Esport i política

esports

procés sobiranista

L’esport català, ni un pas enrere

Tot i els intents intimidatoris de l’Estat espanyol, les federacions i entitats esportives catalanes continuen posant a disposició del govern del país els seus espais perquè es pugui celebrar el referèndum de l’1 d’octubre

Dimecres passat, enmig de l’operació de l’Estat espanyol contra Catalunya, la Guàrdia Civil va intentar, sense èxit, detenir Jordi Merino, el president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per haver posat a disposició del govern de la Generalitat espais perquè es pugui celebrar el referèndum de l’1 d’octubre. Dos agents sense uniformar van parlar amb el mateix Merino a les portes de la federació que presideix, al número 41 de la Rambla de Catalunya, però no el van reconèixer. “Demanaven per mi de manera molt insistent, els vaig preguntar per què buscaven Jordi Merino i em van respondre que era “per un assumpte de la seva incumbència”, va explicar ahir el mandatari federatiu a aquest diari. Finalment, els policies, que no van arribar a entrar a la seu de la FEEC, van marxar per on havien vingut i Merino va continuar el seu camí. “Me’n vaig anar cap a la manifestació”, revela. El president de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya no amaga que està disposat a col·laborar amb el govern de la Generalitat: “He fet gestions amb alguns centres excursionistes i entitats per posar a disposició del govern espais en diverses localitats on es necessiten llocs per poder votar”. I, en tot cas, accepta la possibilitat que es repeteixi l’intent de detenció de fa dos dies: “Tenia tots els números que em passés això, soc conscient que un dia o altre em pot passar. Si em volen buscar, ja em trobaran. Saben que treballo a la UFEC.”

El cas de Jordi Merino no és l’únic entre els dirigents federatius catalans. De fet, la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) va aprovar en assemblea una moció en la qual insta les seves entitats a posar a disposició del govern de Catalunya els seus locals, si ho requereix, per al referèndum de l’1 d’octubre. Gerard Esteva, president de la UFEC, assegura que no hi ha hagut més intents de detenció a cap altre president d’una federació esportiva catalana. Esteva considera, per altra banda, que la resposta de l’esport català als fets de dimecres és molt satisfactòria: “Vam llançar un comunicat, signat per totes les federacions, i la majoria de clubs del país s’hi van adherir. Entenem que existeix un compromís clar i ferm de l’esport català”. Quant a la posició del RCD Espanyol –que ahir es manifestava amb cinc piulades, en l’última de les quals es podia llegir: “Creiem que els pronunciaments plens de paraules buides no ajuden”–, el màxim mandatari de la UFEC es manté lluny de la crítica: “Respectem totes les posicions, els clubs tenen la llibertat de manifestar-se en un sentit o un altre, o de no manifestar-se. M’estimo més mirar aquest assumpte en positiu i veure que el Barça, el Girona i altres clubs de referència sí que s’han manifestat”.

JORDI MERINO

La Guàrdia Civil va voler detenir el president de la FEEC però no el va reconèixer

GERARD ESTEVA

“L’Espanyol? Respectem totes les posicions, els clubs es poden manifestar o no”

Més pronunciaments de clubs compromesos amb Catalunya

Entre les entitats esportives que han mostrat el seu rebuig a l’operació del govern espanyol contra el referèndum de l’1 d’octubre no hi falta un club sempre compromès amb el país, l’Uni Girona, que va voler manifestar en una piulada el seu suport a les institucions catalanes “en defensa de la democràcia i de la llibertat d’expressió”. També ho va fer un altre club català de la primera divisió femenina de bàsquet, el Sedis Bàsquet, de la Seu d’Urgell. Per la seva banda, el GEiEG, fidel a la seva tradició catalanista, va publicar un comunicat en què subratlla el seu compromís amb els drets democràtics, i la defensa de “la inviolabilitat de domicili, el secret de comunicació i el dret a decidir”. El BM Granollers refermava el seu compromís “amb els valors democràtics i la llibertat d’expressió que representen les institucions catalanes”. El CN Sabadell condemnava qualsevol acció que pugui impedir la democràcia, la llibertat d’expressió i el dret a decidir. I, ahir, el CP Voltregà s’afegia al clam de l’esport oferint el seu “enèrgic suport”.

Intervinguts els comptes de l’esport català

La intervenció dels comptes de la Generalitat de Catalunya feta pel govern de Madrid afectarà també la secretaria general de l’Esport. En els pròxims dies se sabrà l’abast real d’aquesta intervenció i es veurà si, per exemple, les subvencions a les federacions esportives resulten afectades. El que és segur és que, com en les altres àrees de l’administració pública catalana, no afectarà ni les nòmines dels treballadors, ni els serveis contractats, ni les despeses corrents. En tot cas, ara mateix és una incògnita saber quin serà l’impacte en el programa pressupostari de l’administració esportiva catalana de l’ordre ministerial que es va publicar ahir en l’apartat 471 de l’ordre 886/2017 del BOE.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)