Ciclisme

Soler l’últim de la llista

El vilanoví es convertirà dissabte en el 51è català que competeix en la cursa francesa, el debutant va ser Janer el 1920

Els predecessors han escrit capítols daurats, però al nouvingut se li aventura un futur prometedor

Al pilot del Tour de França hi tornarà a haver representació catalana després de l’absència en la passada edició. Marc Soler debutarà en la cursa que començarà dissabte a Noirmoutier-en-l’Île, al departament de la Vendée i es convertirà en el 51è corredor català que participa en la gran volta francesa. El Movistar s’ha mostrat sempre prudent amb el que consideren la gran esperança de futur, deixant que madurés al seu ritme, però l’evolució i els resultats han accelerat el procés i no han tingut més remei que incloure’l en el vuit de gala al costat de Quintana, Valverde, Landa, Amador, Bennati, Erviti i Rojas. El vilanoví no ha parat de progressar des de la seva arribada al conjunt navarrès, el 2015. El primer èxit va ser la victòria al Tour de l’Avenir, la cursa sub-23 per excel·lència i que en els últims anys han guanyat Egan Bernal, Miguel Ángel López, Warren Barguil, Esteban Chaves, Nairo Quintana i anteriorment referents com ara Lemond, Indurain i Fignon.

Soler també ha demostrat la seva vàlua entre els professionals. El 2016 es va adjudicar l’etapa reina de la ruta del Sud i l’any següent va protagonitzar un dels primers capítols estel·lars en pujar al podi final de la Volta Ciclista a Catalunya al costat d’Alberto Contador i Alejandro Valverde. Tres mesos després va tornar a reivindicar-se amb el vuitè lloc a la general de la volta a Suïssa i tot plegat va propiciar que el Movistar decidís que es foguegés en una prova de tres setmanes i el va fer debutar en la Vuelta, on va fer una bona actuació amb tres tops-10, 48è a la general i 12è en la classificació de la muntanya.

En aquests sis mesos de temporada ha alimentat les expectatives que havia generat. L’11 de març va firmar una jornada digna d’un campió amb un atac llunyà en l’última etapa de la París-Niça que li va permetre superar en la classificació corredors de la talla de Simon Yates, els germans Izagirre, Wellens i Henao i celebrar la primera victòria final en una prova del circuit mundial.

Ara, als 24 anys, tindrà l’oportunitat de fer un nou pas endavant i aprendre d’un trident d’or –Quintana, Landa i Valverde– que desembarca al país del Loira amb els propòsits més ambiciosos.

Una antiga tradició

Soler contribueix a mantenir viva la tradició catalana al pilot d’un dels esdeveniments de referència en l’àmbit mundial i que va encetar el terrassenc Jaume Janer (1900), que després de convertir-se en un dels especialistes d’àmbit estatal, va decidir emprendre l’aventura al Tour de França el 1920, en la catorzena edició. Va plegar a la cinquena jornada al final d’una jornada de 482 quilòmetres i li va servir per tastar la duresa estratosfèrica dels inicis. Hi va tornar l’any següent en una edició amb 5.500 km i 15 etapes –aquest any n’hi ha 3,351 dividits en 21 dies– i va resistir fins a l’onzena etapa, després de recórrer 3.800 km. Finalment, el 1924 es va convertir en el primer català en acabar la cursa: ho va fer entre els trenta primers, a més de quinze hores de l’il·lustre italià Ottavio Bottecchia, bicampió del Tour i vencedor de nou etapes.

Si Janer va tenir el mèrit de debutar i acabar, Marià Cañardo va ser el primer a celebrar una victòria. Va ser el 1937 i es va adjudicar una de les etapes destacades entre la Guingueta d’Ix i Ax-les-Thermes, quan el pilot va entrar als Pirineus. Un altre dels moments àlgids per al ciclisme català el va escriure el vallesà Miquel Poblet que va ser capaç de guanyar la seva primera etapa en la cursa francesa i vestir el mallot de líder que va perdre en la segona jornada. El de Montcada i Reixac va tancar la participació com havia començat, amb una altra victòria de prestigi a París i va acabar tercer en la classificació de la regularitat. Poblet encara sumaria una tercera victòria d’etapa el 1956. Disset anys després, Pedro Torres va guanyar el Gran Premi de la muntanya i una etapa.

Anys abans de la irrupció de Joaquim Rodríguez, José Pérez-Francès, nascut a Santander i establert a Catalunya des de ben petit, va pujar al tercer graó del podi el 1963 per darrere d’Anquetil i Bahamontes. El de Parets va aconseguir igualar el resultat el 2013, classificant-se també al darrere de dos gegants com són Froome i Quintana, i en dues ocasions va acabar setè (2010 i 2016) a més de guanyar tres etapes en total.

LES XIFRES

51
catalans
al Tour: Janer, debutant; Flecha, més edicions (10), Pérez Francés i Purito, podi (3r).
10
victòries.
Cañardo, Poblet (3), Pérez Francés, Torres, Flecha i Purito (3) han guanyat etapes al Tour.

Froome, amb un equip de luxe

Ahir, un cop Chris Froome tenia garantida la presència a la línia de sortida del Tour aquest dissabte, l’Sky va anunciar els corredors que l’acompanyaran en el propòsit d’aconseguir el cinquè Tour i encadenar la tercera victòria en una gran volta per etapes i el doblet Giro-Tour en un mateix curs. Els escollits són: els joves Egan Bernal i Gianni Moscon i els veterans Jonathan Castroviejo, Michal Kwiatkowski, Wout Poels, Luke Rowe i Geraint Thomas. Un equipàs.