Patinatge

Esports

Patinatge artístic

Catalunya és artística

Patinatge artístic. Els catalans han guanyat nou de cada deu medalles que ha conquerit la selecció espanyola en els europeus sènior en els darrers deu anys. I totes les que són d’or

Els patinadors catalans han estat una peça clau dels èxits de la selecció espanyola en el campionat d’Europa que s’acaba de disputar a la localitat italiana de Roana i a la qual ha tornat amb un total de vuit medalles en les quatre categories: sènior, júnior, juvenil i cadet, després d’aconseguir-ne dues en cada una. I en la categoria sènior els catalans han destacat de manera especial i han estat campions de la modalitat de lliure, tant en la categoria masculina, amb Pere Marsinyach, com en la femenina, amb Mònica Gimeno.

El pes específic dels patinadors catalans en les medalles que ha guanyat la selecció espanyola en els darrers deu anys en els campionats d’Europa és innegable, i en la categoria sènior nou de cada deu medalles guanyades han estat dels catalans. Des del campionat d’Europa de l’any 2008, que es va celebrar a Fuengirola, fins al que acaba de finalitzar a Roana, Espanya ha guanyat 30 medalles en la categoria sènior, i 28 han estat gràcies als patinadors catalans, és a dir el 93,3%. D’aquestes medalles dels darrers deu anys, dotze han estat d’or i s’ha conquerit el títol europeu i les dotze les han guanyat els patinadors de Catalunya.

Els components de la selecció espanyola van tornar amb vuit medalles, sis de les quals d’or, de l’últim europeu –comptant les quatre categories–, i els patinadors de Catalunya en van guanyar cinc, i quatre van ser d’or. El total de medalles que Espanya ha guanyat en els darrers deu anys en les quatre categories dels campionats d’Europa han estat de 84, i els patinadors catalans n’han aconseguit 71, és a dir el 84,5%. O el que és el mateix, de cada deu medalles que ha guanyat Espanya vuit han estat gràcies als catalans. Per darrere i força lluny, els patinadors de Galícia han aconseguit tres medalles; els de Cantàbria, les illes Balears i Madrid, dues, mentre que els patinadors de Navarra i del País Valencià n’han guanyat una.

Aquest percentatge de medalles dels catalans respecte a Espanya augmenta encara més si ens fixem només en els títols europeus i les medalles d’or. En total, la selecció espanyola ha guanyat 22 medalles d’or en els darrers deu europeus i 20 han estat gràcies als patinadors catalans, el 90,9%. és a dir, nou de cada deu. Les altres dues les han guanyat una patinadora gallega i un cantàbric, i ha estat en aquesta edició que acaba de finalitzar. Héctor Ruiz va guanyar la medalla d’or en el lliure cadet i Noemí Isla, el títol de lliure júnior.

Percentatge més baix

En les categories de promoció, la júnior, la juvenil i la cadet, el percentatge de medalles que guanyen els catalans dins la selecció espanyola no és tan elevat com en la categoria sènior. Tampoc es guanyen tantes medalles. En els europeus júniors els representants d’Espanya han guanyat un total de 25 medalles en els darrers deu anys i 21 les han aconseguit els catalans, un 84%. En la categoria juvenil és on hi ha el percentatge més baix de medalles catalanes. La selecció espanyola n’ha aconseguit un total de disset i només dotze han estat per als representats de Catalunya, és a dir el 70,5%. En aquesta categoria juvenil és on hi ha més varietat de federacions autonòmiques pujant al podi, amb quatre més: Madrid, Galícia, Cantàbria i el País Valencià. Finalment en la categoria cadet, Espanya acumula dotze medalles en els darrers deu europeus, i deu han estat pels catalans, amb un 83,3%.

EN TOTAL

Catalunya ha guanyat el 84% de les medalles d’Espanya des del 2008
Categoria sènior
Espanya 30 medalles (12 or)
Catalunya 28 medalles (12 or)
Navarra 1 medalla
Andalusia 1 medalla
Categoria júnior
Espanya 25 medalles (5 or)
Catalunya 21 medalles (4 or)
Galícia 1 medalla (1 or)
Illes Balears 2 medalles
Andalusia 1 medalla
Categoria juvenil
Espanya 17 medalles (2 or)
Catalunya 12 medalles (2 or)
Madrid 2 medalles
Galícia 1 medalla
Cantàbria 1 medalla
C. Valenciana 1 medalla
Categoria cadet
Espanya 12 medalles (4 or)
Catalunya 10 medalles (3 or)
Cantàbria 1 medalla (1 or)
Galícia 1 medalla
Total
Espanya 84 (22 or)
Catalunya 71 (20 or)
Galícia 3 (1 or)
Cantàbria 2 (1 or)
Madrid 2 medalles
Andalusia 2 medalles
Illes Balears 2 medalles
Navarra 1 medalla
C. Valenciana 1 medalla

En grups de xou, la presència al podi és total

En els campionats d’Europa de grups de xou, en les seves diverses modalitats, la presència dels clubs catalans, que representen la federació espanyola, al podi és total i no hi ha hagut cap club de la resta de l’Estat que hagi guanyat una medalla per a Espanya. Totes les places de podi les han aconseguit els clubs de Catalunya. En els darrers quinze anys –des del 2003–, s’han guanyat un total de 55 medalles en els campionats d’Europa de grups de xou, i 24 han estat d’or. Els grups grans i els grups petits estan empatats en el total de medalles, i en tenen 21 en cada modalitat, però en els grups grans hi ha tretze medalles d’or –dotze de les quals guanyades pel CPA Olot–, i en els grups petits n’hi ha vuit. En les altres dues modalitats, els quartets i els grups juvenils, els clubs catalans han aconseguit guanyar menys medalles en aquests quinze anys, però també és degut al fet que fa menys anys que es disputen en un europeu. En la modalitat de quartets els grups de Catalunya s’han guanyat quatre medalles, cap de les quals d’or, i totes les ha aconseguit el Reus Deportiu, mentre que en els grups juvenils s’han obtingut un total de nou medalles, tres de les quals són d’or.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)