Futbol sala

LEO SANTANA

JUGADOR DEL FC BARCELONA LASSA

“Vull aprofitar l’etapa blaugrana al màxim”

“Sempre tinc present que un dia vaig guanyar el millor Barça en una UEFA Futsal Cup”

“A Europa no pots perdre mai la concentració”

Rere un fil de veu suau i tímid, un castellà amb tocs carioques i una aparença introvertida, s’hi amaga un guerrer. Leo Santana (Juiz de Fora, 27 de març de 1988) és un jugador de perfil defensiu, un portent físic que va arribar aquest estiu al Barça per a guanyar tots els títols. La UEFA Futsal Cup, que va guanyar el 2012 amb el Kairat, eliminant el seu actual equip en les semifinals, és una de les competicions que més il·lusió li fa.

Li venen records molt especials quan arriben cites de la UEFA Futsal Cup?
Guanyar-la va ser una experiència única. La tinc present gairebé sempre. Amb el Kairat vam arribar a dues finals a quatre en els tres anys que hi vaig ser.
Allà li donaven tanta importància com aquí?
O més. Quan vaig arribar allà vaig entendre que era un somni del president. Ho tenia sempre a la boca i treballava per a això. Crec que quan la vam guanyar ni ell s’esperava que fos tan aviat. Va ser com treure’s un pes de sobre. Era la primera vegada que un club del Kazakhstan guanyava un títol europeu. Tot va canviar. Després d’allò són un país diferent. Jo em vaig quedar tranquil, segueixo tenint relació amb ells perquè allà ho tenen molt present. Els hi desitjo el millor sempre que no juguin contra el Barça.
Es van carregar el Barça en les semifinals. Com ho recorda?
Eren el millors. Sempre miro fotos i vídeos d’aquell Barça. Jugadors de la selecció espanyola i de la brasilera. Era bestial. Sempre que puc miro aquell partit per recordar que un dia vaig guanyar els millors en una UEFA Futsal Cup. Eren molt complets, una defensa fortíssima i individualment unes bèsties en atac.
El Barça actual té fusta per ser com aquell equip?
No m’agraden gaire les comparacions. Però crec que només ens falten títols per ser recordats com un gran equip. Tenim potencial per jugar bé, per agradar als espectadors, per fer bon futbol sala, per defensar molt bé, per a tot...
Ha vingut al Barça per a això. Com s’hi està trobant?
Ara bé. Ha costat, però estic molt bé. Sentint-me bé amb els companys, entenent com funciona el club... i les coses comencen a funcionar bé. Espero continuar així.
Costa més l’adaptació dins o fora la pista?
Dins. El Barça juga molt diferent del Siberià, on jugava fins ara. El sistema, el perfil dels jugadors... em va costar. Ara entenc millor els aspectes tàctics, sobretot. A Rússia el futbol sala és de contacte i més dur. Aquí és més tècnic, la bola sempre ha d’estar a terra. Sort que vinc del Brasil i tinc tècnica, sinó patiria [riu]. L’adaptació a fora va lligada a la de dins; si et va bé dins, a fora de la pista també t’anirà bé.
Ha notat que el club té una especial predilecció per la UEFA Futsal Cup?
Des que vaig arribar, al vestidor sempre se’n parla. Fa temps que el club no la guanya, hi ha ganes de fer-ho i es nota en l’ambient del dia a dia. I més quan s’acosten les dates assenyalades. És normal, perquè és una competició que desprèn grandesa, que tothom es mira. A tot arreu. És com la Champions League de futbol, de bàsquet o d’handbol. És especial. Entra un factor psicològic que la fa diferent. Has d’estar molt concentrat sempre. Una errada et pot perjudicar la feina d’un any.
També se l’ha vist animant els altres equips de les seccions professionals.
I tant. No sé quan durarà la meva etapa al Barça i la vull aprofitar al màxim. Conèixer la ciutat, la gent, el menjar... I poder veure els partits del bàsquet, de l’handbol i del futbol. Els meus amics em fan broma perquè sempre estic al Camp Nou. Veure Messi en directe cada dos per tres és un privilegi enorme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)