Esport i política

La crònica

“Selecció” espanyola

Després d’una cerimònia poc lluïda i amb l’estadi mig buit en algunes zones, la premsa espanyola va atacar el president de la Generalitat Quim Torra pel seu tracte al rei i dos consellers del govern català consideren que el públic va ser seleccionat per motius polítics

Probablement el millor resum de la cerimònia d’inauguració dels Jocs Mediterranis el va fer el conseller d’Exteriors de la Generalitat, Ernest Maragall, ahir al matí: “A Tarragona, exhibició de forces de seguretat de tots els colors. A l’estadi, quasi només públic triat i controlat. A la gespa, discursos sense massa esma. A la llotja, molt estat amb olor a naftalina. Conclusió: Espanya té cap d’estat. Catalunya no té rei.” La cerimònia va ser llegida en clau política ahir a tots els diaris espanyols i catalans fins al punt que només el Diari de Tarragona va posar una imatge en portada del que es va veure sobre la gespa del Nou Estadi. A les xarxes socials, durant la cerimònia sobretot, va sorprendre l’aspecte mig buit en algunes zones del camp del Nàstic sobretot perquè al matí l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros havia dit a RAC 1 que quedaven només unes poques entrades per omplir les graderies.

Els diaris de Madrid no van entendre el gest del president de la Generalitat, Quim Torra, d’assistir a la cerimònia d’inauguració amb Felip VI i Pedro Sánchez com un gest de distensió sinó de tot el contrari. Alguns dels titulars van ser “Torra declara la guerra al rei” (El Mundo). “Afront de Torra al rei” (La Razón). “Els atacs de Torra al rei” (ABC)... Aquests mitjans també destaquen que la major part del públic va aplaudir el monarca i l’himne espanyol però consideren un desafiament no només les declaracions de Torra respecte a la monarquia sinó la carta i el llibre de Jordi Borràs Dies que duraran anys que li va lliurar abans de la cerimònia.

La consellera de presidència Elsa Artadi, en el mateix sentit de les piulades de Maragall, no es va mossegar la llengua ahir a RAC1 respecte a la cerimònia de divendres : “Era un públic sorprenentment seleccionat. Ens va sorprendre que hi hagués tan poca gent perquè des de la secretaria de l’Esport s’havien demanat invitacions per a compromisos, tant per a nosaltres com per a la Diputació de Tarragona i se’ns va dir que no n’hi havia.” El regidor de la CUP de l’Ajuntament de Tarragona Jordi Martí va anar més enllà i ahir en el seu blog va acusar l’organització d’omplir la ciutat d’“espanyolisme excloent, consignes i símbols militars, odi anticatalà i, sobretot, banderes i més banderes espanyoles”.

Per justificar la polèmica per l’absència de públic la regidora de l’Ajuntament Begoña Floria va fer un tuit en què va manifestar que “mesurar el nivell de públic és subjectiu”. En qualsevol cas, l’organització es va trobar el primer dia amb el primer incendi mediàtic per apagar. Torra hi va anar però la ciutat no es va sentir atreta per l’esdeveniment.

Protesta a l’estadi.
Tot i que molta part del públic va xiular Torra i va cridar a favor del rei, també es van escoltar protestes contra el Borbó i clams de llibertat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)