Natació

El lustre daurat de Vall

Natació. La del Sant Andreu va renovar el títol de campiona dels 200 braça després d’una final disputada amb Garcia i completa cinc anys d’èxits que espera prolongar a l’europeu de Glasgow

Fa cinc anys, a Mercin, una desconeguda Jessica Vall es va penjar la medalla d’or en els Jocs Mediterranis després de guanyar la final dels 200 braça. Era el seu debut en una competició internacional de nivell i la que va impulsar definitivament la carrera de la nedadora del Sant Andreu. La bracista barcelonina va tornar de Turquia amb dues medalles més: les plates en els 100 braça i en el relleu 4x100 estils. “Crec que em va canviar perquè em va permetre nedar els 200 braça en el mundial de Barcelona i em va obrir el camí a la natació d’alt rendiment. Vaig viure una competició d’alt nivell i vam aprendre i fer molt bé els deures”, recorda Vall. I afegeix: “Va ser la primera competició internacional i va ser una experiència molt bonica. Em va sorprendre la medalla d’or però sobretot la segona posició en els 100 braça.”

Aleshores tenia 24 anys i durant els últims cinc ha viscut una trajectòria ascendent i fructífera: medalla de bronze mundialista (Kazan 2015), de plata (Londres 2016) i de bronze (Berlín 2014) en Europeus i d’or i de bronze (Copenhaguen 2017) en Europeus en piscina curta.

Ahir, Vall va revalidar el títol de campiona dels Jocs Mediterranis a Tarragona en la primera jornada de la competició de natació després d’una final disputada i emocionant amb Marina Garcia, que va portar la iniciativa durant la major part de la final, però que va sucumbir en els metres finals i es va haver de conformar amb la plata. La del Sant Andreu va cobrir la distància dos segons justos més ràpid que a Mercin (2:25.22). El triomf li serveix per complir les expectatives i reforçar la confiança amb vista a l’Europeu de Glasgow de l’agost.

L’actuació de Vall i Garcia va ser dels moments àlgids de la tarda. Just en la prova anterior, un altre parella de bracistes catalans, Joan Ballester i Àlex Castejon, es van penjar les medalles de plata i bronze, respectivament, en la mateixa prova.

La jornada es va completar amb el bronze en el relleu 4x100 estils, en què van participar la catalana Àfrica Zamorano i la castellonenca Lidon Muñoz, totes dues del Sant Andreu.

Belmonte es penja la plata

La campiona olímpica Mireia Belmonte va tenir una discreta jornada inaugural als Jocs Mediterranis, als quals s’ha presentat pensant en l’europeu de Glasgow. El millor resultat de la badalonina va ser en la prova dels 800 lliure en què es va penjar la plata (8:25.55), en una final en què va quedar força lluny de la vencedora, la italiana Simona Quadarella (8:21.44). Poc després, Belmonte es va tornar a llançar a l’aigua en la final dels 400 estils, però sempre va estar distant de les posicions capdavanteres i es va haver de conformar amb la setena posiciona mentre que la vencedora va ser la nedadora mallorquina Catalina Corró, que va sorprendre les rivals i va pujar al graó més alt del podi un any després que li extirpessin un tumor al cervell. Avui, Belmonte competirà en els 200 estils i demà en els 200 papallona i els 400 lliure.