit segons, i el francès Romain Bardet (AG2R), a 23. L’escassa diferència reflecteix la igualtat o més aviat la no-superioritat del britànic respecte de les tres edicions en les quals va acabar campió. Però sobretot hi ha la sensació d’inestabilitat constant i que en qualsevol moment la cursa es pot trencar i un els quatre candidats pot quedar eliminat. Aru i Bardet s’han atrevit a desafiar un Froome que no transmet l’autoritat d’altres edicions, però el sard i el francès també han deixat entreveure llacunes, possiblement pròpies de la inexperiència, com dissabte, quan Aru va cedir el mallot groc a causa d’una mala col·locació al final.

Ahir, es va viure un nou exemple de la debilitat del mallot groc. Froome va patir seriosament durant vuit quilòmetres per no perdre el tren de la resta de favorits, en la quinzena etapa entre Laissac-Sévérac-l’Église i Le Puy-en-Velay, amb un port de primera en el tram inicial i un altre en els últims quaranta quilòmetres. Precisament abans d’aquest segon obstacle muntanyós, el Peyra Taillade, al britànic se’l va veure incòmode en el pilot mentre que l’AG2R enduria el ritme. Froome va quedar tallat i en la persecució va perdre tots els companys excepte Nieve. Va connectar, però breument. De sobte va començar a perdre posicions i va haver de parar perquè Kwiatkowski li canviés la roda de darrere perquè la seva estava trencada. Ahir els rivals no el van esperar i l’AG2R va continuar fort aïllant Froome, que va necessitar que Landa, integrat amb els favorits, es deixés caure per ajudar-lo. En total, vuit quilòmetres d’estrès per a Froome, que va acabar salvant la papereta, encara que evidenciant una altra vegada menys fortalesa.

Bardet va culminar l’esforç de l’AG2R amb un intent d’atac a 31 quilòmetres de meta al qual es va afegir Uran, però que no va tenir èxit. Els favorits es van reagrupar i no hi va tornar a haver moviments fins a la cota de Saint-Vidal de quarta categoria, al tram final. El britànic Simon Yates (Orica) i el sud-africà Louis Meintjes (UAE), primer i segon de la classificació dels joves, es van atacar, però sense conseqüències. Demà Yates vestirà el blanc per onzè dia. Qui va intentar treure suc d’aquesta circumstància va ser l’irlandès Dan Martin (Quick-Step), que es va desmarcar del grup del mallot groc i va poder esgarrapar catorze segons que li van permetre passar de la cinquena a la quarta posició.

Els favorits van arribar plegats a meta i Froome va buscar en l’esprint uns segons que no va trobar perquè ningú va badar. Demà jornada de transició cap als Alps, on dimecres i dijous es viuran dos dies intensos i que han d’aclarir una mica el panorama.

La grossa, per a Mollema

Aliens a la pugna per la general, un grup de 28 corredors va consolidar l’escapada del dia buscant la recompensa de la sempre cobejada etapa francesa. Entre els pretendents noms il·lustres i amb cames per a la proesa: Bakelants (AG2R), Mollema (Trek), Caruso, De Marchi, Moinard i Roche (BMC), Ulissi (UAE), Pinot (FDJ), Pauwels (Dimension Data), Martin, Kiserlovski (Katuixa), Tiejs Benoot, De Gendt i Gallopin (Lotto-Soudal), Maté i Navarro (Cofidis), Roglic (LottoNL-Jumbo), Calmejane i Sicard (Direct Energie). Es van entendre i la diferència que van obtenir els va assegurar disputar-se la victòria. Martin va ser el primer de mostrar les credencials amb un atac a 66 de meta. L’excel·lent rodador alemany va obrir una escletxa i va intentar repetir la gesta de Mulhouse, en la novena etapa del 2014, quan va vèncer amb un atac a 59 de meta. Però ahir es va desinflar en els últims quilòmetres del Peyra Taillade. Després es va avançar Barguil (Sunweb), però es va conformar amb els punts del port i consolidar el lideratge de la muntanya. Fins que a 27 km, el neerlandès Bauke Mollema va firmar el cop definitiu i va obtenir la victòria gràcies a uns últims quilòmetres d’excel·lent rodador. Barguil, Roglic, Ulissi i Gallopin van protagonitzar una persecució infructuosa.

15 etapa (189 km)
1r B. Mollema (Trek) 4h 41:47
2n D. Ulissi (UAE) a 0:19
3r T. Gallopin (Lotto) m.t.
4t P. Roglic (LottoNL) m.t.
5è W. Barguil (Sunweb) a 0:23
6è N. Roche (BMC) a 1:00
7è L. Calmejane (D. Energie) a 1:04
8è J. Bakelants (AG2R) m.t.
9è T. Pinot (FDJ) m.t.
10è S. Pauwels (D. Data) m.t.
11è T. Benoot (Lotto soudal) m.t
General
1r C. Froome (Sky) 64h40:21
2n F. Aru (Astana) a 0:18
3r R. Bardet (Ag2R) a 0:23
4t R. Uran (Cannondale) a 0:29 5è D. Martin (Quick-Step) a 1:12
6è M. Landa (Sky) a 1:17
7è S. Yates (Orica) a 2:02
8è L. Meintjes (Emirates) a 5:09
9è A. Contador (Trek) a 5:37
10è D. Caruso (BMC) a 6:05
Muntanya
1r W. Barguil (Sunweb) 116 punts
2n T. De Gendt (Lotto S.) 38
Regularitat
1r M. Kittel (Quick-Step) 373 punts
2n M. Matthews (Sunweb) 294
Joves
1r Simon Yates (Orica) 64h42:23
2n L. Meintjes (UAE) a 3:07
Equips
1r Team Sky 179h42:14
2n Ag2R La Mondiale a 19:07
Continuo sense recuperar-me. El cap és el que mana, però les cames no responen
N. Quintana
movistar
Són els rivals els que han d’atacar per intentar treure’m més temps abans de la contrarellotge. Estem ben situats
C. Froome
sky
Volia aprofitar una etapa que conec bé. Hem despenjat corredors importants com Quintana
R. Bardet
ag2r
És increïble guanyar una etapa del Tour. He treballat molt els últims anys per aconseguir-ho
B. Mollema
trek
Tenia un problema a la roda. Ha estat un moment d’estrès, pensava que no podia tornar amb el grup de davant
Les cames responen cada cop millor, estic recuperant bé; hem de tenir il·lusió amb el que queda
A. Contador
trek

Quintana s’enfonsa: “Ens estan cremant Nairo”

Ahir Nairo Quintana (Movistar) va quedar despenjat en els últims trenta quilòmetres i va enterrar les opcions que encara li podien quedar de pujar al podi. El colombià, onzè a més de sis minuts de Froome, està tenint una actuació discreta i lluny de les expectatives que havia generat.

L’esfondrament de Nairo es produeix pocs dies després que el seu pare, Luis Quintana, hagi criticat la planificació del Movistar amb la temporada del seu fill, que ha competit al Giro i al Tour. “Supremament sacrificat, una qüestió de falta d’organització del Movistar. Sembla que estiguin aprenent perquè aquesta no és la manera de córrer un Tour; han portat els ciclistes com a un entrenament”, va manifestar el pare Quintana a Caracol TV. I es va mostrar indignat amb el mànager general del Movistar, Eusebio Unzue, a qui a parer seu, “se li ha oblidat com dirigir un equip”. I va cloure les seves queixes assegurant: “Els colombians estem protestant perquè ens estan cremant Nairo. Ell no hauria hagut de córrer el Giro d’Itàlia si anava al Tour.” A Itàlia, Quintana tampoc va complir els seus plans i es va haver de conformar amb la segona posició, darrere del neerlandès Tom Dumoulin.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)