Esport i política

Suport al procés sobiranista

La UFEC, disposada a defensar la República

Reconeix el govern com a legítim i farà una assemblea extraordinària el 6 de novembre per decidir una posició conjunta

El COC enviarà la setmana vinent la petició de reconeixement al COI

El país es mou a una gran velocitat. La històrica proclamació de la República Catalana ahir al Parlament farà que tots els sectors de la societat s’hagin de posicionar, si no és immediatament, sí quan en els propers dies es faci efectiva la reacció de l’aparell de l’Estat, en forma d’article 155 i de querelles per rebel·lió contra el govern. La UFEC, segons va avançar ahir el seu president, Gerard Esteva, no es quedarà de mans plegades. Així, dijous vinent es reunirà el consell executiu de l’organisme per proposar l’ordre del dia d’una d’una assemblea extraordinària que es farà el dia 6 de novembre, en què es decidiran les mesures a prendre en el “context polític actual”, sobretot després del “teòric” cessament de govern català en ple.

“Som un organisme que anem lligats per llei al govern i, per tant, la nostra obligació serà defensar la legitimitat que emana del Parlament i, per tant, de la República, que és totalment legítima”, avança Esteva. La UFEC, que agrupa 69 federacions esportives, sempre ha fet costat al govern i a les entitats sobiranistes en els últims anys en la lluita pel dret a decidir. Va formar part del Pacte Nacional pel Referèndum i ara, de la Taula per la Democràcia. Esteva és conscient que probablement hauran d’actuar en un context de repressió política i judicial i no s’atreveix a avançar quines poden ser les mesures de la UFEC per defensar les institucions del país: “No vull ser agosarat, això ho hem de parlar entre tots. El més important, però, és que en aquest sentit anem units federacions i clubs perquè és quan som més forts.”

Un dels problemes que està tenint l’esport català és el que el pagament de les subvencions de les federacions i els clubs, que s’ha de fer des de Madrid.

Esteva calcula que les federacions estant pendents de cobrar entre tres i quatre milions d’euros. “A la UFEC ja hem ajustat el pressupost comptant que no cobrarem l’ajuda d’aquest any, un 5% del nostre pressupost. Nosaltres no depenem de cap subvenció, i això ens fa més forts i més lliures per lluitar pels nostres interessos i fer-ho sense cap hipoteca”, assenyala el president.

El COC

Gerard Esteva també és el president del Comitè Olímpic Català (COC). Avança que la setmana vinent hi haurà una reunió del consell executiu per decidir si es fa efectiva la sol·licitud de reconeixement al Comitè d’Olímpic Internacional (COI). “Així ho vam decidir i simplement hem de confirmar que ho tirem endavant. El COC ja va comunicar al COI la intenció de demanar el reconeixement en una carta abans de l’1 d’octubre per si guanyava el sí a la independència en el referèndum.”

El president de la Plataforma Pro Seleccions Esportives Catalanes i vicepresident del COC, Xavier Vinyals, ja va avançar ahir en una entrevista en aquest diari que la seva organització no acceptarà l’article 155 i que hi haurà mobilitzacions.

LES REACCIONS

Només em pot destituir el president de la Generalitat, que és qui em va nomenar
Gerard Figueras
SECRETARI GENERAL D’ESPoRTS
Tot el que decidim fer per defensar les institucions ho hem de fer units, perquè serem més forts
Gerard Esteva
PRESIDENT DE LA UFEC I EL COC

Figueras: “Les mostres de suport són constants”

El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras, va explicar ahir que, durant tot el dia, sobretot després de la proclamació, va rebre missatges de suport. “No sé què passarà, però a mi em va nomenar el president de la Generalitat i és l’únic que em pot destituir.” Figueras va admetre que ahir va ser un dia “molt especial”, però que tot just era un punt d’inici perquè caldria defensar el govern contra l’embat del govern espanyol: “Per fer servir una metàfora esportiva diria que ara comença el Tour de França.” Respecte a si anul·la l’agenda dels propers dies Figueras assegura que actuarà amb absoluta normalitat. També va admetre que les subvencions i les ajudes als clubs del mes d’octubre, uns set milions d’euros, les haurà de pagar directament el Ministeri d’Economia.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)