Ciclisme

El dopatge per EPO esquitxa Escuredo i Llaneras

Ciclisme. El metge de l’equip olímpic d’Atlanta 1996 declara al TAS que la federació espanyola va contractar Michele Ferrari per dopar els ciclistes

El metge Luis García del Moral, responsable de la selecció espanyola de pista entre el 1993 i el 1998, va admetre davant el Tribunal d’Arbitratge Esportiu (TAS) que va administrar EPO i hormona de creixement als ciclistes que van participar en els Jocs Olímpics d’Atlanta el 1996, entre els quals hi havia José Antonio Escuredo i Joan Llaneras, segons va publicar ahir El País. Per aplicar aquest primer gran pla de dopatge que es coneix d’una federació espanyola es va fitxar, segons va revelar García del Moral, l’italià Michele Ferrari, el polèmic metge de Lance Armstrong.

La declaració de García del Moral al TAS va tenir lloc la tardor del 2016 a Lausana. Tot i la gravetat de les acusacions, ni l’Agència Espanyola Antidopatge ni la federació espanyola en tenien coneixement. De fet, qualsevol investigació no tindria efectes sancionadors ja que tot el que va explicar García del Moral hauria prescrit.

Segons el relat del metge, la decisió de dopar els ciclistes s’hauria pres després que el secretari d’estat per a l’Esport, Rafael Cortés Elvira, exigís “resultats” a la federació espanyola, que va decidir contractar, assessorada per García del Moral, Ferrari, considerat una eminència en el ciclisme mundial d’aquells anys després d’haver tractat, entre altres, Rominger i Olano.

En l’equip olímpic d’Atlanta, a banda de Llaneras i Escuredo, també hi havia Juan Martínez Oliver, Adolfo Alperi, Santos González i José Manuel Moreno. El millor resultat va ser el cinquè lloc de l’equip de persecució. Llaneras, que encara no havia fet el seu esclat internacional, va ser sisè en la prova de puntuació.

Els ciclistes, igual que la federació espanyola, es van assabentar ahir a través dels mitjans de la declaració del seu antic metge. El saltenc José Antonio Escuredo, al qual ja s’havia relacionat amb Eufemiano Fuentes (2013), no va voler fer cap comentari.

En tot cas, en el període en què García del Moral va ser metge de la selecció (1993-1998) van passar per l’equip desenes de ciclistes, entre els quals hi havia l’actual seleccionador de pista, Salvador Meliá. Els millors resultats també van arribar precisament quan García del Moral va marxar. Així, l’equip de pista va obtenir una medalla d’or a Sydney el 2000 i dues de plata i dues de bronze a Atenes el 2004.

Indurain, Olano, Mauri i companyia

García del Moral figurava en la nòmina de la federació espanyola com a metge de l’equip de pista, però l’equip que va enviar a Atlanta era molt més ampli. Així, Miguel Indurain i Abraham Olano –client de Ferrari– van conquerir l’or i la plata en la contrarellotge individual. Melcior Mauri, per la seva banda, va ser sisè en la cursa en ruta. Els professionals, també els de pista, havien de consultar qualsevol tractament mèdic amb els metges dels seus respectius equips.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)