Ciclisme

Ciclisme

BTT

Jofre Cullell: la promesa esdevé una realitat

Ciclisme. BTT. El de Santa Coloma de Farners, primer de l’Estat a ser campió d’Europa júnior d’XCO

Jofre Cullell es va convertir ahir al migdia a Darfo Boario Terme (Brescia), en campió d’Europa júnior de BTT en la modalitat XCO, l’olímpica. El corredor de l’equip Megamo, de Santa Coloma de Farners, és el primer de l’Estat que aconsegueix aquest títol. De fet, el mes de març ja va ser, també, el primer en l’àmbit estatal a arribar a ser el número 1 del rànquing mundial de l’UCI en la categoria júnior. Per veure el seu nivell, avui fa tot just una setmana revalidava el seu títol de campió estatal a Cofrentes, completant una setmana de càrrega d’entrenaments per a la cita d’ahir i deixant palesa l’ambició del que ja és una ferma realitat de l’esport català. “He arribat al campionat després d’unes setmanes molt dures, amb molts esforços, i per això no he volgut forçar gaire, pensant en l’europeu”, va dir diumenge passat després d’avantatjar gairebé d’un minut (56 segons) el segon classificat de la cursa al balneari valencià. Però és que, a més, aquell dia va fer la primera volta al circuit (va agafar 20 segons d’avantatge respecte al que acabaria tercer, Ivan Feijoo) en 15 segons menys que David Valero i Pablo Rodríguez, or i plata en la cursa elit. “Tota la feina està feta i tant de bo fem alguna cosa important”, va apuntar llavors.

Europa i...

El d’ahir i el mundial són els pics de forma que apareixen en la planificació de Josep Codinach per a Jofre Cullell, que es va afanyar a agrair el suport del seu entrenador. El nou campió d’Europa també va donar les gràcies a la seva família en general i a Jordà Cullell [“el pilar fonamental en el dia a dia”] en particular, la marca Megamo, la federació i els patrocinadors.

Passeig triomfal

La cursa? Aviat està explicada. I en paraules del mateix protagonista: “He sortit en el grup capdavanter i de seguida m’he quedat sol al davant, amb el meu ritme i amb molt bones sensacions fins al final que he aconseguit la victòria. Estic molt content i, ara, a lluitar pels propers objectius.” En un traçat que no coneixia tot i fer dos anys que corre per tot Europa en les curses de les Júnior Series, en la tercera de les cinc voltes va marxar sense fer cap atac i va agafar mig minut de marge respecte al local Edoardo Xillo, que va acabar fos al sisè lloc, a més de dos minuts del català. Llavors, la diferència es va enfilar per sobre el minut i va arribar a l’1:20 per acabar en 1:11 respecte a la plata, 1:21 respecte al bronze i 1:54 respecte al quart degut a la seva entrada a meta, triomfal.

EL PROTAGONISTA

Aconseguir ser campió d’Europa és un somni fet realitat, després de molts entrenaments durs, patiment

La comparació amb Josep Antoni Hermida, obligada

“En el primer mundial júnior que vaig guanyar el 1996, en la meva segona participació, la gent tenia el mateix pensament. I no són matemàtiques”, apuntava Josep Antoni Hermida en l’entrevista prèvia als seus cinquens Jocs per a aquest diari, l’estiu passat. Qüestionat per corredors emergents com Jofre Cullell o Josep Duran –avui corre la cursa sub-23 de l’europeu– el millor corredor de BTT de la història del país apuntava: “Han fet uns resultats espectaculars. També hi ha la Magda [Duran], sisena del mundial, que mai ho havia fet una noia d’aquí. I en Jofre, que ja té un nivell en ciclocròs i BTT. O Duran, que va molt fort... El relleu? Estem parlant de nivell mundial i molts cops no hi donem valor perquè sembla que anem sobrats...” Hermida va ser campió del món júnior el 1996, a Cairns (Austràlia). Com apuntava ahir Eduard Aguilera (Mussette Premium), el cerdà havia estat quart en l’europeu aquell any i, aquest 2017, el mundial es fa al mateix lloc.