Ciclisme

Soler no pot rematar la feina

El català va rodar escapat tota l’etapa, però va perdre el tren en el moment clau i va acabar tercer

El kazakh Lutsenko (Astana) va ser el vencedor a l’ermita de Santa Llúcia i Froome va mantenir el lideratge

Froome va tornar a despenjar rivals de pes amb una acceleració final
El vilanoví es va mostrar ambiciós però va perdre el tren al final

Foguejar-se, acumular experiència i conèixer detalladament les entranyes d’una gran cursa per etapes per dominar-la en un futur és el principal objectiu de Marc Soler (Movistar) a la Vuelta. Ahir va aprendre la dificultat de culminar amb èxit una escapada i el cost elevat de cada etapa. Al català se li va escolar entre els dits l’oportunitat de lluitar per la victòria en el primer final a dalt, a Alcossebre, que s’ajustava a les seves característiques. L’afortunat va ser el kazakh Alexei Lutsenko (Astana), un jove corredor de 24 anys que ha causat bona impressió fins ara i que ahir va obtenir el triomf més significatiu de la seva carrera.

D’entrada, el català va tenir la visió i l’encert de formar part dels aventurers de la cinquena etapa que va unir Benicàssim i Alcossebre (175 km) juntament amb setze corredors més. Un cop rebuda la benedicció del gran grup es van entendre per superar els primers obstacles muntanyosos de la jornada i obrir una escletxa decisiva. A partir d’aquí va quedar clar que el cinquè vencedor de la Vuelta sortiria d’entre un dels escapats: Julian Alaphilippe (Quick-Step), Michael Schwarzmann (Bora), Rubén Fernández (Movistar), Alexis Gougeard (Ag2r), Davide Villella (Cannondale), Marco Haller i Matvey Mamykin (Katuixa), Matej Mohoric (UAE), Alexei Lutsenko (Astana), Valerio Agnoli (Bahrain), Jérémy Maison (FDJ), Merhawi Kudus (Dimension Data), Lluís Mas i Héctor Sáez (Caja Rural), Michel Kreder (Aqua Blue Sport) o Jetse Bol (Manzana-Postobón).

La gestió de Soler va ser perfecta fins que en el descens de la Serratella va perdre el tren dues vegades. Primer quan Haller va moure fitxa i poc després quan Mohoric i Lutsenko també es van escapar del grup capdavanter per perseguir l’austríac. A partir d’aquest moment la relació entre la resta d’escapats es va enterbolir. Que Soler s’havia mirat el perfil del dia detalladament i hi havia dipositat esperances va quedar clar mentre intentava mobilitzar unitats per connectar amb els primers. No se’n va sortir fins que a 22 quilòmetres de meta el francès Julian Alaphilippe (Quick-Step), un altre candidat seriós a la victòria d’etapa, va accelerar. Soler va col·laborar i Alexis Gougeard (Ag2r) i Merhawi Kudus (Dimension Data) s’hi van afegir. L’esforç del quartet va ser efectiu i van reduir la diferència amb el triplet de davant a una vintena de segons. Però la diferència es va tornar a estabilitzar. Soler tampoc va tenir capacitat de reacció al canvi de ritme de Gougeard i Kudus mentre Lutsenko deixava enrere els companys d’aventura i afrontava en solitari els tres quilòmetres d’ascens a l’ermita de Santa Llúcia, un port de tercera categoria.

Al final, Soler es va haver de conformar amb la tercera posició, en creuar la meta a 56 segons de Lutsenko. El vilanoví va perdre una oportunitat, però, alliberat de la general, tindrà més ocasions de guanyar la seva primera etapa en una gran cursa.

La propina per a Froome

Mentrestant, els Froome i la resta es van respectar fins a les últimes rampes de la jornada, duríssimes. L’italià Gianni Moscon (Sky) va tornar a imprimir un ritme frenètic com havia fet dilluns a Andorra, que va precedir un moviment del britànic i líder de la general. Froome va accelerar i només van respondre el colombià Esteban Chaves (Orica), que va ratificar el seu bon estat de forma, el canadenc Michael Woods (Cannondale) i l’espanyol Alberto Contador (Trek). El quartet va arribar a la meta junt mentre que la resta de rivals, com ara els italians Fabio Aru (Astana) i Vincenzo Nibali (Bahrain) o els germans Yates (Orica) van cedir temps i Froome va ampliar la diferència. Un dels damnificats del moviment final del britànic va ser el sabadellenc David de la Cruz (Quick-Step), que havia començat el dia segon i a només dos segons de Froome, i va acabar cinquè i a 23 segons de l’amo i senyor del mallot vermell.

DE LA CRUZ

El sabadellenc va cedir al final i va passar de la segona posició a la cinquena
5a etapa
1r. A. Lutsenko (Astana) 4:24.58
2n. M. Kudus (D. Data) a 0:42
3r. M. Soler (Movistar) a 0:56
4t. M. Mohoric (UAE) a 1:11
5è. A. Gougeard (Ag2r) a 1:24
6è. M. Haller (Katuixa) a 1:37
7è. J. Alaphilippe (Q. Step) a 1:40
8è. J. Bol (Postobon) a 2:04
9è. M. Mamykin (Katuixa) a 2:18
10è. J. Maison (FDJ) a 2:31
13è. A. Contador (Trek) a 4:31
14è. C. Froome (Sky) m.t.
23è. D. de la Cruz (Q. Step) a 4:52
65è. A. Losada (Katuixa) m.t.
171è. A. Pedrero (Movistar) a 13:04
General
1r. C. Froome (Sky) 13h37:41
2n. T. van Garderen (BMC) a 0:10
3r. E. Chaves (Orica) a 0:11
4t. N. Roche (BMC) a 0:13
5è. D. de la Cruz (Q. Step) a 0:23
6è. V. Nibali (Bahrain) a 0:36
7è. F. Aru (Astanà) a 0:49
8è. A. Yates (Orica) a 0:50
9è. S. Yates (Orica) a 1:09
10è. M. Woods (Cannondale) a 1:13
11è. W. Kelderman (Sunweb) a 1:28
12è. R. Bardet (AG2R) a 1:37
26è. A. Contador (Trek) a 3:10
48è. M. Soler (Movistar) a 10:55
74è. A. Losada (Katuixa) a 19:02
124è. A. Pedrero (Movistar) a 28:29
Punts
1r. M. Trentin (Q. Step) 49 punts
2n. V. Nibali (Bahrain) 31
3r. A. Lutsenko (Astana) 29
Muntanya
1r. D. Villella (Cannondale) 30 punts
2n. Ll. Mas (Caja Rural) 11
3r. A. Geniez (AG2R) 10
Equips
1r.Astana 53h49:09
2n. Movistar a 1:58
Combinada
1r. C. Froome (Sky) 15 punts
2n. E. Chaves (Orica) 26

CHAVES

El colombià va mantenir el pas de Froome i va refermar el seu bon estat

Nova oportunitat per a l’escapada

Avui es viurà una altra jornada de mitjana muntanya en la sisena etapa que unirà Vila-real amb Sagunt, de 204 km, la segona més maratoniana de l’edició d’aquest any. El pilot haurà d’afrontar quatre ports de tercera categoria i de passada trobaran el Garbí, de segona categoria. El cim d’aquest darrer obstacle muntanyós de nou quilòmetres està situat a quasi quaranta quilòmetres de meta, que són pràcticament de baixada. Encara que el final és propici per als esprintadors sembla complicat que els velocistes hi puguin arribar i la victòria se la podrien jugar els integrants d’una escapada si aconsegueixen coronar el Garbí amb un marge suficient per plantar-se a la meta. Feia 52 anys que la Vuelta no passava per Sagunt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)