Esports de muntanya

Sense catalans no són res

Esquí de muntanya. El potencial dels esquiadors catalans posa en evidència la dependència que la Fedme té de la FEEC, que ha anunciat la seva retirada dels campionats d’Espanya

La Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) va anunciar la setmana passada que les seleccions catalanes d’esquí de muntanya i raquetes de neu no participaran més en els campionats d’Espanya. La decisió va ser presa com a forma de protesta per les mesures repressives aplicades per l’Estat espanyol contra el procés sobiranista català, per bé que deixa la porta oberta als esportistes catalans a competir en els campionats d’Espanya a títol individual i inscrits amb els seus clubs.

L’anunci va generar les reaccions, en alguns casos aïrades, de la premsa i les televisions espanyoles, que van carregar contra la FEEC per la seva posició política. Es recordava, fins i tot, l’obligació que els esquiadors tenen de competir en els campionats d’Espanya si volen ser convocats a les competicions internacionals, en les quals només poden participar-hi en representació de la federació espanyola (Fedme). En tot cas, però, serà cada esquiador català qui, lliurement, escollirà si vol competir o no en els campionats d’Espanya. I malgrat l’obligació que tenen de participar-hi –per bé que es tracta d’una mesura flexible, atès que Kilian Jornet no hi competeix des de fa anys i mai ha deixat d’anar convocat en els mundials i els europeus–, qualsevol possible mesura de càstig presa per la Fedme seria com tirar-se pedres a la pròpia teulada. I és que la selecció espanyola té una dependència absoluta de la FEEC, que aporta gairebé la totalitat dels esportistes que aconsegueixen medalles internacionals. El potencial adquirit per la Fedme gràcies als esquiadors catalans ha situat l’equip espanyol com a quarta potència mundial d’esquí de muntanya, només al darrere de les seleccions italiana, francesa i suïssa.

La dependència que té la Fedme es veu ben clarament si s’analitzen les medalles que els seus equips han aconseguit els últims anys en les principals competicions internacionals d’esquí de muntanya. Del 2009 ençà s’han disputat cinc campionats del món i quatre d’Europa, en els quals la selecció espanyola ha aconseguit 80 medalles entre totes les categories: 26 d’or, 28 de plata i 26 de bronze. D’aquestes medalles, un 95 per cent (76) les han guanyat els esquiadors catalans o hi han tingut participació (en el cas de les proves per equips i relleus).

En proves individuals (curses verticals, esprints i curses individuals), el total de medalles de la selecció espanyola és de 69, 65 de les quals (un 94,2 per cent) les han guanyat els esquiadors catalans. En les proves per equips o relleus, les 11 medalles de l’equip espanyol han tingut participació majoritària d’esquiadors catalans i en vuit casos les han guanyat formacions exclusivament catalanes.

L’esquí de muntanya a la pell de brau és, doncs, cosa de catalans. Es podria pensar que la majoria d’aquestes medalles es concentren en la persona de Kilian Jornet, referent mundial de l’especialitat, però la veritat és que l’esquiador de la Cerdanya no és, ni de bon tros, l’únic medallista català durant aquest període. Ell sol aporta 19 medalles –vegeu el medaller–, però fins a 13 esquiadors més han contribuït a engreixar un hipotètic medaller català. D’aquests esquiadors, vuit tenen com a mínim una medalla d’or i onze tenen més d’una medalla.

Els medallistes de la Fedme no catalans durant aquest període són els bascos Iñigo Martínez (3) i Nahia Quincoces (1), el lleonès Manuel Merillas (1), els madrilenys Manuel Picón (1) i Javi Martín de Villa (1), i el segovià Manuel Pérez (1).

LA DADA

El 94,2 per cent de les medalles individuals de la Fedme les han guanyat catalans
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)