Ciclisme

Monumental i etern

El britànic Chris Froome (Sky) va ser coronat a Roma, on va culminar un Giro d’Itàlia espectacular gràcies a la gesta de divendres; el neerlandès Tom Dumoulin (Sunweb) i el colombià Miguel Ángel López (Astana) el van acompanyar al podi

L’homenatge a Chris Froome (Sky) pels carrers de la Città Eterna i la victòria d’etapa de l’irlandès Sam Benett (Bora) davant de l’italià Elia Viviani (Quick-Step) van ser l’epíleg d’una de les edicions del Giro més espectaculars de la història centenària de la prova. La del 2018 es recordarà per la increïble gesta que el britànic va escriure divendres, atacant al Colle delle Finestre, a més de 80 quilòmetres de l’arribada, per remuntar diferències aparentment insalvables, en un capítol que serveix per afegir l’epítet de llegenda a la seva carrera esportiva i complementar-la amb una d’aquelles jornades que tots els esportistes han d’acreditar per residir a l’Olimp. La manera de guanyar, obligada per les circumstàncies, ha estat l’antítesi de com havia dominat els quatre Tours que figuren al seu palmarès.

La gesta de Froome no es limita al fet de ressuscitar després d’haver estat donat per mort, quan a cins etapes del final estava a gairebé cinc minuts del seu compatriota Simon Yates (Mitchelton), sinó també que ha guanyat les tres últimes grans curses per etapes –Tour, Vuelta i Giro–, una fita inaudita en el ciclisme contemporani. De fet, al llarg de la història, tan sols ho han aconseguit el belga Eddy Merckx –Giro (1972), Tour (1972), Vuelta (1973) i Giro (1973)– i el francès Bernard Hinault –Giro (1982), Tour (1982) i Vuelta (1983).

El neerlandès Tom Dumoulin (Sunweb), que defensava el títol, i el colombià Miguel Ángel López (Astana), segon i tercer respectivament, van flanquejar en el podi Froome, el primer britànic que guanya el Giro.

Ahir, Bennett va evitar el repòquer d’etapes de Viviani en superar-lo en l’esprint final de Roma. L’italià va ser perfectament assistit pels seus companys del Quick-Step, però l’irlandès el va superar i es va anotar la tercera victòria parcial.

L’etapa final es va alterar perquè els ciclistes van considerar que el circuit romà era massa perillós per competir i van acordar amb els organitzadors neutralitzar-la després de cobrir les tres primeres voltes, és a dir, els 40 quilòmetres inicials. En aquest punt es van prendre els temps i a partir d’aquí l’incentiu era l’etapa. Això va fracturar el pilot. A davant hi havia els interessats en l’etapa i a darrere, la resta, amb Froome, que va creuar la meta un quart d’hora després de Bennett.

ÚLTIMA ETAPA

L’irlandès Sam Bennett (Bora) va evitar el repòquer de triomfs d’Elia Viviani (Q. Step)
21a etapa
1r. S. Bennett (Bora) 2:50.49
2n. E. Viviani (Q. Step) m.t.
3r. J.P. Drucker (BMC) m.t.
4t. B. Planckaert (Katuixa) m.t.
General
1r. C. Froome (Sky) 89:02.39
2n. T. Dumoulin (Sunweb) a 0:46
3r. M.A. López (Astana) a 4:57
4t. R. Carapaz (Movistar) a 5:44
5è. D. Pozzovivo (Bahrain) a 8:03
6è. P. Bilbao (Astana) a 11:50
7è. P. Konrad (Bora) a 13:01
8è. G. Bennett (LottoNL) a 13:17
9è. S. Oomen (Sunweb) a 14:18
10è. D. Formolo (Bora) a 15:16
56è. D. de la Cruz (Sky) a 2h52:42
92è. A. Pedrero (Movistar) a 4h07:15
Regularitat
1r. E. Viviani (Quick-Step) 341 pùnts
2n. S. Bennett (Bora) 282 punts
Joves
1r. M.A. López (Astana) 89h07:36
2n. R. Carapaz (Movistar) a 0:47
Combativitat
1r. C. Froome (Sky) 125 punts
2n. G. Ciccone (Bardiani) 108 punts
Equips
1r. Team Sky 267h48:47
2n. Astana a 24:58
3r. Bora a 43:32
Palmarès
Chris Froome (GBR) 2018
Tom Dumoulin (P. Baixos) 2017
Vincenzo NIbali (ITA) 2016
Alberto Contador (ESP 2015
Nairo Quintana (COL) 2014
Vincenzo NIbali (ITA) 2013

NEUTRALITZACIÓ

L’etapa final es va reduir perquè el pilot va trobar perillós el circuit per Roma

GESTA MODERNA

Froome ha guanyat tres grans voltes seguides; abans ho havien fet Merckx i Hinault

Froome: “Tinc la consciència tranquil·la”

El camí de Froome cap a la victòria del Giro ha estat feixuc i carregós. A la dificultat esportiva s’hi ha d’afegir la complicada situació que ha viscut d’ençà de la publicació del resultat anòmal d’un control antidopatge en la Vuelta. El cas encara no s’ha resolt i el britànic s’ha hagut de preparar enmig de la incertesa i les suspicàcies que genera una situació així. Alguns companys del pilot han dit que era contraproduent que competís mentre no hi hagués sentència, una opinió compartida pel mateix president de la UCI. Però el britànic sempre ha defensat la seva innocència i ahir va afirmar que té “la consciència tranquil·la”. I hi va afegir: “Quan sigui el moment, compartiré tota la informació i estic convençut que tothom veurà les coses des del meu punt de vista.” El britànic es va mostrar emocionat i va assegurar que era “un somni estar a Roma amb la maglia rosa”. També va acabar satisfet el català David de la Cruz, company de Froome: “Ho he donat tot per l’equip, ara toca recuperar-se per a la segona part de la temporada.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)