Tennis

La revolució asiàtica

El coreà de 21 anys Hyeon Chung sorprèn Melbourne amb un triomf en tres sets contra Novak Djokovic i jugarà els quarts contra el nord-americà Tennys Sandgren, botxí inesperat de Dominic Thiem

Per molt que se’l presentés com el vigent campió de la copa Masters dels joves i estendard de la nextgen, el grandiloqüent triomf que va consumar ahir el coreà de 21 anys Hyeon Chung (58è de l’ATP) contra el sis cops campió Novak Djokovic (14) va sacsejar l’obert d’Austràlia, tant pel fet com per la manera: 7-6 (4), 7-5 i 7-6 (3). La nova estrella que amenaça la jerarquia establerta va exhibir un catàleg complet de recursos amb el seu revés a dues mans de cop de capçalera i una elasticitat que recorda precisament Djokovic, el seu ídol. Va exhibir una capacitat extraterrenal per contraatacar des del fons amb la dreta quan semblava desbordat i també va tenir el do de la pausa i la fortalesa mental imprescindibles. El públic estava bocabadat. Format a l’acadèmia cercapromeses de Florida IMG –Agassi, Seles...–, Chung va evitar el servei militar gràcies a la medalla d’or aconseguida en dobles en els Jocs Asiàtics del 2014. De ben petit ja tenia estil.

El fet que el serbi només guanyés un 37% de punts amb el seu segon servei –47 de Chung– és un element significatiu. Tots dos van completar el mateix percentatge amb el seu primer servei (65). Intimidat per les seves restades –sis breaks per cinc– Djokovic va cometre nou dobles faltes. Quant a l’agressivitat, el coreà també va ser millor: 47 cops guanyadors per 37 de Nole. El rival de Chung serà el nord-americà d’origen suec Tennys Sandgren (97è), que va ser l’altra sorpresa del dia salvant una pilota de partit contra l’austríac Dominic Thiem (4) i es va imposar per 6-2, 4-6, 7-6 (4), 6-7 (9) i 6-3 en tres hores i 54 minuts. Chung li va robar els titulars, però no es pot obviar la gesta d’aquest jugador de 26 anys amb un nom de pila premonitori heretat del seu besavi.

El desenllaç de la campanada de Chung va ser dramàtic des del punt de vist del serbi. El trencament del coreà en el tercer acte (3-1) aixecant un 40-15 va ofuscar el balcànic, que no trobava cap fissura. Malgrat tot, el serbi va segellar un break miraculós i es va mantenir viu amb respiració assistida (2-3). Amb els nervis alterats, però, va fallar una bola claríssima per signar un nou break en el sisè joc que potser hauria reconduït el parcial (3-3). En el joc següent, va salvar una pilota de trencament en contra amb segon servei que hauria estat fatal. Rebufant constantment, va sobreviure fins al 6-6, però Chung estava desfermat.

Aliè al patiment, el suís Roger Federer (2) va trobar una drecera més còmoda i va aturar per 6-4, 7-6 (3) i 6-2 en un partit relaxat de dues hores la progressió de l’hongarès de 25 anys Marton Fucsovics (80è). Mai s’havien enfrontat abans, però curiosament el suís va jugar el 2002 en la segona eliminatòria del torneig contra el seu entrenador, Atilla Savolt (41 anys). Amb 36 anys i 173 dies, l’helvètic, que ahir va estar més lluny del focus mediàtic, s’ha convertit en el jugador de més edat que arriba als quarts des de l’australià Ken Rosewall.

Berdych, molt ferm

Tal com es preveia, el seu rival serà el txec Tomas Berdych (19), que es va desfer de l’italià Fabio Fognini (25) per 6-1, 6-4 i 6-4 amb un joc sense fissures. Berdych va ser superior amb el servei. Sòlid i inspirat, va signar 10 aces, va consumar cinc trencaments i només el va perdre dos cops. Tots dos van empatar a 37 en cops guanyadors.

LA DADA

8
títols
‘challenger’ ha guanyat Hyeon Chung, que només atresora un títol ATP: la copa Masters B.
HOMES. Vuitens de final
(2) Federer - Fucsovics 6-4, 7-6, 6-2
Andgren - (4) Thiem 6-2, 4-6, 7-6, 6-7, 6-3
Chung - (14) Djokovic 7-6, 7-5, 7-6
(19) Berdych - (25) Fognini 6-1, 6-4, 6-4
DONES. Vuitens de final
(1) Halep - Osaka 6-2, 6-2
(21) Kerber - Hsieh 4-6, 7-5, 6-2
(6) K. Pliskova - (20) Strycova 6-7, 6-3, 6-2
(17) Keys - (8) Garcia 6-3, 6-2
ORDRE DE JOC. Quarts de final
Rod Laver Arena. 9 del matí
(1) Rafa Nadal - (6) Marin Cilic
Carla Suárez - (2) Caroline Wozniacki
Chung ha estat millor. Quan tenia problemes ha fet cops que jo no esperava. Al final del primer set, m’ha fet molt mal el colze
Novak Djokovic
Quan m’ha igualat amb 3-3 en el desempat del tercer set he pensat que si perdia encara em quedaven dos sets i que encara estava fresc físicament
Pel que fa a la meva elasticitat, l’únic que faig és intentat copiar el meu ídol, al qual encara no em crec que hagi derrotat. És un somni
Hyeon Chung

Més èxits de la Xina Taipei

La reivindicació del tennis asiàtic en general i de les jugadores de la Xina Taipei en particular la completa una altra tennista molt desconeguda per al gran públic: Latisha Chang. Gran especialista en dobles, té 28 anys i és ara mateix la número 1 del rànquing mundial de l’especialitat. La matinada passada, al costat de la seva companya, la txeca Andrea Sestini Hlavackova, es va plantar als quarts de final superant la també jugadora de la Xina Taipei Hao-Ching Chan –17a del rànquing mundial de dobles i 24 anys– i l’eslovena Katarina Srebotnik per un contundent 6-3 i 6-2. Latisha Chang va arribar a ser la 50a del món el 2007 en individuals, sense conquerir cap títol. En dobles acumula 28 títols WTA. És la vigent campiona de l’obert dels EUA, al costat de Martina Hingis, i va ser finalista a Austràlia el 2007 i el 2015.

Kerber, l’única campiona que segueix, frena l’espectacular Hsieh

Hi ha moments que sembla que s’ha fet un sorteig entre el públic per saber qui vol jugar una estona i la butlleta guanyadora la té la jugadora de la Xina Taipei Su-Wei Hsieh, botxí de Garbiñe Muguruza i d’Agnieszka Radwanska. El seu estil desmenjat, els seus cops verinosos però estranys amb la dreta i el revés a dues mans que semblen més lents del que són, la naturalitat per executar accions complicades amb una senzillesa esfereïdora i el seu físic, molt prima, es desmarquen de l’estereotip habitual. En ple estat de gràcia, va obligar l’única campiona que queda viva en el quadre femení, l’alemanya Angelique Kerber (21), a fer un sobreesforç per derrotar-la per 4-6, 7-5 i 6-2 en un partit captivador entre dues grans recuperadores des del fons. Malgrat que es va sentir dominada en molts moments –Hsieh va fer 42 cops guanyadors i ella en va connectar 31–, Kerber va ser superior amb el servei, un dels majors dèficits de l’asiàtica, i va treure tot el seu joc contra una tennista que va seduir el públic amb la seva heterodòxia. La rival de la retornada Kerber després d’un 2017 per oblidar serà la perillosa nord-americana Madison Keys. Amb un servei molt potent i una dreta de molt de pes, es va desfer de la francesa Caroline Garcia (8) per un clar 6-3 i 6-2. Aspira a repetir les semifinals que ja va tastar el 2016. L’any passat, a més, va ser finalista en l’obert dels Estats Units. L’altre duel de quarts que va sorgir dels vuitens d’ahir el jugaran la romanesa Simona Halep (1) i la txeca Karolina Pliskova (6). La número 1 va solucionar sense alteracions el seu duel contra la japonesa Naomi Osaka (72a) per un doble 6-2. La txeca Karolina Pliskova, per la seva banda, va remuntar contra la seva compatriota Barbora Strycova: 6-7 (5), 6-3 i 6-2.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)