Esports de muntanya

La muntanya és així

Curses de muntanya. Les condicions meteorològiques adverses, amb 700 corredors per sobre dels 2.700 m, fan que l’Olla s’hagi de neutralitzar

I, a la dotzena, el mal temps. Cursa neutralitzada i fins l’any que ve.

L’Olla de Núria, la cursa de muntanya de referència al país, es va veure afectada per les condicions meteorològiques que estan marcant aquesta primavera i, els seus organitzadors, es van veure obligats a neutralitzar la cursa al cim del Finestrelles. Vent de fins a 60 quilòmetres per hora i pluja, un escenari que tendia a empitjorar, van fer que la direcció de cursa prengués la decisió, ben valorada pels 700 participants perquè es va fer en el tercer cim del recorregut, després de del Puigmal (2.913 m) i el pic del Segre (2.809). La prova es duu a terme per sobre els 2.700 metres en el 72 per cent del seu recorregut i, els corredors, encara havien d’afrontar el pic d’Eina seguit del Noufonts (2.651), el Noucreus (2.799), la Font Negra (2.727) i el pic de l’Àliga (2.472) amb el risc que suposava per a ells, els aficionats que segueixen la prova i l’equip de l’organització i els seus voluntaris. És el segon cop que la clàssica es veu afectada pel mal temps fins al punt d’obligar-ne a la neutralització. El 2008 en la seva segona edició, la cursa va acabar al cim del Puigmal; on precisament abans d’ahir es va estrenar el nou recorregut de la vertical, en la seva tercera edició –triomf d’Agustí Roc i Sheila Avilés.

El mal temps no va poder, en canvi, alterar el resultat d’una cursa que tenia un pronòstic més clar que mai. Absent per lesió Jan Margarit, Oriol Cardona era el gran favorit; una condició argumentada pel seu bronze en la general de la copa del món d’esquí de muntanya aquest hivern i que es va veure clarament augmentada pel cinquè lloc del banyolí en la Zegama Aizkorri de fa quinze dies, quan va ser el millor corredor de l’estat en la que tot just era la seva segona marató de muntanya. Oriol Cardona duia 1h01:22 quan va arribar al Finestrelles en primer lloc, a 2.827 metres. El també esquiador de muntanya internacional, el madrileny Antonio Alcalde, va ser segon amb 1h04:21 al punt neutralitzat i el cerdà Andreu Prost, completava el podi amb 1h:05:03.

I, si Oriol Cardona va inscriure el seu nom per primer cop en el palmarès de l’Olla de Núria, el de Laura Orgué ja hi apareix cinc cops. La igualadina, segona a Zegama després de liderar la cursa fins al quilòmetre 30, va enllaçar la tercera victòria seguida, amb 1h12:12. Clàudia Sabata amb 01h18:06 va ser segona i la gironina Tina Bes Ginesta, vencedora de la clàssica en la seva primera edició el 2007, tercera amb 1h22:10.

PRONÒSTICS BONS

Oriol Cardona i Laura Orgué, que partien com a favorits, es van endur el triomf

ANTECEDENT

El 2008, en la segona edició de la clàssica, la cursa va acabar al cim del Puigmal