Ciclisme

LORENA LLAMAS

CICLISTA DEL MOVISTAR

“Si no hagués aparegut el Movistar, ho hauria deixat”

“No em passava pel cap que el Movistar comptaria amb mi, el dia que em van trucar per oferir-m’ho no vaig poder dormir”

“L’objectiu serà fer-me imprescindible en l’equip perquè aquest somni duri uns quants anys”

Esportista de cop.
La curiosa història d’aquesta esportista que va descobrir les seves habilitats amb 25 anys viu un nou episodi, ara que en té 30, amb el fitxatge pel Movistar. Lorena Llamas llueix en aquesta imatge el somriure que demostra el bon moment que passa ara que pot dir que és professional del ciclisme
M’agraden les carreteres estretes, íntimes i amb bones vistes. Soc una romàntica!

La igualadina Lorena Llamas és una de les deu ciclistes escollides per formar part de l’equip femení del Movistar en la temporada de la seva estrena, un projecte revolucionari que, segurament, marcarà un abans i un després. Llamas arriba al professionalisme amb 30 anys, quan ja no s’ho esperavai amb tota la il·lusió del món.

Va començar en el ciclisme l’any 2012, quan en tenia 25. Com va anar la cosa?
Sortint amb la colla en bicicleta de muntanya, tres o quatre diumenges al mes, a l’hivern. Era un desastre, no disfrutava gens. Llavors va arribar el mes de març i les sortides van ser en carretera. Em van deixar una bici, per provar. De seguida em vaig enganxar i vaig veure que m’aniria bé.
Sent d’Igualada deu haver pujat un munt de vegades el port de la Panadella?
Uf! És difícil comptar-les... Cinquanta, potser? No és un port que m’agradi massa. Es troba a l’antiga Nacional, una carretera molt ampla, sense vistes i al costat de l’autovia. M’agrada just tot el contrari: una carretera estreta, íntima i amb bones vistes. Soc una romàntica! [riu].
Ara que és professional, es continua entrenant a les carreteres on s’ha entrenat sempre?
Sí, només he canviat l’horari. Abans, amb la feina, només em podia entrenar a la tarda i ara surto al matí.
L’any passat va tenir l’oportunitat de córrer per primer cop amb un equip mig professional, el Bizkaia-Durango. Tot i que només feia quatre anys que es dedicava al ciclisme, li va costar molt d’arribar?
Vaig començar a competir pel meu compte a Catalunya, l’any 2014. El més difícil va ser trobar un equip per poder-ho fer també a l’Estat. No va ser fins al 2016, quan es va crear l’equip Frigoríficos Costa Brava, que ho vaig poder fer. Llavors, vaig tenir l’oportunitat de córrer la copa d’Espanya. Per sorpresa meva, des de la primera prova vaig demostrar un bon nivell i vaig obtenir bons resultats, tot i que era la primera vegada que competia. Això em va obrir les portes de la selecció espanyola i de l’equip UCI Bizkaia-Durango, amb el qual he disputat el calendari internacional aquesta temporada.
Ha estat la gran revelació de l’última temporada en les curses estatals. Ara li tocarà mantenir aquest bon nivell amb un calendari més exigent. Li agrada el repte?
M’agrada. I estic segura que faré una gran progressió.
Se’n recorda del moment en què li va trucar Jorge Sanz, del Movistar?
Va ser a final d’agost. Jo era a feina i vaig rebre un missatge de text del Jorge. Sabia que era preparador del Movistar i el primer que em va passar pel cap va ser que potser li havien dit que jo no tenia entrenador i que en buscava un. Vaja, que s’oferia a treballar amb mi. Després, em va trucar. “Ja deus saber perquè et truco, perquè corren molts rumors...” No em passava pel cap que m’oferiria córrer per al Movistar. Ni m’ho imaginava. Va ser impactant. Aquella nit no vaig dormir.
Què suposa per a vostè haver signat per aquest equip, de primer nivell, que ha apostat tan decididament pel ciclisme femení?
L’equip Movistar ha aparegut en un moment clau per a mi. No sé si hauria continuat competint, el 2018, en les condicions en què competia ara: compaginant feina, entrenaments, viatges, carreres... Era una bogeria. El meu rendiment, com és normal, se’n ressentia. Ara tot ha canviat, he demanat una excedència a la feina i em puc dedicar al cent per cent al ciclisme. I amb els millors mitjans. Moltes de les meves companyes estaven buscant equips estrangers, perquè viure del ciclisme aquí era impensable. Ara, entre totes podrem demostrar que hi ha molta qualitat i que aquesta aposta de Telefónica pel ciclisme femení és l’empenta que necessitàvem per estar entre les millors del món.
Quins objectius es marca per a la temporada que ve?
El gran objectiu, més que els resultats, serà guanyar-me un lloc dins l’equip. Fer-me imprescindible perquè aquest somni duri uns quants anys.
Creu que l’aposta del Movistar pot servir de punt de partida perquè el ciclisme femení creixi ràpidament?
Segur que aquest projecte serà el gran impulsor del ciclisme femení. Ara ser ciclista professional és un objectiu que es pot fer realitat.
Com ha acollit el món del ciclisme la revolució del Movistar?
Amb molta il·lusió. El que ha fet Telefónica, donant al seu equip femení la mateixa estructura que al masculí, és un pas de gegant i una lliçó d’igualtat per al món de l’esport.
És especialista en l’escalada. Es veu capaç de millorar en altres aspectes per poder aspirar a guanyar una gran carrera?
Estic convençuda que aquest any faré una gran progressió en tots els aspectes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)